Burn-out

Vastzittende energie en chronische ontstekingen gezien vanuit de Chinese geneeskunde

Door Conny Coppen
Vastzittende energie en chronische ontstekingen gezien vanuit de Chinese geneeskunde

Ken je dat ook: je bent goed in bepaalde dingen en ten aanzien van andere dingen ben je overtuigd dat je ze niet kan. Sommige dingen blijven daardoor soms jaren liggen of worden maar half gedaan. Ze laten liggen of ‘je kop in het zand steken’ kost energie zonder dat je het door hebt. Vanuit de Chinese geneeskunde is vastzittende energie als een van de grondoorzaken van veel ziektes, waaronder chronische ontstekingen.

Stagnatie

Stagnatie in je leven ontstaat bijvoorbeeld doordat je praktische zaken laat liggen of omdat je gebeurtenissen niet kon verwerken. Stagnatie in je lichaam ontstaat wanneer het zich niet van belastende factoren kon bevrijden. Er ontstaat stagnatie, pijn, vermoeidheid of chronische ontstekingen. In beide gevallen leidt stagnatie tot ziekte, vermoeidheid of verlies van (levens)lust. Dingen die blijven liggen, blokkeren, stagneren en frustreren. Soms voelbaar en vaak ook sluipend; je merkt het niet meer op. Ze kosten energie en verzieken je lichaam of je leven.

Zo werkt het ook met fysieke genezing

Tijdens mijn opleiding natuurgeneeskunde was dit een van de belangrijke dingen die ik leerde: een chronische blokkade of ontsteking ondermijnt het fysieke gestel en rooft dagelijks energie zonder dat je dit doorhebt. De ontsteking is chronisch geworden, omdat het lichaam geen weg vond om de blokkade of ontsteking op te lossen. Het was te moeilijk, de energie ontbrak of er waren andere belastende factoren. Door therapie of wanneer de omstandigheden dat toelaten, kan een chronische blokkade gaan stromen of een ontsteking gaan helen. Dat gaat meestal via een acute fase.

Chronische spanning ontlaadt via kramp (acute spanning). Stagnatie lost vaak op via plotselinge intense doorstroming (denk aan de pijn als ijskoude vingers weer gaan doorbloeden). Chronische ontstekingen gaan door een acute fase heen om te helen. Kortom, hetgeen in de diepte vastzat en de boel verziekte, komt nu aan de oppervlakte. De pijn wordt voelbaar. Mogelijk gepaard gaande met koorts en algehele malaise.

Helen

Het liefst wil je de symptomen dan snel weer onderdrukken, maar dan heelt het nooit. Nu moet je er doorheen. Dat betekent primair: dit begrijpen, waardoor je je kan overgeven aan deze tijdelijke malaise en je systeem jou zo goed mogelijk kan ondersteunen. Vervolgens betekent het: rust, goede voeding, supplementen en je systeem versterken zoveel je maar kan.

De processen in het lichaam en processen in het leven verlopen vaak min of meer hetzelfde. De dingen laten liggen, je kop in het zand steken. Het niet aangaan omdat je denkt dat je het niet kan, kost energie en levenslust zonder dat je het in de gaten hebt.

Een voorbeeld:

Afgelopen maand heb ik me vrij gemaakt om te kunnen gaan doen wat ik voel dat er in mijn leven nu aan de orde is: ruimte geven aan mijn creatieve kant: schrijven, schilderen, creëren. Dat was een grote, moedige en onverwachte stap. En wat gebeurt er: de zaken die ik tot nu toe opzij geschoven heb omdat ik er niks van wil weten, staan als eerste voor de deur en roepen: “nu is het onze beurt!” Zoals de zee het kuiltje dat je net gemaakt hebt, meteen met water vult. Het leven grijpt zijn kans.

Ik heb dat ook zo vaak meegemaakt in mijn werk: eindelijk gaat het goed, je komt in rustiger vaarwater en ineens word je ziek of depressief, of wordt je overvallen door gevoelens van angst of andere ellende die eigenlijk gewoon ‘oude shit’ is. “Waarom? Wat doe ik fout?” heb ik zo vaak mensen horen roepen.

Je doet niks fout

Dat gebeurt omdat de weg van heling, herstel en bevrijding altijd zo gaat. Iets dat niet opgelost, niet aangegaan en niet bevrijd is (dus weggestopt is), komt naar boven en naar buiten voor heling en bevrijding. Dat gebeurt bij voorkeur als daar bedding en energie voor is: wanneer je tijd vrij hebt gemaakt of als ‘de tijd rijp’ is.

Als het dan naar boven komt, dan moet je er dus wat mee. Het is nu niet de bedoeling dat je het weer wegduwt, want dan kom je er nooit. Nu moet je het oplossen. Dat betekent: maak er tijd voor vrij. Ga het aan. Ga er doorheen en zorg dat je zeker in deze periode ook goed gevoed wordt (in alle opzichten: voeding en fijne dingen, tijd en ruimte)

De beloning

Als je er doorheen bent, ben je bevrijd van datgene wat op de achtergrond als maar zeurde en energie vrat. Er komt energie vrij voor heling en voor leuke dingen. De dingen die al lang liggen te wachten aangaan en opruimen, maakt vrij. En dat niet alleen: het is een kans om door een oude overtuiging – en bijhorende blokkade – heen te gaan.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen Conny Coppen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Conny Coppen
Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Reacties
 1. Tim 12 februari 2020 - 09:04
  Reply

  Heeft u ook een artikel over trigram?

 2. Cisca Nijholt 12 februari 2020 - 09:53
  Reply

  Lieve Conny, wat weer een cadeautje voor mij om dit te lezen. Alle puzzelstukjes vallen bij nu langzaam op zn plek. De retraite in september in het Lobia klooster heeft daar zeker toe bijgedragen. Ik ben al enkele weken thuis, de heling is aan de gang en ik neem tijd. Moet vaak aan je denken en dan voel ik liefde en wijsheid. Dankjewel. Lieve groet Cisca Nijholt.

 3. Niki 13 februari 2020 - 17:04
  Reply

  Ik heb, vanuit oud leed chronisch blaasontstekingen. Ik werk aan mijn psyche. Welke supplementen kunnen mij ondersteunen?

 4. Tim 14 februari 2020 - 16:32
  Reply

  Nier werkt samen met de blaas, de nier verzamelen de vocht en stuurt dit naar de blaas, wanneer het vol zit dan krijgt je een drang om te plassen. Als de blaas wordt verstoort dan is de regelaar van de drang ook verstoort. Het medische term is: nier energie te kort. Het zijn diverse manier om de nier te versterken. https://www.inspirerendleven.nl/chinese-geneeskunde-overwin-je-angst-en-versterk-de-energie-in-je-nieren/ bv. Seasam wijn kip, kruidenthee, kruiden soep met veel Codonopsis of Ginseng. Je hebt speciale warmte pleister op de navel en/of de onderkant van de voet(de begin punt van de nier)

 5. Peter68 1 augustus 2020 - 21:15
  Reply

  Goed stuk, dank je wel. Hier ga ik eens over filosoferen. Ik herken veel en weet ook precies hoe het allemaal werkt Heb de afgelopen jaren al heel veel jeugd ellende opgeruimd. Er ligt helaas nog heel veel op me te wachten waaronder mijn onstuimige liefdesleven. Nogmaals dank, misschien dat het me nu wel lukt om die achtsteens dikke muur om te halen.

 6. D.D. Masé 24 januari 2021 - 21:24
  Reply

  Ik ben blij dat ik op deze pagina ben beland. Ik heb last van chronische peesontsteking, en probeer mijn onbewuste emoties te achterhalen die ervoor zorgen dat ik pijnen krijg. Zou kennis van Tao mij hierbij kunnen helpen? Heeft u misschien ook nog tips of advies? Qua voedsel? Mvg, Dionne

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?