Spiritualiteit

Voorhoofdchakra: hoe een blokkade kan zorgen voor fysieke klachten

Door K. Vanderbiesen
Voorhoofdchakra: hoe een blokkade kan zorgen voor fysieke klachten

Hoe lager het chakra ligt, hoe meer hij gericht is op de meest primaire noden die je in het leven hebt. Zo is de balans van een basischakra een voorwaarde voor een veilig en geaard gevoel. De voorhoofdchakra is daarentegen meer gericht op het verder ontwikkelen van onze spirituele vaardigheden. Hoewel het zesde chakra dus vooral gelinkt is aan minder dringende behoeftes, loont het toch de moeite om je ermee bezig te houden. Een open voorhoofdchakra betekent immers ook een open geest. Hoewel dat niet levensnoodzakelijk is, verrijkt het je wel op alle gebieden.

Ligging

Het voorhoofdchakra wordt ook wel eens het derde oog genoemd. Deze ligt dan ook tussen je wenkbrauwen en ziet als het ware dingen die voor jou nog verborgen zijn. Dit chakra staat dan ook symbool voor je intuïtie en verbeeldingskracht. Niet dat wat je via dit kanaal waarneemt allemaal een product van je fantasie is, integendeel. Het gaat er om dat je je inlevingsvermogen en creativiteit gebruikt om de boodschappen ervan te decoderen of, omgekeerd, om je dingen voor te stellen die zich dan in de echte wereld kunnen manifesteren. In beide gevallen is je derde oog de poort tussen jou en de wereld van vibraties en energieën die jij kan aanvoelen of juist beïnvloeden. Hier ligt zowat de grens tussen jouw ik en het universele, de kosmos of het Al.

Dit chakra bevindt zich eveneens ter hoogte van de epifyse, een klier die zorgt voor het regelen van het bioritme, maar die ook gelinkt wordt aan een verhoogde staat van bewustzijn zoals bij mystieke ervaringen.

Symboliek

De kleur die dit chakra representeert is paars. Op een aurafoto zie je dan ook vaak een paarsachtige schijn rond dit gebied. Het symbool is de lotusbloem, dat erg belangrijk is voor hindoes. Ze staat immers voor eeuwige verandering en beweging, doordat zij zich enkel door de dag heen opent en in de nachturen weer sluit. Dit hangt samen met spirituele groei, die een zeker inzicht in de kringloop van het leven vereist. Er is een tijd van komen en gaan, van slapen en waken, van eb en vloed. Dit besef maakt je minder bang voor veranderingen in je leven, positief of negatief.

Blokkade

Aangezien je voorhoofdchakra zich ter hoogte van het hoofd bevindt, zorgt een blokkade meestal voor fysieke klachten als sinusitis, migraine en een verminderd zicht. Dat laatste vertaalt zich in wazig zien of zelfs het verschijnen van vlekken in het zichtveld. Er bestaan zelfs verhalen over mensen die last krijgen van absences, die meestal geassocieerd worden met epilepsie. Mocht je met zulke klachten rondlopen, is het noodzakelijk om een reguliere dokter te zien. Onderstaande tips zijn dan wel een goede aanvulling op het herstelproces.

Wat het emotionele betreft, zie je hier dat die bovengenoemde verbeeldingskracht ofwel helemaal stil komt te liggen ofwel overactief wordt. Aan de ene zijde van het spectrum zien we depressies die zorgen voor inactiviteit en immobiliteit. Je kan de hele dag in je bed blijven liggen en hebt nergens zin in. Je bent je interesses en plezier in het leven volledig kwijt.

Anderzijds kan het ook zo zijn dat je geest overuren maakt en je over alles achterdochtig wordt. Paranoia en achtervolgingswaanzin wijzen eveneens op een onbalans in dit chakra. Uiteraard moeten zulke klachten serieus genomen worden, omdat ze op een stevig gezondheidsprobleem kunnen wijzen. Maar als je bijvoorbeeld het vage gevoel krijgt dat je vast zit in het leven en je niet direct een uitweg kan inbeelden, of dat je hoofd juist niet meer stil te krijgen is en vol doemscenario’s zit, dan kan het helpen om even met dit chakra te werken.

Het openen van het derde oog

Typische dingen die erop wijzen dat het dan weer de goede kant op gaat met je voorhoofdchakra, kun je samenvatten als het gevoel dat je weet waar je heen gaat. Je intuïtie staat op scherp en je voelt je een wijze, oude ziel die een soort kernkennis heeft van de wereld en alles er rond. Het is natuurlijk niet zo dat dit je in de schoot komt vallen. Het echt in tune komen met je innerlijke wijsheid is een proces van jaren.

Stilte en meditatie kunnen echter wonderen doen. Ze dwingen je te luisteren naar jezelf. Bij Yoga Nidra bijvoorbeeld, is het niet voor niets dat er regelmatig gerefereerd wordt naar het punt tussen je wenkbrauwen. Tijdens deze vorm van slaapyoga, die neigt naar een diepe staat van meditatie, lossen de grenzen van je ik even op en voel je je deel van het grotere geheel. Dat is het gevoel waarvoor de voorhoofdchakra zorgt.

Je eigen spirituele reis

Ook kan het helpen om actief bezig te zijn met je spiritualiteit in het algemeen. Volg een cursus, lees een boek of andere artikelen op deze website. Je eigen ontwikkeling in handen nemen is ontzettend empowering en helpt je een nog helderder kijk op de dingen te krijgen. Wat healings betreft, kan je een klankbad of gongsessie overwegen. De vibraties van het geluid komen overeen met die van de energie rond en in je, zoals die samenkomt in je chakra’s.

Zelfs via YouTube vind je filmpjes en geluidsopnames van klankschalen en songs, die speciaal op het zesde chakra zijn afgestemd. Hier zijn ook de zogenaamde binaural beats een aanrader: muziek waarbij voor beide oren een andere toon wordt afgespeeld, wat fijne dingen doet in je hersenen. Er bestaan sound journeys waarbij alle chakra’s stuk voor stuk gestimuleerd worden. Ook dit vind je op YouTube.

Ontwaken

Een open derde oog zorgt ervoor dat je nog beter ziet waar je heen gaat in het leven. Ook zie je wat voor anderen verborgen blijft, van de opgekropte gevoelens van je collega tot verbanden tussen schijnbaar triviale gebeurtenissen. Zonder open voorhoofdchakra ben je in zekere zin blind. Zorg dus goed voor jezelf en ga op spirituele reis. Je zult beloond worden en eindelijk ontwaken.

Gids voor spiritueel ontwaken

Gids voor spiritueel ontwaken

Mary Mueller Shutan schreef met haar Gids voor spiritueel ontwaken een onmisbaar boek voor iedereen die zich op dit pad van ontwaken bevindt. Het doorbreken van patronen van 'hoe het hoort' en 'zo hebben we het altijd gedaan' is voor vaak een reden om je te moeten verantwoorden voor je nieuwe levenskeuzes. Deze diepgaande gids vol inzichten en oefeningen biedt waardevolle steun om je pad van ontwaken te blijven volgen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Reacties
  1. Alexandra 29 januari 2021 - 22:28
    Reply

    Wat betekent het dan als je op de plek van je voorhoofdchackra het gevoel hebt dat alles samentrekt of dat je "leeg stroomt" naar buiten toe? Sinds mijn burnout heb ik dit regelmatig

  2. Sjoukje 12 februari 2021 - 13:22
    Reply

    Hoi Alexandra, het kan zijn dat je spiritueel aan het ontwaken bent en daarom van alles voelt op die plek. Je derde oog opent zich. Ik voel heel vaak een lichte druk op het punt van mn voorhoofdchakra.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?