Oefeningen

Deze drie meridianen (verbonden met je aura) helpen je om te leven in het NU

Door Gastauteur
Deze drie meridianen (verbonden met je aura) helpen je om te leven in het NU

We kunnen ons pas vrij en levendig voelen als we verbonden zijn met de energie van het nu. Velen voelen zich echter gevangen in het verleden of leven in toekomstfantasieën. Het gevolg is dat we ons niet bewust verbinden met onze energie, maar vastzitten in een tijdslijn die we zelf bedacht hebben. In dit artikel leer je over de drie meridianen (energiekanalen) die het verleden, heden en het nu vertegenwoordigen en vind je een heerlijke ademhalingsoefening om weer in het nu te arriveren.

We kunnen alleen bewust leven en verantwoordelijkheid nemen voor onszelf en de mensen om ons heen, als we in het heden verankerd zijn. Laten we dus het evenwicht herstellen en meester worden over het moment.

De meridianen en de fysieke laag van de aura

Een van de kernprincipes om verbonden te kunnen zijn met je levensenergie is dat je de energieën van verleden, heden en toekomst met elkaar in evenwicht brengt. De beste bondgenoten die we hebben om dat te bereiken, zijn de drie belangrijkste energiekanalen van de aura: ida, pingala en sushumna, zoals ze in het Sanskriet heten.

Net als de chakra’s zijn de meridianen onzichtbaar. De chakra’s bevinden zich op de routes van meridianen in de fysieke laag van de aura. Die ook wel aangeduid wordt als energiematrix, want het vormt de brug tussen de stoffelijke wereld om ons heen en onze onstoffelijke, energetische aspecten. De fysieke laag wordt bedekt door de meridianen, die specifieke delen van het lichaam met elkaar verbinden.

Ida: meridiaan van het verleden

Dit is de meridiaan van het verleden. Hij stroomt langs de linkerkant van de wervelkolom omhoog tot hij bij het derde oog de middenlijn kruist. De energie van de ida wordt geassocieerd met vrouwelijke energie, vreugde, emoties en moederlijke impulsen. De ida heeft een sterke verbinding met de maan, en wordt in sommige tradities daarom ook wel ‘maanmeridiaan’ genoemd.

De ida overheerst bij mensen die in het verleden leven, nostalgisch zijn, blijven stilstaan bij wat voorbij is en het heerlijk vinden om herinneringen op te halen aan hoe de dingen vroeger waren. Vreugde houdt zoals gezegd ook verband met deze meridiaan; het kan dus zijn dat mensen die sterk verlangen naar hoe het was, eigenlijk terugverlangen naar tijden die volgens hen gelukkiger waren. Dat maakt ze alleen wel ongevoelig voor de vreugde en de lichtheid van het huidige moment.

Als jouw stemming snel omslaat van vreugde of opwinding naar somberheid of melancholie, als je moeite hebt om gemotiveerd te blijven omdat alles je veel moeite kost, of als je intens kunt terugverlangen naar het verleden, dan heb je mogelijk een probleem met je ida.

Pingala: meridiaan van de toekomst

Dit is de meridiaan van de toekomst. Hij stroomt langs de rechterkant van de wervelkolom omhoog en gaat bij het derde oog over naar de linkerkant van de hersenen. De pingala wordt ook wel ‘zonmeridiaan’ genoemd en houdt verband met mannelijke energie, actie en plannen maken. Deze meridiaan overheerst bij mensen die in de toekomst leven en zichzelf voorhouden dat ze op een dag alles zullen bereiken wat hun nu nog niet lukt. Ze verspillen letterlijk hun leven aan wensdromen en hebben de mentaliteit van ‘op een dag zal het gebeuren’.

Vanwege de nadruk op de toekomst houdt deze meridiaan verband met plannen maken. Te veel plannen maken en daardoor te veel nadruk leggen op de pingala, kan leiden tot uitputting van de ida. Als dat gebeurt, begint onze levensvreugde te verdwijnen en ontstaan irritatie en ontevredenheid. We ergeren ons aan andere mensen en kunnen om de kleinste dingen uit onze slof schieten.

Sushumna: meridiaan van het heden (NU)

Dit is de meridiaan van het heden, het nu, die in een rechte lijn omhoog langs het ruggenmerg naar het derde oog en het kruinchakra loopt. Het is onze middelste meridiaan, het kanaal van evenwicht en integratie.

De sushumna vertegenwoordigt een ruimte waarin we naar onze intuïtie kunnen luisteren, wat op zich al een belangrijke reden is om deze meridiaan te versterken. Onze intuïtie is het beste kompas op onze levensweg. In feite kun je pas een ‘schepper’ zijn als deze meridiaan ‘overheerst’, want dan heb je meesterschap over je energie en ben je bewust en volledig verbonden met je levenskracht.

De stroom van de sushumna wekt onze ziel tot leven en voert ons mee op onze spirituele ontwikkelingsweg. Hij helpt ons het evenwicht te vinden tussen de emotionele ida en de actiegerichte pingala, tussen onze vrouwelijke en onze mannelijke kant, en tussen ons ego en ons goddelijke zelf.

Het nu

Het enige wat we hebben is het nu, dit moment. Daarom moeten we dit moment waarderen en het belang ervan zien. Als we het huidige moment niet omarmen, leven we ons leven als een generale repetitie voor iets dat beter of belangrijker is. Bovendien, je weet inmiddels dat je middelste meridiaan, die van het heden (de sushumna), van essentieel belang is als je authentiek wilt leven en het beste van wat je te bieden hebt naar buiten wilt brengen. Het heden bevrijdt je en schept in je leven ruimte voor nieuwe energie.

In het digitale tijdperk wordt de energie van het huidige moment voortdurend verstoord en ondergewaardeerd. De stroom in de sushumna, de meridiaan van het nu, wordt door deze moderne tendens voortdurend gesaboteerd en overgenomen door de dynamiek van de meridianen van verleden en toekomst. Je vermogen om je eigen energie te besturen houdt in hoge mate verband met je vermogen om je te verbinden met het huidige moment.

Oefening: Nadi shodhana

Je kunt jezelf weer centreren in het nu. De Nadi shodhana (wisselende neusgatademhaling) uit de yogafilosofie is bedoeld om de sushumna te activeren en deze drie meridianen in evenwicht te brengen. Zo voer je deze oefening uit:

  1. Ga lekker zitten; in kleermakerszit of op een stoel. Je kunt je ogen sluiten.
  2. Leg je linkerhand in een mudra naar jouw keuze of met duim en wijsvinger tegen elkaar op je linkerbeen.
  3. Plaats je rechter wijs- en middelvinger net boven het midden van je wenkbrauwen op je derde oog.
  4. Met je rechter pink of ringvinger sluit je straks je linker neusgat en met je rechter duim sluit je straks je rechter neusgat.
  5. Adem diep in en uit.
  6. Sluit je linker neusgat; adem rustig helemaal in en helemaal uit door je rechter neusgat. Sluit dan je rechter neusgat, open je linker neusgat; adem rustig helemaal in en helemaal uit. Je gebruikt je complete longcapaciteit, let erop dat je schouders ontspannen laag blijven. Dit is één ronde.
  7. Doe tien rondes; meer of minder kan ook. Net waar jij je goed bij voelt.
  8. Als je klaar bent, hou je je ogen nog even gesloten en je ademt weer op je eigen tempo. Voel wat je op dit moment voelt en wat de oefening met je gedaan heeft.

Aura-energie

Aura-energie

Benieuwd naar de verschillende lagen van je aura en de bijbehorende elementen? In dit prachtige boek leer je over je aura en krijg je de info die je nodig hebt om jouw aura gezond te houden. Alla Svirinskaya helpt je je energie te deblokkeren, je aura te ontwarren én je authentieke zelf te omarmen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over het leven in het moment of ‘het nu’:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?