Bewustzijn

Chinese Geneeskunde: hoe reageert jouw lichaam op kou?

Door Jacqueline Rietveld
Chinese Geneeskunde: hoe reageert jouw lichaam op kou?

Ren je naar buiten als het gaat sneeuwen? Of blijf je, samen met je winterdip liever binnen? Jacqueline Rietveld, deskundige op het gebied van Chinese Geneeskunde: ‘Hoe reageert jouw lichaam op kou? Het antwoord zegt veel over de gesteldheid van jouw water-element.’

Water is het element dat zich het meest manifesteert in de winter. Het is de energie van diepe innerlijke rust, je terugtrekken en opladen

In de wintermaanden daalt de temperatuur regelmatig onder nul. Geniet jij van de prachtige ijsbloemen en sta jij zodra het kan met je schaatsen op het natuurijs? Of loop je de hele dag te rillen, gaat de kou door merg en been en zit je liever binnen bij de open haard? Jouw reactie op kou zegt volgens de Chinese Geneeskunde veel over de gesteldheid van je water-element.

Chinese Geneeskunde in het kort

Kort samengevat werkt de Chinese Geneeskunde met yin en yang en vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. In ieder mens is de energie van alle vijf elementen in meer of mindere mate actief. Als alle elementen door de seizoenen heen gelijkmatig actief zijn, ben je een gezond en gelukkig mens. Water is het element dat zich het meest manifesteert in de winter. Het is de energie van diepe innerlijke rust, je terugtrekken en opladen. Denk maar aan de winterslaap die dieren houden: dat is water-energie.

Nieren, blaas & botten

Op fysiek niveau horen de nieren, blaas, botten en gewrichten en het centraal zenuwstelsel bij het element water. Last van dode vingers? Winterdip? Je nier-energie is verzwakt. Pijnlijke botten en gewrichten naarmate het kouder wordt? Jouw water-element heeft aandacht nodig. Blaasontsteking, rugklachten of nierstenen? Je raadt het al!

Om je water-element in balans te brengen, kun je met voeding, leefstijl en energetisch lichaamswerk veel bereiken. Daarbij is het belangrijk om te weten of jouw water te vochtig is of dat er juist sprake is van droogteverschijnselen.

Tips om je water-element in balans te brengen:

  1. Zout is de smaak die bij het water element hoort volgens de Chinese voedingsleer. Voeding met een zoute smaak – in de vorm van kelp bijvoorbeeld – is stimulerend voor de nier- en blaasenergie. Terwijl teveel zout toevoegen aan je voeding het water juist ‘drooglegt’, zoals we ook uit de Westerse geneeskunde weten.
  2. Daarnaast is ook de balans tussen bewegen, werken en rusten van groot belang voor een gezond water element. Als je nooit stilzit en altijd maar bezig bent, moeten je bijnieren voortdurend activerende hormonen als adrenaline en cortisol produceren. Vanuit de Chinese Geneeskunde gezien is het echt nodig om een paar keer per dag uit te rusten en op te laden. Anders put je je nier-energie uit. Andersom is het ook zo dat wanneer je alleen maar zit en bijna gaan lichaamsbeweging krijgt, de energie van je water element stagneert.

Ben je een water-mens?

Herken jij jezelf in de omschrijving van een typisch water-mens? Ook op mentaal en emotioneel vlak heeft het water-element bepaalde kenmerken. Als je veel piekert en allemaal leeuwen en beren op de weg ziet voor je aan een nieuwe uitdaging begint, is je water-element op mentaal niveau overheersend. Voel je je regelmatig onveilig? Of heb je paniekaanvallen? Een verstoring in je water-element.

Als je moeite hebt met de kou en klachten hebt in de bij water horende lichaamsdelen, kan het ook zijn dat een diepgewortelde angst de energiestroom in de weg zit. Die angst heeft vaak te maken met negatieve indrukken die je in het begin van je leven hebt opgeslagen, bewust of onbewust. Door contact te maken met je innerlijk kind en het te benaderen met onvoorwaardelijke liefde, ontstaat er ruimte om de angst los te laten

Wil je hulp bij het in balans brengen van je water-element, door middel van voeding, leefstijl en energetisch lichaamswerk? Je kunt terecht bij Jacqueline Rietveld.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Door anderen gelezen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?