Gezondheid

Geur- en chemicaliënovergevoeligheid, wat is het en wat kun je eraan doen?

Door Redactie
Geur- en chemicaliënovergevoeligheid, wat is het en wat kun je eraan doen?

Multiple Chemical Sensitivity (MCS) is overgevoeligheid voor geur en chemicaliën. Mensen met MCS zijn extreem gevoelig voor de kleinste concentraties chemische stoffen, geuren, gassen en dampen. De verschijnselen zijn vaak heftig. MCS is een multi-systeemaandoening, dat betekent dat ieder orgaan en systeem in het lichaam door chemische stoffen uit balans kan raken. Maar wat zijn nu de symptomen van MCS en welke maatregelen kun je nu eigenlijk zelf nemen?

Symptomen Multiple Chemical Sensitivity

De ziekte heeft veel overeenkomsten met andere ziektes of aandoeningen. EHS (gevoeligheid voor straling, daar schreven we hier al over) & OPS (ook wel schildersziekte genoemd; vooral te vinden in beroepen of sectoren waarin met oplosmiddelen wordt gewerkt) of het Sick Building Sydroom (gerelateerd aan iemands woning of werkplek). In alle gevallen krijgt iemand gezondheidsklachten door iets uit de omgeving en kunnen de klachten vaak als medisch onverklaarbaar worden bestempeld.

In Nederland zijn maar weinig artsen opgeleid in milieugeneeskunde. Zo worden de symptomen niet altijd herkend, laat staan de juiste diagnose gesteld. Daarom is het handig om de veel voorkomende klachten en symptomen te kennen. Want hoe meer je er zelf herkent, hoe eerder je goed geholpen kunt worden.

 • Versterkt en vervormd ruiken;
 • Afkeer voor bepaalde geuren;
 • Vermoeid, verward of ziek van geuren, gassen of dampen;
 • Voedselallergieën of intolerantie;
 • Allergieën of overgevoeligheid voor pollen, huisdieren, huisstof, medicijnen, nikkel, wol en andere stoffen;
 • Overgevoeligheid voor elektromagnetische velden (EHS);
 • ME/CVS, burn-out of fibromyalgie;
 • Maar ook ademhalingsproblemen;
 • Spier-en gewrichtsklachten;
 • Concentratieproblemen;
 • Duizeligheid;
 • Darmproblemen;
 • Huidproblemen;
 • Depressies;
 • Trillerigheid.

Geuren zoals luchtverfrissers, parfums, tabaksrook en verf zijn voor de meeste patiënten ziekmakend, maar alle geuren kunnen voor problemen zorgen. In de ergste gevallen kan zelfs de geur van bloemen of gemaaid gras zorgen voor problemen. Het is een zeer complexe ziekte waarbij het immuunsysteem, het ontgiftingssysteem, het hormonale systeem en het zenuwstelsel een rol spelen. Het lichaam raakt zo ontregeld dat veel patiënten soms zelfs drinkwater niet meer kunnen verdragen.

Maatregelen

MCS is een lastige ziekte, vooral omdat geuren en chemicaliën overal zijn. Probeer toch de volgende geuren en chemicaliën te mijden:

 • chemicaliën in parfums, shampoos, crémes, haarverf;
 • was- en schoonmaakmiddelen;
 • toiletverfrissers;
 • huisparfums;
 • enzovoorts.

Mocht je grotere maatregelen willen nemen dan beschrijft Geerteke de Haas in haar boek Geur en chemicaliën overgevoeligheid dat deze therapieën kunnen helpen bij de ziekte:

 • Orthomoleculaie geneeskunde
 • klassieke homeopathie
 • Bioresonatietherapie
 • acupunctuur
 • Chinese kruidentherapie
 • Craniosacraaltherapie

Ervaringen delen

Op de website van stichting MCS delen verschillende MCS-patiënten hun ervaringen met de verschillende therapieën. Stichting MCS geeft voorlichting, onderhoudt contacten met artsen, brengt patiënten die dit willen met elkaar in contact en organiseert regelmatig bijeenkomsten. Ook heeft de stichting een zelfhulpgroep opgericht. Zo kunnen mensen met MCS bij elkaar steun, erkenning en acceptatie vinden en van elkaars ervaringen leren.

Heb jij ervaring met MCS? Deel je ervaring(en) met ons in een reactie hieronder.

Geur- en chemicaliënovergevoeligheid

Geur- en chemicaliënovergevoeligheid

Wil je meer informatie over deze ziekte en ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen? Ervaringsdeskundige Geerteke de Haas deelt haar ervaringen en tips in haar boek: het duurde wel 25 jaar voordat de diagnose bij haar gesteld kon worden. Bestel jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Reacties
 1. Sjaak 24 januari 2020 - 12:33
  Reply

  Hehe, eindelijk iemand die me snape, overgevoelig voor all geuren, vessel, rubber en kleurstoffen in kleding. Sjaak

 2. D Geerts 9 oktober 2020 - 17:33
  Reply

  nou Sjaak, ik ben ook heel.blij met deze en andere sites! wat je zegt, ik ben blij dat ik zie dat ik niet de enige ben en dat t wel degelijk een probleem is waar iets mee gedaan moet worden. vraag me wel eens af of mensen wel in de gaten hebben hoeveel geuren ze per dag op hun lijf smeren en spuiten of in en om t huis hebben. ben al jaren aan t klagen bij de gemeente over de slechte luchtkwaliteit, helaas tevergeefs, want ik ben de enige die klaagt. ook in ons eten enz. ben er al jaren bezig om n oplossing te vinden, zodat ik gewoon bezoek kan ontvangen en lekker uit eten kan, of een nieuwe bank, tafel, matras , kleding kan kopen zonder problemen. dat zou nou eens echt de kwaliteit van leven naast ook MS beter maken. heb zojuist iets gelezen over NAET therapie in Amsterdam. door Jolande . is iemand van jullie hier mee bekend? zoals ik t lees best herkenbaar en naast bioresonantie ed. sterkte voor allen . lieve groet Do

 3. Bianca gilbert 31 oktober 2020 - 23:12
  Reply

  Wist niet dat het echt iets was. Vind deo echt vreselijk en vele andere geuren enzo

 4. Anja van Bokhorst 17 november 2020 - 16:25
  Reply

  Als er ergens een vuurtje wordt gestookt, krijg ik het Spaans benauwd. Krijg dan moeite met slikken en ademhalen. Ook als ik binnen zit met ramen en deuren dicht, word ik overvallen door benauwdheid wanneer er iemand een open haard aan heeft, een vuurkorf of een bbq. Om wanhopig van te worden. Niemand die iets ruikt, laat staan dat iemand je snapt. Als hier echt iets aan te doen is, krijg ik een ander leven.

 5. Patricia 23 november 2020 - 20:57
  Reply

  ik wist eerst niet dat ik óók hier last van heb! Ik heb vanaf mijn 12 tot 27 gerookt. nu 8 jaar niet. De tuinslang geur. kartonnen dozen in de schuur. de houtkachelrook van omwonende! wasmiddel , behang/ lijm onder behang. Alsof alles uitvergroot wordt in extreme geuren die als een bom inslaan door mijn neus in mijn mond/ smaakt /( proef het ). wordt benauwd. tintelingen in mijn hoofd. Alsof er geen schild meer zit in en of om mijn lichaam om deze geuren en of fijnstoffen tegen te houden!! een ramp. Echt verschrikkelijk!!

 6. M. Hoekstra 7 december 2020 - 18:47
  Reply

  Opeens reageren mijn slijmvliezen in neus en keel heel heftig op geurstokjes, parfum enz. Had net mijn vriendin, die parfum op had, op bezoek toen ik steeds benauwder werd. Vanmorgen in de sportschool, waar een nieuw flesje met geurstokjes stond. Bij mijn schoonheidsspecialist, die in elke ruimte geurstokjes heeft, kan ik nu dus ook niet meer komen. Overal waar ik kom, staan die flesjes met geurstokjes... Dit probleem heb ik sinds een paar maanden en ik weet niet wat mij overkomt.

 7. Henriette 4 januari 2021 - 17:12
  Reply

  In 2011 ben ik gestopt met roken. Sinds dien ontwikkel ik steeds meer allergieën. Ik kan bijna tegen geeneen luchtje meer. Buren die hun kachel lekker opstoken als het kouder wordt, mensen die 3 tuinen verder roken. Maar ook allerlei geurstokjes etc. Ik ruik 24/7 een nare lucht die mijn neusholte pijnigt. Ook een naar gevoel in mijn keel. Ik voel me lichamelijk een wrak met onder andere gewrichtspijnen, licht in mijn hoofd en erg prikkelbaar. Neusspray en anti allegie pillen werken niet. Veel fruitsoorten zorgen voor een onaangename prikkeling in mijn mond. Mijn maag en darmen raken ook van steeds meer etenswaren van streek. Ondertussen ook een pinda-allergie die nu wordt onderzocht. Wie heeft een afdoende oplossing voor me? Ik ben wanhopig.

 8. Mevr. F.Adamse 19 november 2021 - 13:36
  Reply

  Allemaal herkenbaar. Door artikel over schildersziekte in Libelle van ongeveer35 jaar geleden er achter gekomen waarom ik bijna altijd migraine had en misselijk en ziek en men mij niet meer geloofde. Een hyacint in huis gaf de doorslag. Huisarts zei dat Geurenallergie bestond en ik me niet aanstelde. Ik leef met: alles vermijden. Lastig in sociaal- en uitgaans leven. MAAR NU ,HELP: IK weet nu dat er iemand bezig is om grote winkelketens en hotels e.a. zover te krijgen dat ze geur in de luchtverversing gaan doen!!!!. Mijn man moet al andere kleding aan doen en gezicht wassen als hij in de AH is geweest. Veel geuren blijven" kleven".Wat nu? Minister van Volkgezonheid inlichten? Wie kan en doet dat?

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?