Bewustzijn

Holistisch leven, hoe doe je dat?

Door Marjolein Berendsen
Holistisch leven, hoe doe je dat?

Holisme gaat er vanuit dat alles met elkaar in verbinding staat, oftewel, alles is onderdeel van één groot geheel. In de gezondheidszorg kom je holistisch artsen en therapeuten steeds vaker tegen. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat men tegenwoordig veel bewuster bezig is met zijn of haar gezondheid. We willen niet meer alleen de symptomen van klachten verhelpen, maar juist de oorzaak van deze klachten. En daarbij komt een holistische werkwijze heel goed van pas.

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo kan het eten of drinken (fysiek) van bepaalde voedingsstoffen effect hebben op je mentale gezondheid. Het eten van veel vet kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je neerslachtig voelt. En omgekeerd: als je hebt gesport, voel je je voldaan en zeggen je gedachten dat je goed bezig bent. Omdat alles met elkaar in verbinding staat, is alles wat je doet, voelt, eet, zegt en denkt van invloed op je gehele (wel)zijn.

Toeschouwer

Zelf kun je holisme ook integreren in je manier van leven. Holistisch leven is voor iedereen weggelegd en bewustzijn is het sleutelwoord. Om te beginnen (en vergeet niet, alle begin is moeilijk) is het uitgangspunt dat je niet je lichaam, je emoties en je gedachten bent, maar dat je ze hebt. Als je dit gegeven kunt omarmen, dan wordt het al een stuk eenvoudiger om holistisch te leven. Waarom? Omdat je je niet identificeert met wat je hebt. Je staat daar als het ware als toeschouwer tegenover, en daardoor is het ook een stuk eenvoudiger om je lichaam, emoties en gedachten te beïnvloeden.

Een geheel van systemen

Een tweede belangrijk punt in een holistische leefwijze is het besef dat alles en iedereen onderdeel is van één groot geheel. Met dit besef is respect, waardering en liefde voor alles wat leeft mogelijk. Dat ene bloeiende boompje, die koe in de weide en die ene klant van je werk staan allemaal in verbinding met elkaar doordat ze net als jij in dat grote systeem, dat geheel thuishoren. Als dat systeem in balans is, is er sprake van onvoorwaardelijke liefde en geluk.

Samen de balans herstellen

Helaas is die balans er lang niet altijd. In het grotere geheel hebben we tenslotte te maken met allerlei uiteenlopende factoren, die invloed op het systeem uitoefenen. Oorlog, machtsmisbruik, dierenleed, verwoesting van de natuur zijn allemaal het gevolg van verstorende factoren. Grotendeels veroorzaakt door de mens. In je eentje is het niet mogelijk om die balans van dat geheel te herstellen. Dat zullen we samen moeten doen.

Begin bij jezelf

Wat je wel kunt doen, is bij jezelf, in je directe omgeving beginnen. Bewust zijn van wat je eet, wat je gedachten doen met je gedrag, met respect omgaan met de natuur en alles wat daarmee verbonden is. Alles liefhebben zonder randvoorwaarden maakt je een gelukkiger en gezonder mens. Als jij een goed gevoel krijgt bij het eten van biologisch voedsel, dan is dat goed. Als jij je eenzame buurman af en toe een bezoekje brengt, dan is dat ene sprankje dankbaarheid voldoende om je blij te voelen. Maar ook je eigen rust pakken wanneer jij dat nodig vindt, een hele dag niets doen en het gevoel krijgen dat je een heerlijke dag hebt gehad.

Verbinding opzoeken

Als je steeds weer die verbinding met jezelf opzoekt, wordt jouw leven een stuk lichter en liefdevoller. Van alle kanten: de natuur geeft je positieve energie, net als die dankbare buurman, het luisteren naar je hart, dat zegt dat je rust mag nemen, en je fysieke welzijn, doordat je op een bewuste manier eet en beweegt. Je mentale gezondheid, omdat je je bewust bent van je gedachten, die je alleen maar hebt.

Zelfliefde

Dit alles is gebaseerd op zelfliefde, dat je kunt ontwikkelen vanuit bewustzijn. Vanuit de gedachte dat je onvoorwaardelijke liefde al in jezelf zit, op het moment dat je wordt geboren. In deze vlog legt de auteur van dit artikel uit hoe je die zelfliefde kunt vinden, ontwikkelen en inzetten in een holistisch leven:

Verantwoordelijkheid

Je bent verantwoordelijk voor je eigen leven. Als je leeft vanuit de overtuiging dat alles in verbinding staat, neem dan de verantwoordelijkheid voor alles wat je doet, denkt en voelt. Als je je bewust bent van je eigen gedachten en de invloed die ze hebben op je mentale en fysieke gezondheid, maar ook op je omgeving, neem dan de verantwoordelijkheid om ze liefdevol en positief te laten zijn.

Samen kunnen we de wereld een stuk mooier maken, en holistisch leven is een mooi begin.

Licht en liefde

Holistisch leven betekent niet dat je non-stop gelukkig bent. Het levert je wel een gezonder en gelukkig leven op, maar niemand is een leven lang 24 uur per dag gelukkig. En dat hoeft ook niet; als je holistisch leeft, leef je volledig vanuit je bewustzijn en kun je dus ook leren omgaan met tegenslagen, negatieve gedachten en alle bijbehorende emoties. Holistisch leven is leven volgens het principe dat alles met elkaar in verbinding staat. Een levenswijze waarin je bewust bent, verbonden met alles om je heen en bovenal: met jezelf. Van daaruit straal je licht en liefde uit naar alles om je heen.

Door Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Haar missie is het verspreiden van licht en liefde vanuit je essentie. In de opleidingen en cursussen wordt deze missie onderschreven, omdat studenten leren om vanuit zelfbewustzijn onvoorwaardelijk en oordeelvrij te leven, en dit door te geven aan anderen.

Kijk voor meer informatie op ZoMa Opleidingen.

Embodied spiritualiteit

Embodied spiritualiteit

Begin jouw holistische leven door je hart te openen en je lichaam te voelen. Dan ben je in staat om te ontdekken wat jou beweegt en kun je groeien in spiritualiteit en in welzijn. Susan Aposhyan weeft inzichten uit verschillende wetenschappelijke, psychologische en spirituele tradities samen tot een praktisch pad naar belichaamde spiritualiteit. De oefeningen, meditaties, visualisaties en tekeningen helpen je bij het vinden van jouw weg op dit pad.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Marjolein Berendsen
Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Haar missie is het verspreiden van licht en liefde vanuit je essentie. In de opleiding tot Holistisch Therapeut en de Reiki cursussen wordt deze missie onderschreven, omdat studenten leren om vanuit zelfbewustzijn onvoorwaardelijk en oordeelvrij te leven, en dit door te geven aan anderen. Ook biedt ZoMa Opleidingen de online cursus Holistisch Voeden aan. Marjolein deelt haar kennis en ervaringen ook door het schrijven van artikelen en blogs, waarbij ze lezers inzicht en verdieping in zichzelf aanbiedt, met als doel een lichter, liefdevoller en gelukkiger leven. Spread the Love!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?