Spiritualiteit

Ieder chakra heeft haar eigen kleur en bijbehorende emoties

Door Sari van der Spaan
Ieder chakra heeft haar eigen kleur en bijbehorende emoties

Lange tijd was ik een grijze muis, erg gevoelig en snel overprikkeld. Toch wilde ik ook graag de wereld ontdekken vanuit een positieve kijk. Door op ‘mijn’ eigen manier te leven, heb ik veel overwonnen en veel emotionele ballast moeten opruimen. Het was zeer de moeite waard, kan ik nu zeggen.

Misschien herken jij jezelf hierin. Graag deel ik met jou mijn opgedane kennis en (levens)ervaring. Dit is een uitnodiging om jezelf te helpen om vanuit vreugde en plezier te leven, omdat je het beste verdient. Gun jezelf dit plezier en overvloed.

In mijn eerste artikel wil ik graag aandacht geven aan onze fundering. Hoe staat het eigenlijk met die van jou?

Met onze fundering bedoel ik je eerste drie chakra’s. Chakra’s kun je zien als gekleurde wielen in je lichaam. Ieder chakra heeft haar eigen kleur en bijbehorende emoties. Als onze fundering stevig is, voelen we ons geborgen, energiek en veilig. We zijn dan niet zo snel uit het veld geslagen als het anders gaat dan gehoopt. De levensenergie kan vrij stromen en je kunt altijd terug vallen op je eigen zachte kracht.

Wortelchakra

Je eerste chakra is prachtig, helder rood van kleur en bevindt zich onderaan je ruggengraat. Dit is je wortelchakra, een fundament, het ‘ik ben’.

Je voelt je veilig en minder angstig. Hoe beter je grondt, hoe meer liefde er stroomt en hoe sterker je fundering. Als onze chakra’s in balans zijn kunnen we gemakkelijk energie opnemen van de wereld om ons heen, dit gebruiken voor ons welbevinden en het delen met anderen.

Chakra in balans

Jij voelt je veilig en goed geaard, je stopt als het ware je stekker in het stopcontact van de aarde. Prikkels kunnen worden afgevoerd. Je neemt je ruimte in, voelt je helder, bent doelgericht en voelt je thuis in de wereld.

Chakra uit balans

Mogelijk is er dan boosheid, jaloezie of ben je in de slachtofferrol belandt. Je bent onzeker en voelt je niet veilig in de wereld. Je raakt ook sneller overprikkeld. Vaak is er een gebrek aan energie en levenskracht.

Wat heb je nodig?

Neem je plek in, je hebt recht op je eigen persoonlijke veilige ruimte. Spreek met jezelf af dat je mag genieten, van liefde voor jezelf en de ander, lekker eten, ontspanning, geld en plezier.

Wat kun je doen om jezelf te helpen?

Kleur je stuitje in gedachten rood, eet rood fruit, draag rood ondergoed of rode sokken om te aarden. Masseer je voeten met warme olie of wandel in de natuur. Begin de dag met een dansje, spring in de plassen of loop op blote voeten door het gras.

Affirmatie

Ik ben veilig, ik sta stevig in mijn schoenen en met beide voeten op de aarde, in verbinding met het leven.

Sacraal chakra

Je tweede chakra bevindt zich twee vingers onder de navel en is fris oranje van kleur. Dit is je sacraal chakra, het ‘ik voel’.

Minder klagen, meer dankbaarheid en waardering voor jezelf en anderen. Verandering, verlangen, beweging, plezier en seksualiteit horen bij dit mooie fris oranje chakra. Aandacht voor je tweede chakra geeft je meer levenskracht en plezier in het leven.

Chakra in balans

Je ervaart plezier, overvloed en genot.

Chakra uit balans

Je voelt je kritisch en zuur. Je bent aan het veroordelen en ervaart frustratie. Je hebt een gemis aan vreugde.

Vaak is dit chakra geblokkeerd door onze gedachten over seksualiteit en geld. Je mag genieten van seksuele vrijheid en overvloed. Tranen geven ruimte aan je emoties en horen ook bij dit chakra. Dit geeft ruimte aan je emoties om te stromen. Laat je niet zomaar meeslepen door je emoties. Dankbaar zijn voor wat je hebt, helpt het tweede chakra healen en stromen. Richt je op de meer verfijnde energie van vreugde, rust en plezier. Je wordt dan meer jezelf, bent goed verankerd en hebt minder moeite met de moeilijke uitdagingen van het leven.

Wat heb je nodig?

Eet oranje fruit en draag oranje kledingstukken. Masseer je voeten en maak jezelf warm en zacht. Durf te groeien, doe iets wat je spannend vindt en wat echt past bij jou.

Wat kun je doen om jezelf te helpen?

Draai je heupen los door rondjes te draaien met de onderkant van je lichaam, de bovenkant van je lijf blijft stil. Begin met kleine rondjes te draaien met je heupen en buik en maak deze groter. Nodig spontaniteit uit in je leven.

Affirmaties

Ik geniet van mezelf en het leven. Ik ben vrij in het uiten van mijn intense gevoelens en aanvaard mijn kracht volledig. Ik breng mijn verlangens tot uitdrukking. Ik ben zichtbaar.

Zonnevlecht

Je derde chakra bevindt zich ter hoogte van je maag en heeft de kleur warm geel. Dit is je zonnevlecht, het ‘ik wil’.

Je bent minder afwachtend en durft meer en meer gewoon te doen. Ook zal je merken dat je zelfwaardering groeit tevens ook je blijheid.

Chakra in balans

Je kunt emoties ervaren en verwerken. Je voelt je energiek, krachtig en blij.

Chakra uit balans

Je bent overgevoelig en handelt zonder te denken. Je hebt moeite met het verwerken van emotionele indrukken, je weet (nog) niet wat je werkelijk zelf wilt en je cijfert jezelf teveel weg.

In het zonnige derde chakra huist je zelfbeeld, je wilskracht, zelfdiscipline en warmte in jouw persoonlijkheid. Het laat je zien wie je bent.

Persoonlijke kracht, verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid, de perceptie van wie jij bent. De kracht om achter jezelf te staan, om bewuste keuzes te maken en daar ook naar te handelen. Je voelt je vrij om je mooie zelf te zijn met de kennis die je nu hebt.

Wat heb je nodig?

Eet gele groente en geel fruit, begin de dag met een glas warm water met een halve uitgeperste citroen. Durf open te zijn naar jezelf en anderen en vertrouw op je gevoel en intuïtie. Groei en geniet van spontaniteit en laat blokkerende gedachten en emoties gaan. Doorvoelen en accepteren is loslaten.

Je derde chakra staat, net als je maag, voor ontvangen. Hoe is dat voor jou? Kun je makkelijk ontvangen vanuit dankbaarheid of is het makkelijker om te geven? Onderzoek deze vraag voor jezelf zonder daar een oordeel over te hebben.

Affirmatie

Ik hou van mezelf en accepteer mezelf. Ik ben helemaal oké. Ik ben het waard om liefde, vriendelijkheid en respect te ontvangen. Ik ben authentiek.

Met een zonnige groet,

Sari van der Spaan

Chakrakracht voor vrouwen

Chakrakracht voor vrouwen

Chakrakracht voor vrouwen van Lisa Erickson is een praktisch doe-boek. Leer hoe je chakra’s je in je vrouwelijke energie en lichaams- en levensfasen kunnen ondersteunen. Leer grenzen stellen, stress managen en je persoonlijke doelen bereiken met behulp van twaalf krachtige tools, speciaal voor vrouwen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Wil je meer lezen over de andere chakra’s?

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?