Bewustzijn

Levenslessen van Eckhart Tolle: 4 inzichten over lijden en helen

Door Eckhart Tolle
Levenslessen van Eckhart Tolle: 4 inzichten over lijden en helen

Een mensenleven verloopt nooit zonder lijden. Volgens spiritueel leraar Eckhart Tolle, auteur van De kracht van het Nu, zorgt lijden voor het openbreken van de schil van het ego. In dit artikel geeft hij 4 praktische inzichten over lijden en manieren om lijden te verzachten.

Echte vrijheid en het einde van het lijden houden in dat je leeft alsof je helemaal hebt gekozen voor wat je op dit moment voelt of ervaart. Deze innerlijke afstemming op het Nu is het einde van het lijden.

1. Alles is verbonden

Dat alles onderling verbonden is wisten de boeddhisten altijd al en nu bevestigen natuurkundigen het. Niets wat gebeurt is een opzichzelfstaande gebeurtenis, zo lijkt het alleen maar. Hoe meer we een gebeurtenis beoordelen en in een vakje stoppen, des te meer isoleren we haar.

De heelheid van het leven versplintert door ons denken. Maar het geheel van het leven heeft deze gebeurtenis voortgebracht. Ze is een onderdeel van het web van onderlinge verbondenheid dat de kosmos vormt.

Wat er ook is kan niet anders zijn

Dat betekent: wat er ook is kan niet anders zijn. In de meeste gevallen is het volstrekt onmogelijk te begrijpen welke rol een schijnbaar zinloze gebeurtenis kan hebben binnen de totaliteit van de kosmos, maar het inzien van de onvermijdelijkheid ervan binnen de enorme uitgestrektheid van het geheel kan het begin zijn van een innerlijk aanvaarden van wat is en zo een nieuwe afstemming zijn binnen het geheel van het leven.

Echte vrijheid en het einde van het lijden houden in dat je leeft alsof je helemaal hebt gekozen voor wat je op dit moment voelt of ervaart. Deze innerlijke afstemming op het Nu is het einde van het lijden.

2. Pijn is niet persoonlijk

Er is niets persoonlijks aan menselijke pijn. Het is gewoon een intense druk of een intense energie die je ergens in je lichaam voelt. Als je er aandacht aan besteedt, verandert het gevoel niet in denken en daardoor wordt ook het ongelukkige ‘ik’ niet gereactiveerd. Let eens op wat er gebeurt als je een gevoel gewoon de ruimte geeft om er te zijn.

Als je lijdt, als je ongelukkig bent, blijf dan helemaal bij wat Nu is. Ongelukkigheid en problemen kunnen in het Nu niet overleven.

3. Situaties maken niet ongelukkig

Situaties maken je niet ongelukkig. Ze kunnen voor lichamelijke pijn zorgen maar ze maken je niet ongelukkig. Je gedachten maken je ongelukkig. Je interpretaties, de verhalen die je jezelf vertelt maken je ongelukkig.

‘De gedachten die ik op dit moment denk maken me ongelukkig.’

Dat besef doorbreekt je onbewuste identificatie met die gedachten.

Wat een miezerige dag. Hij had niet het fatsoen me terug te bellen. Ze heeft me laten zitten.

Kleine verhalen die we onszelf en andere mensen vertellen, vaak in de vorm van een klacht. Ze zijn onbewust ontworpen om ons altijd tekortschietende zelfbesef te versterken door ‘gelijk’ te hebben en iets of iemand anders ‘ongelijk’ te laten hebben. ‘Gelijk hebben’ plaatst ons in een positie van ingebeelde superioriteit en versterkt zo ons verkeerde zelfbesef, het ego. Dat schept ook een bepaald soort vijand: ja, het ego heeft vijanden nodig om zijn grenzen af te bakenen en zelfs het weer kan daarvoor dienen.

Het ego versterkt zichzelf door reactiviteit en conflicten. Wat zou het leven eenvoudig zijn zonder die verhalen.

4. Geef lijden geen naam of hokje

Lijden begint als je een situatie in gedachten een naam geeft of in een vakje stopt als zijnde onwenselijk of slecht. Je ergert je aan een situatie en die ergernis verpersoonlijkt die en roept een reactief ‘ik’ op. Namen geven en dingen in vakjes stoppen zijn een gewoonte, maar een gewoonte die je kunt doorbreken. Begin het ‘geen namen geven’ met kleine dingen. Als je de trein mist, een kopje laat vallen en breekt of uitglijdt en in de modder terechtkomt, kun je er dan van afzien die ervaring te benoemen als slecht of pijnlijk? Kun je meteen het ‘zo-zijn’ van dat moment aanvaarden?

Iets als ‘slecht’ benoemen wekt een emotionele verkramping bij je op. Als je het laat zijn zoals het is, zonder het te benoemen, komt er meteen een geweldige kracht tot je beschikking.

De verkramping snijdt je af van die kracht, de kracht van het leven zelf.

Dit is een fragment uit De stilte spreekt van Eckhart Tolle.

Ga op thuisretraite met Eckhart Tolle

Gun jezelf stilte middenin de wereld van chaos en laat je inspireren door Tolle’s rustgevende woorden. Bestel de opname van zijn beroemde woorden tijdens Het Findhorn retraite nu .

Of kies voor zijn masterclass De poort naar het Nu

bestel nu

 

Lees ook deze artikelen van Eckhart Tolle:

 

 

Deel dit artikel online
Eckhart Tolle
Eckhart Tolle

Eckhart Tolle is een van de meest invloedrijke spirituele leraren van onze tijd. Hij is de auteur van verschillende bestsellers waarvan The Power of Now de bekendste is. In 2001 verscheen dit boek onder de titel van De kracht van het Nu bij AnkhHermes. Net als zijn andere boeken kent De kracht van het Nu vele herdrukken.

Reacties
 1. Len 28 augustus 2022 - 11:16
  Reply

  Is het Nederlands ondertiteld?dan kan ik het kopen. Fijne dag dank

  1. Lisa Ensing 29 augustus 2022 - 12:15
   Reply

   Goedemiddag Len, De video's hebben Nederlandse ondertiteling :). Veel kijkplezier!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?