Burn-out

Je burn-out aanvaarden, hoe doe je dat?

Door Mieke Lannoey
Je burn-out aanvaarden, hoe doe je dat?

Als je thuiszit met een burn-out, kan dat misschien lastig zijn om te aanvaarden. Mieke Lannoey, auteur van Nooit meer de oude, vertelt over haar ervaring. “Wees dankbaar voor je burn-out want het geeft je de kans om je leven te heroriënteren,” vertelde haar psycholoog. Ze sloeg bijna achterover toen ze dit van haar therapeut hoorde. Dit is ondertussen 6 jaar geleden en is er sindsdien in een positieve zin veel veranderd in haar leven. Mieke Lannoey deelt in dit artikel wat haar heeft geholpen met het aanvaarden van haar burn-out.

De burn-out riep me op om eerlijk te zijn met mezelf. Om me niet langer te verschuilen achter mijn omstandigheden maar het recht op een gelukkig bestaan in eigen handen te nemen.

Het keerpunt

De uitspraak van mijn therapeute betekende het keerpunt. Vanaf toen liet ik mijn slachtoffergevoel los en begon ik met oprechte interesse te onderzoeken wat de burn-out mij kwam vertellen. Langzaam maar zeker begon ik mijn burn-out te aanvaarden.

Ik deel graag wat mij daarbij heeft geholpen:

1. Tijd voor mezelf

Het eerste waarvoor ik dankbaar was, was de tijd die vrij kwam voor mezelf. Voorheen leefde ik op de automatische piloot, druk mee racend in de ratrace. Onbewust, geconditioneerd, mijn leven lijdend in plaats van leidend. De burn-out duwde de pauzeknop in waardoor ik niet alleen naar deze patronen leerde kijken, maar er ook actief mee aan de slag kon gaan.

2. Winterfase

Door mijn burn-out te vergelijken met een winterfase, durfde ik er mij in vertrouwen aan over te geven. De winter is een erg belangrijke fase in de vernieuwingscyclus van de natuur. We vergeten echter dat wij ook natuur zijn en deze fase dus even hard nodig hebben. Bovendien staat het vast dat na de winter de lente volgt waarin het nieuwe zich ontluikt. Dat gaf hoop.

3. Eerlijk zijn

De burn-out riep me op om eerlijk te zijn met mezelf. Om me niet langer te verschuilen achter mijn omstandigheden maar het recht op een gelukkig bestaan in eigen handen te nemen. Ik legde de oorzaak niet langer bij mijn baas of mijn werk, maar bij mezelf. Dat deed ik vanuit mildheid, zonder mezelf met een schuldgevoel op te zadelen.

4. Focus op het nu

Voor mijn burn-out leefde ik een ‘als…dan’ leven. Als ik genoeg geld gespaard had, dan zou ik naar het buitenland verhuizen. Als ik een volgend diploma had, dan zou ik als zelfstandige beginnen. De persoonlijke crisis liet mij inzien dat de enige tijd die er is NU is. Dat ik de sleutel in eigen handen hield om mijn dromen waar te maken. Wat ik intussen ook deed.

5. Stappen durven zetten

Door op de bodem van het leven terecht te komen werd mijn verlangen om in beweging te komen groter dan mijn angst voor het onbekende. Zoals de metafoor die ik wel eens gebruik tijdens mijn surfreizen luidt: de bodem dient om je aan af te duwen! Mijn burn-out betekende een katalysator voor een nieuw leven helemaal in lijn met mezelf!

Hard gewerkt

In onze maatschappij worden mensen die ziek thuis zitten als nutteloos aanschouwd, als een kost of last voor de samenleving. Ik durf echter te beweren dat ik tijdens het jaar dat ik thuis zat met mijn burn-out, harder gewerkt heb dan ooit tevoren. Het innerlijk werk dat ik tijdens deze periode verrichtte was wellicht het nuttigste werk dat ik ooit heb gedaan. Zowel voor mezelf als voor de maatschappij. Ik kan nu immers veel meer teruggeven. Werken aan jezelf telt als werken! Laat niemand je iets anders vertellen.

Zin om op een speelse en plezierige manier te werken aan jezelf? Dan ben je van harte welkom op de Surf Your Way Out Transformatiereis waar de golven van de oceaan je leren om te surfen op de golven van het leven!

Nooit meer de oude

Nooit meer de oude

Nooit meer de oude van Mieke Lannoey is een boek over het leven na een burn-out. Een burn-out hakt je leven in een ‘voor’ en een ‘na’. Waar velen het herstel van burn-out als het eindpunt beschouwen, is het in werkelijkheid slechts het begin. De nieuwe manier van leven en werken begint met te aanvaarden dat je nooit meer de oude wordt.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Mieke Lannoey
Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken, processen te duiden en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?