Gezondheid

Gemberthee: de geneeskrachtige werking van verse gemberwortel (+ recept)

Door redacteur
Gemberthee: de geneeskrachtige werking van verse gemberwortel (+ recept)

Gemberthee is een sterk reinigende drank die gifstoffen verwijdert en de balans in het lichaam herstelt. Gemberthee heeft ook een positieve invloed op de spijsvertering. Het helpt ook de trek in zoete en zoute voedingsmiddelen te verminderen. In dit artikel lees je meer over de heilzame werking van gember en hoe je zelf verse en gezonde gemberthee kunt maken.

Gember: specerij voor je welzijn

Gember is een scherpe, aromatische specerij. Al een lange tijd wordt gember binnen de traditionele genezingsmethoden gebruikt om de spijsvertering te verbeteren en misselijkheid, winderigheid en menstruatiepijn te verlichten. Onderzoekers hebben ontdekt dat gember ontstekingsremmende fytonutriënten bevat die gingerolen worden genoemd. Gember bevat ook sterke antioxiderende en antibacteriële eigenschappen. De ayurveda raadt je aan beter verse gember gebruiken dan gedroogd gemberpoeder. De smaak is beter en in verse gember zitten meer gingerolen en andere ontstekingsremmende verbindingen. Als je gemberpoeder gebruikt, probeer dan biologisch geteelde te vinden.

Recept voor gemberthee

Voor 1 liter gemberthee:

Snijd een ongeschild stukje gemberwortel van 5 cm in grove stukken en leg die samen met een liter gezuiverd water in een pan van 2 tot 3 liter. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de thee 15 minuten zachtjes doorkoken. Zeef de thee en bewaar hem in een thermosfles of glazen pot.

Voor 1 kopje gemberthee:

Neem een stuk ongeschilde gemberwortel en rasp 1 volle theelepel.
Roer de gember door een kopje heet water en laat 2 minuten trekken.
Zeef de thee of laat de gember naar de bodem van het kopje zinken.

Gezonde en heilzame werking van gember

Hieronder staan enkele recente bevindingen met betrekking tot de potentiële heilzame werking van gember:

1. Regelmatige consumptie van gember kan bijdragen aan het verminderen van pijn en zwelling bij mensen met osteoartritis en reumatoïde artritis.

2. Onderzoekers hebben ontdekt dat gember specifieke verbindingen bevat die een verbinding kunnen aangaan met de serotoninereceptoren in het brein, wat angstgevoelens zou kunnen verminderen.

3. Gember is effectief in het voorkomen van de symptomen van reisziekte, waaronder misselijkheid, duizeligheid en braken.

4. Kleine doses kunnen misselijkheid en braken bij zwangerschap verlichten, zonder de nadelige bijwerkingen van medicijnen tegen misselijkheid.

5. Onderzoek wijst erop dat gember ook een nuttige rol zou kunnen spelen bij het stabiliseren van de stofwisseling, waaronder het verkleinen van de kans op diabetes.

Nog een tip uit de ayurveda: drink voorafgaand aan elke maaltijd gemberthee of warm water. Dit bevordert de spijsvertering en verkleint de kans dat je te veel eet.

Dit is een recept uit het boek Waarom eet je te veel van Deepak Chopra.

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Zoek je al tijden naar een oplossing voor je aanhoudende vermoeidheid? Dan biedt dit boek uitkomst! Anne Fleck legt uit waar je vermoeidheid vandaan kan komen én ze geeft handige tips hoe je weer meer energie kan krijgen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over gember en andere geneeskrachtige kruiden:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reacties
 1. Schoon 7 maart 2019 - 12:04
  Reply

  Vraag, het advies een glas warm water te drinken voor de maaltijd, ik dacht dat dit de volle werking van de verterings sappen in de maag zou verminderen omdat die vermengd worden met het water. Daarom een half uur voor en zeker twee uur erna geen water weer een ander advies is.. Wat is hier wijsheid?

  1. Cindy 5 mei 2019 - 20:22
   Reply

   Schoon, je hebt helemaal gelijk. Drink tot een half uur voor een maaltijd niet meer, zodat je maagsappen een zo hoog mogelijke zuurtegraad houden om de voeding goed af te kunnen breken. Als je teveel drinkt bij het eten, verdun je dus ook de maagsappen en daarmee de krachtige werking ervan. Een bron van veel spijsverteringsproblemen!

 2. Bianca 8 maart 2019 - 03:59
  Reply

  Heb gelezen dat je deze thee in een blender met citroen kaneel en agave siroop kun klaar maken voor een week bewaren in de de koelkast en elke dag voor het onbijt 1 glas moet drinken nu kreeg ik dat het warm moet zijn . Wat is wijsheid

 3. Cindy 5 mei 2019 - 20:25
  Reply

  Bianca, als je het 's ochtends drinkt, is het beter dat het warm is. In ieder geval minstens op lichaamstemperatuur. Op deze manier help je je spijsvertering en kost het zo min mogelijk energie (je lichaam hoeft het niet op te warmen). Als je kunt, zou ik de agave siroop weglaten en alleen de gember, citroen en eventueel kaneel (liefst Ceylon) doen. Agave heeft een hoge glycemische index en kan voor een piek in je bloedsuikerspiegel zorgen en dat zou je liever willen vermijden zo meteen op de ochtend. Warme groet, Cindy

 4. Renee Leander 7 juni 2019 - 09:53
  Reply

  Ik heb last van brandend maagzuur mag ik dan gemberthee drinken???

  1. Anja Wyns 21 maart 2021 - 08:21
   Reply

   Kan je dat ook op kamertemperatuur of koud drinken ipv frisdrank. Iets anders dan alleen maar water drinken??

 5. Charlotte 31 juli 2019 - 07:26
  Reply

  Heeft het dezelfde heilzame werking als je gemberthee gebruikt met een gewoon (biologisch) theezakje uit de winkel?

 6. Miranda 1 augustus 2019 - 13:46
  Reply

  Gember thee is voor heel veel dingen goed er zou alleen ook een waarschuwing moeten komen voor mensen die bloedverdunners slikken,want helaas breekt verse gember de werking van de medicijnen af waardoor je dus in de problemen kunt komen. Ik ben hier nadrukkelijk voor gewaarschuwd door de Trombosedienst.

 7. Jan 11 oktober 2019 - 08:44
  Reply

  Ik gebruik al een tijdje in de avond verse gember geprakt in de blender daarbij groene thee en curkuma, is deze cobibinatie goed?

 8. Ingrid 27 december 2019 - 16:26
  Reply

  Tip: voor een kop gemberthee kun je een stukje gemberwortel met de knoflookpers fijnknijpen, is makkelijker en sneller dan raspen.

 9. Janny 7 januari 2020 - 19:12
  Reply

  Ik vindt de gember thee nogal sterk kan ik hier honing bij doen Heb de thee bij reformwinkel vandaan Gember thee uit de supermarkt bevat vaak kurkama en dat mag bijv niet bij hormoontherapie als gevolg borstkanker

  1. Ayurvedist 11 januari 2020 - 18:07
   Reply

   @JANNY: Volgens het reguliere circuit mag dit. Volgens ayurveda wordt honing giftig als je het verhit. Dus volgens die theorie zou je de thee een beetje moeten laten afkoelen (tot onder de 40 graden ongeveer).

 10. Cleo 16 februari 2020 - 08:52
  Reply

  Ik val meestal slecht in slaap, soms pas na een paar uur, om vervolgens weer wakker te worden en weer niet te kunnen slapen. Weet u hier een oplossing voor? Bij voorbaat dank.

  1. Naessens Dorine 6 januari 2023 - 10:58
   Reply

   Interessant

 11. Onbekend 18 februari 2020 - 11:29
  Reply

  Mediteer als je niet kunt slapen, dat helpt mij altijd om in slaap te komen.

 12. cor 19 maart 2020 - 12:07
  Reply

  kun je gember thee gebruiken naast a-depressie medicatie?

 13. Mieke 24 mei 2020 - 06:38
  Reply

  Dag Drink elke avond verse gemberthee. Mag ik dat rustig blijven doen in combinatie met Thyrax? Met benieuwde groet Mieke

 14. Liliane Weckx 17 oktober 2020 - 09:44
  Reply

  ik kan moeilijk in slaap geraken, kan dat aan de gemberthee liggen? grtjs

 15. Patricia Baank 18 december 2020 - 21:33
  Reply

  Ik vind gember echt heel erg smerig, het helpt tegen misselijkheid maar ik word er misselijk van! Zijn er eventueel gember capsules die ik dan kan innemen?

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 12,50

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 12,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?