Bewustzijn

Burn-out: hoe je je kunt bevrijden van het eeuwige gevoel van niet goed genoeg zijn

Door Redactie
Burn-out: hoe je je kunt bevrijden van het eeuwige gevoel van niet goed genoeg zijn

Patrick Kicken, auteur van het boek Leven zonder stress, was succesvol radiomaker voor o.a. 3FM en Radio Veronica. Op een dag ging het mis, hij kreeg meerdere burn-outs en moest zijn ideeën over succes grondig bijstellen. Wij kregen als redactie van Inspirerend leven de kans om Patrick te interviewen. Ben je benieuwd welke inzichten hij heeft opgedaan, hoe hij de draad weer heeft opgepakt na zijn burn-out en wat zijn tips zijn? Lees dan snel verder.

Welke inzichten hebben je burn-out opgeleverd?

Dat ik mijn leven anders moest gaan inrichten. Dat wat voorheen voldoening bezorgde, voldeed niet meer. Dus ging ik nog meer op zoek naar antwoorden op zingevingsvragen.

In je boek leg je uit dat je na meerdere burn-outs, merkte dat je je ideeën over succes moest bijstellen. Hoe is dit keerpunt ontstaan?

Dit keerpunt ontstaat spontaan, zoals bijna alles spontaan ontstaat. Kijk maar terug naar het begin van je leven, dat ontstond ook spontaan, omdat een man en een vrouw (je vader en je moeder) toevallig zin hadden in seks. Alles wat daarna gebeurt, gebeurt ook spontaan. Je groeit in de buik van je moeder, het moment van bevalling is spontaan en dient zich aan als het moet gebeuren. Vanaf het moment dat die navelstreng door wordt geknipt denken we ‘zo, nu moeten we het zelf gaan regelen’.

Wat zijn momenteel je huidige ideeën van succes en hoe verschillen deze met je ideeën van voorheen?

Het gehamer op succes is eigenlijk een wassen neus. We zoeken niet naar succes, we zoeken naar bevrijding van dat eeuwige gevoel van tekort, het niet goed genoeg zijn. Er is eigenlijk niets zo erg als succes. Want als je het hebt, blijkt dat gevoel van tekort gewoon weer terug te komen. Dus trek ik de conclusie dat het niet succes is wat we zoeken, maar een veel dieper gevoel van binnen. Het gevoel afgescheiden te zijn van je oorsprong, bron, het geheel, tao, geef het maar een naam, dat is wat zo ondraaglijk is. Dus gaan velen, waaronder ik, ook op zoek naar een weg om die afscheiding te herstellen. Het boek en de beweging rondom Een cursus in wonderen is een goed begin hiervoor.

Hoe heb je de draad weer opgepakt na je burn-out?

Door de draad te laten vieren. En gewoon eens de dingen te laten komen zoals ze komen. Maar ook door de beslissing te nemen geen concessies meer te doen. Radicaal eerlijk te worden naar mijn omgeving en de mensen met wie ik samenwerk. Te lang heb ik me maar ingehouden. Ik zag om me heen dat mensen hun werk maar halfslachtig deden en dat iedereen dat maar normaal vond. Als daar nooit iemand iets van zegt en iedereen zo maar doorhopt naar de volgende werkplek om hetzelfde trucje nogmaals uit te halen, kon en kan ik dat niet verkroppen. Bedrijven zouden terecht eens kunnen kijken naar hun productiviteit en wat ze met de mensen in huis allemaal bereiken. Voor de harde werkers is het vaak onverkropbaar om te zien hoeveel kansen blijven liggen en dus gaan ze zich zo frustreren dat ze ziek worden.

In hoeverre is ‘Een leven zonder stress’ haalbaar?

Als je de wereldse omstandigheden pakt als uitgangspunt dan is een leven zonder stress niet haalbaar. Maar als je als startpunt dát pakt wat je werkelijk bent (zoals Eckhart Tolle dat in zijn boek De kracht van het Nu ‘presence’, of in het Nederlands vertaald ‘aanwezigheid’, noemt) dan is het leven eigenlijk altijd zonder stress. Onze bemoeienis ermee is dat wat stress veroorzaakt, wrijving met wat is. De omstandigheden zijn op zich gewoon neutraal.

Welke tips geef je aan mensen die zich in een burn-out bevinden?

Word eens wat liever voor jezelf. En ga op zoek naar wat er allemaal nog aan valse overtuigingen huist in jou die bevestigen dat je niet goed genoeg bent. Maar onderzoek ook of de werkplek waar je werkt, de relatie waar je in zit en het huis waar je woont nog wel passen bij hoe je in het leven staat. Een mens verandert continu. Net als een kreeft uit zijn schild groeit, is een burn-out voor mij ook een transformatieproces, van rups naar vlinder.

Leven Zonder Stress

Leven Zonder Stress

Patrick was succesvol radiomaker voor o.a. 3FM en Radio Veronica. Op een dag ging het mis, hij kreeg meerdere burn-outs en moest zijn ideeën over succes grondig bijstellen. Op zoek naar antwoorden interviewde Patrick Kicken voor zijn podcast Leven zonder stress honderden experts, onder wie Byron Katie, Eckhart Tolle, Guido Weijers en Lisette Thooft. In dit boek deelt hij zijn inzichten die ontstonden uit de boeiende gesprekken die hij met hen had. Lees wat hij leerde over geluk, liefde, zelfvertrouwen, geld, angst, stress en rust.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Reactie
  1. Michel Piedfort 2 december 2019 - 17:55
    Reply

    Mooi verwoord. Het gevoel van geluk ligt inderdaad niet in de externe waardering of het hunkeren naar meer. Het gevoel van geluk start bij jezelf. Probeer daarom voor jezelf eerst uit te maken wat je oprecht blij en gelukkig maakt. Wat doe je voor jezelf en niet voor de ander. Een gelukzalig makend gevoel kan even goed genieten van een kopje koffie op een terras zijn, los van de waardering van iemand anders

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?