Spiritualiteit

Tarotkaart De Wereld (3 t/m 17 februari 2024): dit betekent deze kaart voor jou

Door Imke Verhaeren
Tarotkaart De Wereld (3 t/m 17 februari 2024): dit betekent deze kaart voor jou

De tarotkaart De Wereld of Universum uit de Grote Arcana betekent bijna altijd wel iets goeds. “Misschien voel je dat je op de overgang van twee cycli staat en is de vraag of je zowel het oude als het nieuwe even kan laten,” zegt tarot-expert Imke Verhaeren. In dit artikel lees je de betekenis van de tarotkaart Wereld/Universum.

Als elke tarotkaart een spiegel is, is Universum/Wereld de spiegel van heelheid

De periode van de Universum of Wereld

Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn dus twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.

De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel.

Van 3 tot en met 17 februari is het seizoen van Grote Arcana Universum. Dat is tenminste wanneer je het deck Tarot in de Herstelde Orde of de Nieuwe Ordening hanteert. In het Raider Waite en daaraan gerelateerde decks heet deze kaart Wereld. De afbeelding is echter vrijwel hetzelfde. Laten we via de vier-werelden-methode ontdekken waar deze Grote Arcana voor staat.

• Wereld 1: wat zie je?

Mystiek

In de eerste wereld nemen we alleen maar waar en de Grote Arcana Universum of Wereld toont een mystiek beeld. Een naakte figuur zweeft, lijkt het, in het midden van de kaart. Om de figuur heen is een dichtgeknoopte lauwerkrans of een ourobouros (een slang die zichzelf in de staart bijt) te zien. En daaromheen zijn de hoofden van vier figuren zichtbaar die we eerder op de kaart Rad van Fortuin (in de Herstelde Orde, Wereld) gezien hebben.

• Wereld 2: wat betekent het?

Eeuwige beweging

Wat betekent dit mystieke beeld? De tweede wereld van de vier-werelden-methode onderzoekt de universele betekenis van de symbolen op de tarotkaarten. Laten we starten met die naakte figuur. Hoewel meestal behoorlijk vrouwelijk afgebeeld, wordt deze toch dikwijls een androgyne figuur genoemd. Noch mannelijk, noch vrouwelijk of allebei tegelijkertijd. En deze figuur zweeft, danst in de lucht. De associatie met de dansende god Shiva wordt snel gemaakt.

Dansen

Shiva danst de dans van Leven en Dood, van creatie en verwoesting. Net als de androgyniteit van de figuur brengt deze godheid twee uitersten samen in één dans. De naakte, dansende figuur wordt daarmee symbool voor eenheid, voor alles. Zoals Universum een allesomvattend begrip is.

Dansen is ook op zichzelf symbolisch. Al van oudsher is het dé manier om als in een trance diep in je Zelf te keren en tegelijkertijd alle remmingen los te laten. Het is zowel het leven vieren als je levend voelen. De dans is dan symbool voor eenwording met die beweging van leven en dood.

De krans of ourobouros

De krans of ourobouros is gesloten als een cirkel of een ring en duidt daarmee op het oneindige. De eeuwigheid van de hierboven genoemde beweging. Maar in tegenstelling tot de cirkel die bekend staat om de symboliek van eeuwigheid (denk aan trouwringen), hebben we bij de Grote Arcana Universum te maken met een ellips. De ellips wordt gevormd door twee overlappende cirkels (een madorla). De beweging is eeuwig en hetzelfde, en tegelijkertijd ontstaat een nieuwe cyclus met een nieuwe waarde.

Nirwana

Ten slotte de vier figuren om de krans of slang heen. Op de kaart Rad van Fortuin zie je ze ook, maar dan helemaal en met hun boeken, hun evangeliën, in de handen. Want de vier figuren symboliseren de vier evangelisten. Op deze kaart zie je alleen hun hoofd. Grappig genoeg kan ik dit het beste uitleggen aan de hand van het Boeddhisme. In het Boeddhisme is er sprake van Nirwana, wanneer we het over oneindigheid en heelheid hebben. Nirwana betekent het uitdoven van concepten. De boeken doen er niet meer toe. Het zijn maar ideeën. Leidraden tot ze je niet meer leiden.

• Wereld 3: wat spiegelt het?

Heel-al, Al-heel

In de derde wereld mag je stil staan bij wat dit allemaal voor jou betekent. Wat wordt er gespiegeld, wanneer jij Universum/Wereld uit het deck trekt? Het uitdoven van concepten is een lastig begrip. Nirwana is ook een lastig te bereiken stadium in het Boeddhisme. Maar misschien wordt je er wel door geraakt. Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat je vast blijft houden aan bepaalde concepten en dat je dit meer pijn doet dan goed. Of misschien voel je inderdaad dat je op de overgang van twee cycli staat en is de vraag of je zowel het oude als het nieuwe even kan laten. Zoals het moment tussen een uit- en inademing in. 

Wellicht wordt je geraakt door het heel zijn. Het niet hoeven kiezen tussen uitersten, maar gewoon mogen zijn. Een ander woord voor Universum is Heelal. Bedenk dan dat deze kaart ook zegt: Jij bent al heel. Als elke tarotkaart een spiegel is, is Universum/Wereld de spiegel van Heelheid. Van het besef dat alles in het leven uit dezelfde elementen bestaat. En dat jij dus alles bevat dat je nodig hebt om te zijn wie je bent. 

• Wereld 4: wat staat jou te doen?

Dans!

Inspiratie is slechts wat woorden tenzij je er actie aan koppelt. Dat doen we in de vierde wereld van de vier-werelden-methode om een tarotkaart te lezen. En dat is geheel aan jou natuurlijk. Het is jouw inzicht over jouw situatie, dus jij bepaalt ook de actie die daarbij hoort. Als ik een suggestie mag doen? Dans! Zet je favoriete muziek op en draai rondjes zoals je vroeger wellicht hebt gedaan. Voel je hart kloppen, je energieniveau stijgen. Merk dat alle besef van voor, onder, achter en boven verdwijnt, als concepten die uit mogen doven. Voel, dat in het dansen, de uitersten verdwijnen en jij geen hij, zij of hen meer bent. Dans tot jij helemaal jij bent en jij je één voelt met het leven.

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Tarot helpt je je leven te duiden en maakt duidelijk welke richting je op mag gaan. 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme helpt je hierbij én laat je inzien dat inzichten in je eigen handen liggen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over tarot:

Deel dit artikel online
Imke Verhaeren
Imke Verhaeren

Ik ben Imke Gaiser Verhaeren (1980) tarotcoach, -schrijver, -docente, -creator en eigenaresse van coachingspraktijk IMYY (I am wise). Ik verdiep, vergroot en vul mijn Tarotkennis graag aan met diverse coachingsopleidingen en methodieken uit de narratieve en creatieve therapie. In mijn praktijk IMYY begeleid ik vrouwen en mannen in het zelf werken met de tarot en met de tarot werken aan zichzelf. Daarnaast schrijf ik boeken geïnspireerd door de Tarot om jou te helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Ontdek meer op mijn website.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?