Hooggevoeligheid

Hoogsensitief: waarom het belangrijk is om energetisch te gronden

Door Irene Langeveld
Hoogsensitief: waarom het belangrijk is om energetisch te gronden

Als je gemakkelijk emoties van anderen aanvoelt of overneemt, is het heel belangrijk dat je in je eigen rust en centrum kunt blijven, zodat je dat wat je van anderen voelt kunt herkennen én kunt loslaten. Op deze manier kun je bij jezelf en in balans blijven. Je gronding is daarbij een sleutel. In dit artikel lees je meer over gronden en waarom het belangrijk is als je hooggevoelig bent.

Wat is gronding?

Goed gegrond zijn betekent dat je helemaal aanwezig bent in je lichaam en verbonden bent met de aarde.

Eén van de manieren om goed te gronden is via meditatie. Daarbij verbind je je eerst met je hele lichaam. Dit doe je door je lichaam van boven naar beneden, stukje voor stukje, te voelen en te observeren. Omdat energie je aandacht volgt, kun je daarmee je energie naar beneden brengen en als het ware je hele lichaam ‘bewonen’ of belichamen.

Vervolgens kun je een verbinding met de aarde visualiseren. Dat kan eruit zien als boomwortels, een buis of een koord vanaf je voetzolen én vanaf je basischakra (bij je stuitje) heel diep de aarde in. Je hebt dan dus drie verbindingen met de aarde.

Ook fysieke activiteit, zoals sporten, yoga, tuinieren of ‘werken met je handen’ kan grondend werken. Daarnaast heeft in de natuur zijn een grondend effect, zonder dat je daar veel voor hoeft te doen!

Waarom is gronden zo belangrijk?

1. Je kunt de emoties en energieën loslaten die niet van jou zijn

Als je hooggevoelig bent, is de kans heel groot dat je emoties en energieën van andere mensen aanvoelt en overneemt. Je kunt hun emoties voelen alsof ze van jezelf zijn. Het kan daardoor heel onduidelijk zijn wat van jou is en wat je hebt opgepikt van anderen. Het wordt als het ware één grote brij waar geen touw meer aan vast te knopen is.

Wanneer je niet goed gegrond bent kunnen die energieën en emoties van anderen nergens naartoe. Ze blijven als het ware om je heen hangen waardoor je ze blijft voelen en jij je steeds vermoeider en ‘vol’ gaat voelen.

Als je wel goed gegrond bent, kun je de emoties en energieën van anderen via je gronding de aarde in laten stromen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je onder een waterval van licht staat die alles met zich meeneemt wat niet van jou is. Dit is heel effectief, maar werkt alleen als je goed gegrond bent!

2. Je kunt je eigen emoties loslaten en ‘uit je hoofd’ komen

Iets soortgelijks gebeurt ook met je eigen emoties en gedachten.

Stel: je bent verdrietig om iets. Je hebt dat verdriet gevoeld en er zijn wellicht een paar tranen gevloeid. Als je niet goed gegrond bent, dan kan dat verdriet eigenlijk niet weg. Je gedachten en gevoelens erover blijven hangen, terwijl je het verdriet eigenlijk al doorvoeld hebt en er ‘klaar’ mee bent.

Als je goed gegrond bent, kunnen de emoties waar je klaar mee bent gemakkelijker van je afglijden en de aarde instromen. Ze hoeven niet te blijven hangen. Je ervaart dat de gevoelens en bijbehorende (pieker)gedachten eigenlijk maar een klein deel van jou zijn. Dat jij ze kunt omvatten. Zo raken ze hun grip op jou kwijt en voel jij meer rust en vertrouwen.

3. Je voelt je steviger, rustiger en meer in balans

Een goede gronding geeft stevigheid, balans en stabiliteit. Je wordt als een grote, stevige boom in de wind. Die kan heel veel hebben en een beetje meebuigen, maar valt niet zo snel om. Als je niet gegrond bent, ben je eerder als een blaadje in de wind: je waait dan letterlijk met alle winden mee en je wordt heel snel beïnvloed door dat wat er om je heen gebeurt.

Een gronding geeft je dus een bepaalde onafhankelijkheid van dat wat er om je heen gebeurt omdat je beter bij jezelf kunt blijven.

Waarom is gronden een uitdaging als je hooggevoelig bent?

Als je hooggevoelig bent, voel je heel veel van andere mensen en voel je je eigen gevoelens, emoties en ervaringen ook extra intens. Het is daardoor niet altijd comfortabel om in je lichaam te zitten en dat allemaal te voelen. Daarom gaan veel mensen die hooggevoelig zijn automatisch uit hun gronding wanneer ze zich niet prettig voelen. Want daardoor hoef je minder te voelen.

Dat lijkt misschien een goede oplossing, maar dat is het niet. Het probleem is namelijk dat als je uit je gronding gaat, je ook je stevigheid en balans verliest. Je wordt dus nóg kwetsbaarder voor dat wat je voelt en voor dat wat er om je heen gebeurt. Hierdoor is het verleidelijk om nog verder uit je gronding te gaan. Zo ontstaat een vicieuze cirkel, waarbij je steeds meer uit balans raakt en je steeds kwetsbaarder gaat voelen.

Als je echter bewust die cirkel omkeert en jezelf gaat gronden, maak je verbinding met je eigen kracht. Met een goede gronding voel je je rustiger en kun je vanuit die rust kijken wat je kunt doen om de situatie te verbeteren of om jezelf beter te voelen. Je kunt beter omgaan met dat wat er om je heen gebeurt. Je voelt je steviger, stabieler, rustiger en meer in balans.

Op de site van Irene Langeveld vind je een geleide grondingsmeditatie als onderdeel van haar gratis mini cursus over Talenten en Valkuilen van Hooggevoeligheid. Klik hier voor meer informatie!

Tot hier en niet verder

Tot hier en niet verder

Gronden heeft alles te maken met weten waar je staat, zodat je weet wat niet bij jou hoort. Wanneer je hier serieus mee aan de slag wilt gaan om je niet langer omver te laten waaien, dan is Tot hier en niet verder jouw ultieme gids. Rolf Sellin legt in dit boek uit wat grenzen precies zijn, waar ze liggen, welke weerstand je kunt ervaren en hoe je ze mentaal, fysiek, communicatief en energetisch stelt. Een boek vol eye-openers!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Irene Langeveld
Irene Langeveld

Irene Langeveld helpt sinds 2010 hooggevoelige mensen om zich thuis te voelen in zichzelf en in de wereld. Ze helpt je om te landen in je lijf, bij jezelf te blijven en op je eigen innerlijke kompas te vertrouwen. Wanneer je goed verbonden bent met jezelf, kun je van daaruit verbinden met de wereld om je heen zonder daarbij jezelf te verliezen. Je kunt met Irene werken in individuele begeleiding of in verschillende online (meditatie)cursussen en workshops. Daarnaast vind je vele gratis meditaties op haar website.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 12,50

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 12,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?