Gezondheid

Lage bloeddruk een gezonde boost geven? Probeer deze tips eens

Door Marjolein Dubbers
Lage bloeddruk een gezonde boost geven? Probeer deze tips eens

Food- en lifestylecoach Marjolein Dubbers is auteur van de besteller ‘Het Energieke Vrouwen Voedingskompas’ en ‘Eet meer energie’. Ze heeft al meer dan tienduizenden vrouwen geïnspireerd hun voedingspatroon te veranderen. Marjolein Dubbers schrijft artikelen voor Inspirerend Leven en pakt iedere keer een probleem aan. Vandaag: Lage bloeddruk een gezonde boost geven? Probeer deze tips eens.


Heb jij wel eens last van duizeligheid of een droge mond? Een klamme huid of vlekken voor je ogen als je opeens snel opstaat? Dan kan het zijn dat je bloeddruk te laag is. Veel mensen worstelen met een te hoge bloeddruk maar ik ken verschillende vrouwen die juist een te lage bloeddruk hebben. Een lage bloeddruk is over het algemeen niet gevaarlijk maar kan wel vervelende gevolgen hebben. Met een lage bloeddruk kan je snel kortademig zijn. Je kunt zelfs last krijgen van concentratieproblemen en misselijkheid. Het tegendeel dus van je vitaal voelen. Daarom vandaag acht gezonde tips om je bloeddruk een boost te geven.

Marjolein Dubbers schreef Het energieke vrouwen voedingskompas waarin zij tips geeft hoe je samenwerkt met je hormonen door de juiste voeding te eten. Benieuwd? Bekijk haar boek in onze webshop Boekenwereld.com.

Wat is een lage bloeddruk eigenlijk?

Als je een lage bloeddruk hebt, betekent dit dat de druk in je bloedvaten en slagaders lager is dan de optimale druk. Bij een optimale druk – de gezonde bloeddruk – liggen de mmHg-waardes (millimeter kwikdruk-waardes) rond 120/80. De bovendruk, de 120, is de druk op het moment dat je hart slaat en dus bloed rondpompt. De onderdruk, de 80, is de druk tussen twee hartslagen door. Heb je een lage bloeddruk? Dan liggen de mmHg-waardes voor vrouwen rond de 100/60. Voor mannen is dit iets hoger. Je bloeddruk is hoog als je boven de 140/100 mmHg zit.

Géén paniek als je een wat lagere bloeddruk hebt. Dat betekent namelijk niet dat je ongezond bent. Sporters hebben vaak ook een lagere bloeddruk. Hun hart is ‘getraind’ door langdurige fysieke inspanning en kan daardoor efficiënter, per hartslag, bloed rondpompen. Het kan ook zijn dat een wat lagere bloeddruk gewoon bij jou hoort. We zijn allemaal uniek. Zolang je geen vervelende symptomen ervaart is er niks aan de hand.

Heb jij een te lage bloeddruk?

Heb jij een lagere bloeddruk, ben je geen topsporter en ervaar je wel wat klachten? Dan is het goed om je bloeddruk wat op peil te brengen. Misselijkheid is geen pretje, maar flauwvallen kan ook gevaarlijk zijn. Als je meerdere van onderstaande symptomen herkent, laat dan eens je bloeddruk opmeten bij je huisarts of meet zelf je bloeddruk op. Tegenwoordig zijn bloeddrukmeters overal te koop voor ongeveer twee tientjes. Ik adviseer je om zo’n apparaat in huis te halen. Op deze manier kan je zelf je bloeddruk een beetje in de gaten houden. Als je een normale bloeddruk hebt is 1 keer per maand even checken voldoende. Meet bij voorkeur altijd op hetzelfde moment van de dag, je bloeddruk kan nogal variëren per tijdstip van de dag. Wil je weten welke ik in huis heb? Klik dan hier.

10 Symptomen waaraan je een lage bloeddruk herkent

1 Duizeligheid of een licht gevoel in je hoofd

Door een lage bloeddruk pompt je hart minder bloed naar je hoofd en hersenen. Daarvan kun je duizelig worden of een licht gevoel in je htoofd krijgen.

2 Flauwvallen of zwart voor de ogen zien

Als je bij duizeligheid of een licht gevoel in je hoofd niet rustig aan doet, zoals even stil blijven staan, gaan zitten of liggen, dan kan het zwart voor je ogen worden. In het ergste geval kun je zelfs flauwvallen.

3 Meer dan normale dorst

Een lage bloeddruk kan het gevolg zijn van uitdroging. Door uitdroging neemt het volume van het bloed in je lichaam namelijk af en dat zorgt voor een daling van je bloeddruk. Je lichaam wil het tekort aanvullen, dus krijg jij extreme dorst.

4 Concentratieproblemen

Bij een lage bloeddruk komt er minder bloed in je hersenen. Denken wordt daardoor lastiger. Het kost je bijvoorbeeld meer moeite om oplossingen te bedenken voor eenvoudige problemen. Focussen en concentreren wordt lastig.

5 Wazig zien na het opstaan

Wazig zien of vlekken voor je ogen zien als je net bent opgestaan, kan ook een teken zijn van een lage bloeddruk. Door een lagere bloeddruk is je lichaam minder goed in staat om snél bloed rond te pompen. En dat is juist nodig als je ineens opstaat uit bed of een stoel.

6 Misselijkheid

Net als je hersenen hebben ook je darmen bloed nodig om goed te functioneren. Gaat er onvoldoende bloed naar de darmen? Dan kun je misselijk worden.

7 Koude huid

Heb je vaak een koude (en klamme) huid? Dan is dit een teken dat de doorbloeding in je huid niet optimaal is. Dat kan komen door een lage bloeddruk. Het lichaam pompt namelijk eerst bloed naar je vitale organen – omdat die belangrijker zijn – en dan pas naar de huid. Je huid krijgt minder bloed en is daarom kouder.

8 Kortademigheid

Ook spieren hebben bloed nodig voor hun functioneren. Zoals de middenrifspieren die je gebruikt bij het ademhalen. Heb je een lagere bloeddruk? Dan kan het zijn dat je je borstkas minder goed kunt uitzetten, waardoor je kortademigheid kunt ervaren.

9 Meer dan normale vermoeidheid

Je bloed zorgt ervoor dat je hele lichaam en organen voldoende voedingstoffen krijgen en afvalstoffen worden afgevoerd. Dat is nodig voor alles wat je doet. Bij een lage bloeddruk duurt het langer voordat je lichaam de nodige voedingsstoffen krijgt en afvalstoffen verwijderd zijn. Het gevolg is dat je lichaam het met minder brandstof moet doen. Daarom ben je meer, eerder en sneller moe.

10 Depressief gevoel

Je hersenen krijgen ook minder brandstof. Terwijl het brein dit hard nodig heeft voor de aanmaak van bijvoorbeeld hormonen die zorgen voor een ‘happy feeling’. Een lage bloeddruk kan dus ook psychische gevolgen hebben en zelfs zorgen voor depressieve gevoelens!

Mogelijke oorzaken van een te lage bloeddruk

Als je denkt dat jouw bloeddruk laag is, meet het dan zelf of laat het meten. Indien dit het geval is, probeer dan te achterhalen wat de onderliggende oorzaak is. Mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B12 (vooral bij veganisten en vegetariërs) en foliumzuur. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, diabetes, schildklierproblemen of een lage bloedsuikerspiegel kunnen een lage bloeddruk veroorzaken. Probeer de oorzaak op te sporen en aan te pakken. Daar komen je klachten immers uit voort. Laat je B12 en foliumzuur dus testen. Lees de bijsluiters van medicijnen die je gebruikt en overleg met je huisarts of er een alternatief is, pak een lage bloedsuikerspiegel en/of diabetes en bij de wortel aan. Lees voor dat laatste eens dit artikel.

Je bloeddruk verhogen met voeding

Heb jij een lage bloeddruk en wil je deze verhogen? Probeer enkele van onderstaande suggesties en kijk wat er gebeurt. Wie weet krik je op deze gezonde manier je bloeddruk al voldoende op.

Tip 1 – Drink elke dag een kopje zoethoutthee

Zoethout is hét kruid dat de bloeddruk verhoogt. In zoethout zit het stofje glycyrrhizine, dat meteen effect heeft op de bloeddruk. Houd het bij 3 tot 4 kopjes per dag voor een optimale bloeddruk.

Tip 2 – Wissel je zoethoutthee af met ginsengthee:

Ook ginsengthee staat bekend om meerdere gezondheidsvoordelen, zoals het versterken van het immuunsysteem en het boosten van het uithoudingsvermogen. Ook geeft het een oppepper aan de bloeddruk. Dit komt door het stimulerende effect. Drink de thee enkele keren per week en dan aan het begin van de dag, vanwege de verkwikkende werking.

Tip 3 – Voeg wat extra (gezond) zout toe aan je voeding

Mag dat? Is dat gezond? Ja! Als je een lage bloeddruk hebt, kan je lichaam wel wat extra zout gebruiken. Door zout houdt het lichaam vocht vast, waardoor het bloed beter wordt vervoerd. Wat extra zout in je soep of salade doen, is ook een optie. Gebruik echter geen keukenzout (jozozout). Daar heeft je lichaam niets aan. Gebruik Keltisch zeezout of Himalayazout, daar zitten ook waardevolle mineralen in.

Tip 4 – Bak een biologisch kipfiletje

In kip zit vitamine B12 en vitamine B12 is erg belangrijk voor de bloeddruk. Deze vitamine speelt een rol bij de regulatie van de druk in de bloedvaten en zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bak zo nu en dan dus een (biologische) kipfiletje voor een dosis B12 óf verhoog deze vitamine met een supplement als je geen vlees eet.

Tip 5 – Drink meer water (minder alcohol)

Zeker ook belangrijk als je wat extra zout neemt. Het zout in je lichaam moet in balans zijn met het vocht. Door voldoende te drinken voorkom je dat je bloeddruk door vochttekort daalt. Roer door een groot glas water een flinke mespunt zeezout; dan heb je twee vliegen in 1 klap. Alcohol zorgt voor uitdroging, wees daar dus voorzichtig mee.

Overigens kun je in eerste instantie door vochttekort ook juist een te verhoogde bloeddruk krijgen en een versnelde hartslag, doordat het bloed dan dikker wordt en er harder gewerkt moet worden om het in je lichaam rond te pompen. Ook dan is voldoende water drinken van belang.

Tip 6 – Drink een kopje koffie

Als je voelt dat je bloeddruk aan de lage kant is, breng je die snel omhoog met een kopje koffie. Door de cafeïne erin trekken de bloedvaten iets samen, waardoor de bloeddruk een tikje omhoog gaat. Omdat cafeïne op de korte termijn vochtafdrijvend werkt, kun je het best na je kopje koffie een extra glas water drinken.

Tip 7 – Zet kelp en zeewier op je menu

Ik ben geen fan van het gebruik van veel zuivel. Maar als je vegetariër bent kan kaas wel zorgen voor de nodige vitamine B12. Ben je veganist? Zet dan kelp en zeewier op je boodschappenlijstje om middels voeding met vitamine B je bloeddruk te normaliseren.

Tip 8 – Salade met kikkererwten en/of asperges

In zowel kikkererwten als asperges zit veel foliumzuur. Een voedingsstof die net als B12 belangrijk is voor je bloed. Zo kan een tekort aan foliumzuur bloedarmoede veroorzaken, wat weer de oorzaak kan zijn van je lage bloeddruk. Dus verwen jezelf regelmatig met een heerlijke lunchsalade met kikkererwten en/of asperges.

Het kan zijn dat vooral na een maaltijd je bloeddruk laag is. Als dat het geval is, eet dan wat vaker per dag een kleine hoeveelheid in plaats van drie keer per dag veel. En let uiteraard op de kwaliteit van je voeding: hoe onbewerkter en verser hoe beter. Echte voeding dus, maar dat hoef ik je toch zeker niet meer te vertellen?

Eet meer energie

Eet meer energie

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om zo een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Deel dit artikel online
Marjolein Dubbers
Marjolein Dubbers

De website van Marjolein Dubbers, energiekevrouwenacademie.nl, wordt jaarlijks door meer dan 2 miljoen bezoekers bezocht. Marjolein is food- en lifestylecoach en heeft een passie voor de gezondheid van vrouwen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?