Gezondheid

Heb je last van vermoeidheid? Déze 7 holistische voedingstips kun je direct toepassen

Door Anita Mulderij
Heb je last van vermoeidheid? Déze 7 holistische voedingstips kun je direct toepassen

We leven in een drukke wereld met veel prikkels en steeds meer mensen zijn langdurig vermoeid. Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben en het kan de kwaliteit van je leven enorm verminderen. In dit artikel legt Anita Mulderij, body confidence- en voedingscoach, de relatie tussen voeding en vermoeidheid uit en vind je holistische voedingstips die je kunt toepassen om je vermoeidheid te verminderen.

Vermoeidheid is vaak niet alleen voelbaar op fysiek niveau maar ook op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Als je langdurig vermoeid bent is het daarom belangrijk om op verschillende manieren te onderzoeken wat jou moe maakt en wat je kunt doen om weer energie te krijgen.

Je bent wat je eet

Je bent wat je eet is een veelgebruikte zin in voedselland en dat is natuurlijk niet voor niets. Gezond eten zorgt er niet alleen voor dat je energie hebt. Het zorgt er ook voor dat je gemoedstoestand verbetert, je hormoonhuishouding balanceert, je stoelgang soepel verloopt en het maakt je weerbaar tegen vele ziekten.

Je kunt voedsel ook wel zien als de benzine van je lichaam. Het zorgt ervoor dat je vooruitkomt en optimaal kunt functioneren. Als je niet de juiste voeding tot je neemt, kan dat veel gevolgen hebben voor hoe je je voelt. Zo kan het vermoeidheidsklachten verergeren en zelfs de oorzaak zijn van de vermoeidheidsklachten die je hebt.

Intoleranties en tekorten

Vermoeidheid kan een gevolg zijn van tekorten die je hebt aan bepaalde vitamines en mineralen. Ook kan het zo zijn dat je gevoelig of zelfs intolerant bent voor specifieke voedingsmiddelen of dat je ongezond, teveel of te weinig (van bepaalde voeding) eet.

De kans is groot dat je met een paar kleine aanpassingen in je voedingspatroon al grote verschillen kan ervaren qua energielevels. Voeding is namelijk bedoeld om energie van te krijgen. Toch eten we vaak vanuit gewoonte dingen waar ons lichaam niet zo blij van wordt en waar we juist vermoeid van worden.

Verzuring en ontstekingen

Het kan zijn dat je verzuring in je lichaam hebt of ontstekingen die de vermoeidheid verergeren. Verzuring kun je herkennen aan dat je de trap oploopt en enorm vermoeid bent in je benen. Het kan verschillende oorzaken hebben zoals stress en een ongezonde eet- en leefstijl. Met behulp van de juiste voeding kun jij je lichaam minder laten verzuren, ontstekingen verminderen en je weer fit voelen.

Holistische voedingstips tegen vermoeidheid

Ieder lichaam is anders dus het is vooral belangrijk dat jij ontdekt wat voor jou werkt.

Heb jij last van vermoeidheid? De volgende holistische voedingstips kun je direct toepassen. Ze helpen je om energie uit voedsel te halen en je vermoeidheid te verminderen.

1.Vermijd suikers en snelle koolhydraten

Suikers en snelle koolhydraten zorgen voor hoge pieken en diepe dalen in de bloedsuikerspiegel waardoor je na het eten een enorme dip kunt ervaren. Door ze weg te laten uit je voedingspatroon zorg je voor een stabielere bloedsuikerspiegel en langdurig energie.

Suikers zitten voornamelijk in bewerkte producten. Snelle koolhydraten zitten in brood, rijst, pasta, aardappelen, crackers en ontbijtgranen zoals bijvoorbeeld cruesli. Laat deze producten het liefst weg uit je voedingspatroon en vervang ze door onbewerkte, eiwit- en vetrijke producten of producten die langzame koolhydraten bevatten zoals havermout, zoete aardappelen, boekweit en quinoa.

2. Eet eiwit- en vetrijk

Het gebruik van voldoende eiwitten en gezonde vetten zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Deze voorzien je lichaam langdurig van energie. Eet het liefst bij elke maaltijd eiwitten en gezonde vetten.

Bronnen van eiwitten zijn grasgevoerd/biologisch vlees, vis, eieren, peulvruchten, tempeh, quinoa, hennepzaad en met mate geitenkaas en bijvoorbeeld fetakaas.

Bronnen van natuurlijke vetten zijn oliën, avocado, noten, lijnzaad, chiazaad, pitten, eieren, vette vissoorten zoals zalm, haring, makreel en sardines. Deze voedingsmiddelen gaan ook verzuring en ontstekingen tegen.

3. Laat cafeïne achterwege

Het kan zijn dat je van koffie een energie boost krijgt. Dat klopt, dat geeft het ook. Het is echter een hele tijdelijke ‘oplossing’ van het tekort aan energie dat je ervaart als je vermoeid bent en het lost structureel niks op. Sterker nog, het zorgt er alleen maar voor dat je er meer van wilt en er afhankelijk van wordt.

Als je meer dan twee koppen koffie per dag neemt, heeft het gebruik van cafeïne geen gezondheidsvoordelen. Het kan er juist voor zorgen dat de kwaliteit van je slaap vermindert en dat je meer onrust in je lichaam ervaart omdat de cafeïne lang door je lichaam blijft circuleren. Zeker als je koffie ‘nodig’ hebt om de dag te beginnen doe je er goed aan om het eens een tijdje achterwege te laten. Onderzoek wat het met je doet en of het de manier waarop je opstaat verandert. Sta je makkelijker en meer uitgerust op?

Mocht de stap naar koffie achterwege laten te groot zijn, zorg er dan voor dat je maximaal twee koppen zwarte koffie drinkt per dag en na 14.00 uur ’s middags niet meer. Ook energiedrankjes bevatten cafeïne en grote hoeveelheden suiker. Laat die dus sowieso achterwege.

Vervang koffie en energie drankjes door:

Lees nog 10 redenen om koffie te laten staan en probeer eens 7 gezonde alternatieven voor koffie

4. Eet kleine porties

Voedsel verteren kost veel energie, zeker als het ongezond voedsel is waar je lichaam niet blij van wordt. Het kan de moeite waard zijn om te onderzoeken of het voor jou meer energie oplevert als je kleine en meerdere porties per dag eet, of juist drie hoofdmaaltijden per dag. Dat verschilt per persoon.

Ook kan het voor sommige mensen meer energie opleveren door 12-16 uur per dag te vasten. Als je langdurig vermoeid bent is het belangrijk dat je in kleine stapjes onderzoekt hoe dit voor je voelt. Ga niet in een keer 16 uur niets eten, maar begin met 12 uur per dag en breid dit langzaam uit als het goed voelt. Experimenteer hiermee en ontdek wat het voor jou kan betekenen.

5. Eet zo vers mogelijk

Zorg ervoor dat je dagelijks groene bladgroenten en kruisvormige groentesoorten zoals spinazie, andijvie, boerenkool, Savooie kool, witte kool, spruitjes, radijs, bloemkool, boerenkool, broccoli en kiemen eet. Deze zijn heel rijk aan vitamines en mineralen en balanceren de hormoonhuishouding.

Eet ook één á twee stukken vers fruit per dag. Groenten en fruit zijn base-voedingsmiddelen die verzuring en ontstekingen tegen gaan. Producten die verzuring en ontstekingen verergeren zijn onder andere rood vlees, cafeïne, producten met geraffineerde suikers en alcohol. Laat die zoveel mogelijk achterwege. Elke dag een glas verse groentesap drinken kan ook bijdragen aan meer energie.

6. Eet na de avondmaaltijd niet meer

Als je vermoeid bent en vooral als je moeite hebt met inslapen doe je er goed aan om na de avondmaaltijd niets meer te eten. Je lichaam heeft daardoor geen energie meer nodig voor de spijsvertering maar kan zich volledig richten op het slapen en herstellen.

Word je wakker van de honger als je na de avondmaaltijd niets meer eet? Eet dan uiterlijk drie uur voordat je gaat slapen nog een eiwit- of vetrijke snack zoals een handje noten of een gekookt ei.

7. Zorg voor gezonde darmen

Hoe gezonder de darmen, hoe meer energie je hebt. Zoals eerder genoemd is het weglaten van snelle koolhydraten, suikers, gluten, tarwe en lactose interessant om mee te experimenteren als je last hebt van vermoeidheid.

Je darmen maak je heel blij met extra vezels uit peulvruchten, lijnzaad, psylliumvezels en havermout, maar ook door gefermenteerd voedsel aan je eten toe te voegen. Denk aan augurken, kefir, kombucha, zuurkool, miso en natto.

Eet er dagelijks een beetje van voor extra energie.

Doe een bloedtest

Over het algemeen zorgen bovenstaande adviezen bij de meeste mensen voor meer energie en een rustigere buik. Maar ieder lichaam is anders dus het is vooral belangrijk dat jij ontdekt wat voor jou werkt.

Als je last hebt van langdurige vermoeidheid en bovenstaande tips niet werken is het de moeite waard om een bloedtest te laten doen en te onderzoeken welke producten jij het beste kunt vermijden om je energielevels te verhogen. Zo kun je heel gericht bekijken wat jij kunt doen met voeding en supplementen om je energieker te voelen.

Kijk verder dan voeding

Door je voeding te optimaliseren kun je jezelf snel een stuk beter voelen. Naast voeding is het ook belangrijk om andere thema’s in het leven te bekijken en te onderzoeken waar nog meer oorzaken van je vermoeidheid kunnen liggen. Vaak speelt het op verschillende niveaus. De volgende punten kun je mee aan de slag:

Tot slot

Heb jij er alles aan gedaan om meer energie te ervaren maar blijft de vermoeidheid aanhouden? Zoek dan hulp en ga langs een huisarts. Als je langdurig vermoeidheid bent kan dat ook een symptoom zijn van andere onderliggende problemen zoals ijzertekort, B12 tekort, bloedarmoede, depressie, schildklierproblemen, diabetes of burn-out.

Kijk voor meer informatie op: Anitamulderij.nl

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Zoek je al tijden naar een oplossing voor je aanhoudende vermoeidheid? Dan biedt dit boek uitkomst! Anne Fleck legt uit waar je vermoeidheid vandaan kan komen én ze geeft handige tips hoe je weer meer energie kan krijgen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Wil je meer leren over een holistische kijk op voeding?

Deel dit artikel online
Anita Mulderij
Anita Mulderij

Als Body Confidence- en Voedingscoach begeleid ik je bij het herstellen van je relatie met eten en je lichaam zodat jij nooit meer op dieet hoeft, rust in je hoofd ervaart en vol vertrouwen van je eigen lichaam kunt genieten.

Reactie
  1. Steven den Hollander 5 augustus 2024 - 14:41
    Reply

    Mooi artikel. Zelf zit ik op het FODMAP dieet, maar ik drink ook 1 keer per week veel bier. Ik merk dat ik daar vermoeid van word, maar er is veel meer. Dank je. Met vriendelijke groet, Steven

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?