Hooggevoeligheid

HSP: hoe ga jij om met je kostbare energie?

Door Ellen Worm
HSP: hoe ga jij om met je kostbare energie?

Toen ik jaren geleden was ingestort, kon ik alleen nog maar voor mezelf zorgen. Het was niet makkelijk, want ik was altijd erg druk met werk en sociale contacten. Ik leefde op de automatische piloot en vroeg mezelf nooit iets af, waardoor ik te vaak en te lang over mijn grenzen ben gegaan. Mijn vermoeidheid zie ik steeds meer als een vriend, omdat het me helpt om dieper in mezelf te kijken waardoor ik mezelf kan healen van oude wonden. Niets is meer vanzelfsprekend omdat ik elke dag keuzes moet maken over wat ik wel en niet kan. Maar vooral: wat wil ik met mijn kostbare energie doen?

Daarmee strip ik alles terug tot de essentie. Als ik die vermoeidheid niet had, dan zou ik veel sneller weer terug in de oude “doe” modus gaan en doe ik sneller dingen die er helemaal niet toe doen. Prioriteiten stellen is echt nodig als je wilt leven zoals jij het liefste wilt. Je activiteiten terug brengen naar 20%, naar wat er echt toe doet in je leven. Om vandaar uit langzaam uit te bouwen naar 100% leven zoals je ten diepste wilt.

Loskomen van oude denkbeelden

We moeten veel te veel van onszelf. En zeg nou zelf, is die verjaardag en naar iedereen zijn pijpen willen dansen nou zo leuk? Nee, het is doodvermoeiend zelfs. Je gevoel in het hier en nu is jouw leidraad. Zo simpel is het leven! Alle verhalen van wat zou moeten om het plaatje compleet je maken, is een illusie. Kom los van oude denkbeelden over hoe het leven eruit zou moeten zien. Het leven word daarmee zo veel makkelijker en eenvoudiger.

Een liefdevolle levensstijl

Echt waar! Veel minder doen is (vaak) de oplossing en dat is onze sleutel tot ontspanning en healing. Alleen maar bezig zijn om te herstellen na een verplichte sociale gebeurtenis is geen leven. We mogen veel liefdevoller en zachter naar onszelf worden en een leven creëren dat past bij een sensitief persoon. Dat is vaak een leven dat er heel anders uitziet dan hoe de meeste mensen leven.

Deze levensstijl is nodig om gezond te blijven. Eentje die echt bij ons past en ons gelukkig maakt. Dat is ons geboorterecht. Als ik om me heen kijk hoeveel mensen een hartinfarct krijgen en overlijden op jonge leeftijd, dan schrik ik. Al die regels, al dat moeten van onszelf is zo ongezond voor ons lichaam en voor onze geest.

Voelen wat er echt toedoet

Als jij je leven gaat veranderen, stuit je op veel weerstand van je omgeving. Hun mening is oké maar je moet je daardoor niet laten stoppen. Neem jezelf bloedserieus en ga door met waar je mee bezig bent, namelijk een leven creëren dat op één lijn ligt met wie jij bent en waar je voor staat. Niets in jou leven zal veranderen als jij niet zelf achter het stuur gaat zitten en de route zelf bepaalt. Je bent geen bijrijder dus kom van die bijrijdersstoel vandaan…

Alles wat je dacht te moeten en volbrengen in je leven. Je mag het allemaal achter je laten. Bevrijd jezelf van het eeuwige lijstje in je hoofd en ga terug naar voelen wat er echt toe doet. Dat is vaak zo simpel als jezelf goed voelen in dit moment. Vraag jezelf nu eens af: “Wat heb ik op dit moment nodig?” En handel daarna. Het zijn vaak zulke eenvoudige dingen als een frisse neus halen, een lekkere lunch klaarmaken voor jezelf of even een rustpauze nemen. Bloemen kopen om mijn huis gezellig te maken, doet voor mij wonderen. Voel zelf maar wat je nodig hebt en waar je blij van word.

De sleutel naar authenticiteit

Denk niet te groot. Je hoeft bijvoorbeeld geen liefdesrelatie te hebben om je compleet en goed te voelen. Voel dat je nu prima alleen bent en dat alles er al is. Het gaat vooral om jouw binnenwereld en alles vanuit vrede en ontspanning kunnen doen. Datgene wat jouw een fijn gevoel geeft in dit moment is jouw uitdaging. Je mag naar binnen keren en je aandacht daar laten.

De belangrijkste sleutel naar authenticiteit is een leven dat van jou is. Niet het leven van iemand anders of wie je dacht te moeten zijn. En de waarheid is zoveel eenvoudiger dan het leven met al zijn gedoe en regels en hoe alles zou “moeten” zijn. Een leven vanuit vrijheid vraagt om duidelijke keuzes te maken! Uiteindelijk maak je die keuze voor meerdere mensen want iedereen heeft hier uiteindelijk baat bij.

Maar doe het vooral voor jezelf en je innerlijke kind. Vooral als we oude, zware energieën die we als baby en later in onze kindertijd hebben geabsorbeerd van onze omgeving willen loslaten, hebben we veel inkeer en rust nodig. Zodat we ons zielenlicht weer kunnen ontvangen en leven vanuit lichtheid en openheid. Dat is wat de meeste lichtwerkers hier komen doen: ons verleden helen en een lichtbaken zijn voor anderen.

Vrede begint van binnenuit

Laat “de wereld” voor wat het is met al zijn problemen. Vrede begint van binnenuit. Uiteindelijk worden we dan mensen die de wereld echt iets te bieden hebben. Niet vanuit prestatiedrang maar vanuit een manier die op een heel natuurlijk manier bij jou past zonder moeite! Je doet je naasten een grote gunst,echt waar! Al begrijpen ze dat nu nog niet, ze zullen je dankbaar zijn dat jij voor jezelf hebt gekozen en ze zullen profijt hebben van het pad dat jij al belopen hebt.

Daarmee wordt het voor hun makkelijker om deze weg ook te gaan. Want jouw voetsporen staan energetisch gegrift voor hun oplossingen naar een lichter leven. Het grootste geluk voor mij als een hooggevoelig persoon is een leven vanuit ontspanning waarbij ik mijn eigen weg kan bepalen. Ik denk dat dat het grootse geschenk is dat ik mezelf kan geven in een samenleving waarin alles draait om meer doen en meer hebben.

Lieve groet,

Ellen Worm | Volg me op instagram @lightworker.eu | www.visionforgreenliving.com

Voluit leven met hooggevoeligheid

Voluit leven met hooggevoeligheid

Susan Marletta Hart’s Voluit leven met hooggevoeligheid biedt concrete inzichten en oefeningen die je helpen je ware kracht te vinden en deze verder te ontwikkelen wanneer je hooggevoelig bent. Veel mensen ervaren hooggevoeligheid als een last. In dit werkboek staan oefeningen om hooggevoeligheid juist te benutten als hulpmiddel voor zelfontwikkeling.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Ellen Worm
Ellen Worm

Ellen Worm, ervaringsdeskundige, healer, spreker en schrijver op het gebied van (hoog) gevoeligheid en innerlijke kracht, heelwording, zelfliefde, spiritualiteit en relaties. Volg haar via Facebook, YouTube en Spotify onder haar eigen naam, of via Instagram @lightworker.eu Ze organiseert maandelijks een Online Lichtcirkel kijk voor data op haar website: www.lightworker.eu

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?