Burn-out

Burn-on: de weigering om je zielspad te volgen (negeer jij de fluisteringen van je ziel?)

Door Mieke Lannoey
Burn-on: de weigering om je zielspad te volgen (negeer jij de fluisteringen van je ziel?)

“Hoe succesvol je leven er aan de buitenkant ook uitziet, vanbinnen voel je je leeg en vervreemd van jezelf.” Herkenbaar? Dan heb je misschien wel last van een burn-on of sta je aan het begin hiervan zegt Mieke Lannoey, auteur van Burn-on. Je bent ‘druk, druk, druk’ maar je negeert de fluisteringen van je ziel met allerlei lichamelijke en psychische klachten als gevolg.

Wie in deze veeleisende tijden alle ballen in de lucht weet te houden en niet crasht, verdient in de ogen van anderen een medaille.

Vroeg of laat borrelt er in elk van ons een verlangen op om het gebaande pad te verlaten, het pad dat vanuit je persoonlijke verleden vastligt, en op zoek te gaan naar een manier van leven die beter past bij wie je in essentie bent en daarom meer vervulling brengt: jouw unieke zielspad.

De dans van authenticiteit en maatschappelijke verwachtingen

De druk om een leven te leiden dat conform de norm is waarmee je de status quo niet bedreigt, is helaas enorm. Waardoor je dat authentieke verlangen, dat soms al de vorm van een concrete beslissing had aangenomen, maar al te gauw ergens parkeert. Waarna je ‘volwassen nuchterheid’ het weer overneemt. Vervolgens maak je jezelf met veel overtuigingskracht wijs dat leven volgens de maatschappelijke verwachtingen ook echt is wat je zelf graag wilt.

De strategie van ‘druk, druk, druk’

De meest effectieve manier om dit zelfbedrog in stand te houden is door je gevoelens te gaan verdoven. De strategie die daarin veelbelovend is, is de strategie van ‘druk, druk, druk’. Zorg dat je het zo druk hebt, dat de realiteit van je innerlijk leven jou niet kan inhalen! Zet de volumeknop van je leven op maximale ruis zodat je de fluisteringen van je ziel niet meer kunt verstaan. Zodat je niet kunt horen hoe ongelukkig je ziel wordt van een voorspelbaar leven.

Je ziel neemt geen genoegen met de status quo

Want een status quo, hoeveel zekerheid en vertrouwd comfort daarin ook te vinden is, is niet meer dan dat: een status quo. De natuur zal er altijd naar streven om het potentieel dat in iets aanwezig is te verwezenlijken. Dat geldt zowel voor het potentieel dat zich in een minuscuul zaadje bevindt als het potentieel dat zich in jou als mens bevindt. Jij kunt misschien genoegen nemen met de status quo, je ziel doet dit niet en zal zijn ongenoegen hoe dan ook laten blijken.

Wanneer dit natuurlijk proces onderbroken wordt of erger nodig, wanneer je het tracht om te keren (door op een essentiële beslissing terug te keren), zal dit altijd gevolgen hebben. Het zal impact hebben op je gevoel van levendigheid, dat rechtstreeks samenhangt met de mate waarin je ziel bruist.

Ontstaan van klachten

Wanneer de levensgevende natuurkracht niet meer vrij kan stromen, begint ze tegen te werken. Het leven zal steeds meer energie gaan kosten en steeds minder vervulling brengen. Wat zich vroeg of laat zal uiten in allerlei klachten, ziektes en/of verslavingen, inclusief werkverslaving, een goedvermomde verslaving die helaas maar al te vaak geprezen wordt in onze hardwerkende maatschappij.

Geen medaille maar een burn-on

Wie in deze veeleisende tijden alle ballen in de lucht weet te houden en niet crasht, verdient in de ogen van anderen een medaille. Maar in je eigen ogen lijkt het er vooral op dat je iedereen hebt weten te overtuigen van je zelfbedrog. Want hoe succesvol je leven er aan de buitenkant ook uitziet, vanbinnen voel je je leeg en vervreemd van jezelf.

En dit innerlijk spanningsveld ligt aan de basis van het burn-on-syndroom, helaas zo kenmerkend voor deze tijd.

Een uitnodiging om alsnog je zielspad te gaan volgen

Burn-on is in essentie een preventieve oproep van je ziel die luidt: ‘Wacht niet tot wanneer je crasht, begin nu reeds met het herstellen van het contact met jezelf’. In mijn boek reik ik daar een uitgebreid stappenplan voor aan. Door zelf deze stappen ook effectief te zetten leid ik opnieuw een leven trouw aan mezelf, trouw aan mijn ziel. Een leven waarin ik niet meer moet doen alsof, omdat ik de moed had om mijn innerlijke waarheid onder ogen te zien.

Burn-on

Burn-on

In 'Burn-on' geeft Mieke Lannoey tips om een de functionerende burn-out te voorkomen, wanneer je niet meer uit de werkmodus kunt komen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over burn-on van Mieke Lannoey:

Deel dit artikel online
Mieke Lannoey
Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken, processen te duiden en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?