Spiritualiteit

Wortelchakra & onveiligheid: hoe angstgevoelens kunnen ontstaan door een blokkade

Door K. Vanderbiesen
Wortelchakra & onveiligheid: hoe angstgevoelens kunnen ontstaan door een blokkade

De wortelchakra ofwel Muladhara is het eerste chakra. Alle welzijn begint bij haar, want als er hier een blokkade is, stroomt de energie ook niet meer vrijelijk door de andere chakra’s. Ze houdt dan ook verband met een van onze basisemoties, namelijk (on)veiligheid.

Wanneer we zeggen dat we geaard zijn, willen we er eigenlijk op wijzen dat onze wortelchakra verbonden is met de aarde, via een energiestroom recht naar beneden vanuit ons stuitje. Wanneer we geaard zijn, hebben we het gevoel dat de aarde ons draagt en voor ons zorgt. We voelen ons op ons gemak en zijn niet bang. Het is dan ook logisch dat er bij een angstproblematiek zeker en vast iets mis is op het niveau van de wortelchakra. Zonder dat gevoel van verbondenheid met wat men onze eigen ‘core’ noemt of met het universum rondom ons, voelen we ons immers angstig en verloren.

De basics

De wortelchakra vertelt ons ook iets over die andere basisbehoeften: slapen, eten… Wanneer er hier een blokkade zit, zorgen we niet meer goed voor onszelf, gewoon omdat we niet meer aanvoelen wat we nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot stoornissen met betrekking tot voeding. De een kan zich beginnen volstouwen met comfort food om toch even de illusie van geborgenheid te voelen. Ook zich uithongeren komt voor, omdat men de honger gewoon niet meer voelt. Dit energiecentrum is dus eigenlijk het fundament waarop we ons leven bouwen. Als dit een moeras blijkt te zijn, loopt al het andere mis.

Lees verder: Welke gevolgen heeft een geblokkeerd wortelchakra op je leven?

Hebben, hebben, hebben

Ook materiële behoeften hangen samen met de wortelchakra. We voelen ons allemaal veiliger met een dak boven ons hoofd, kleding rond ons lichaam,…. Wanneer er hier een disbalans is, kunnen we echter doorslaan in extremen. Zo onthechten sommigen zich volledig en hebben ze geen aandacht meer voor het aardse. Het spirituele kan dan een obsessie worden. Het andere uiterste is ook mogelijk. We kunnen hebberig worden en ons gebrek aan verbondenheid met onszelf of een groter geheel gaan compenseren, door ons te omringen met spullen. Kopen om een leegte te vullen, waar eigenlijk energie zou moeten stromen.

Seks en intimiteit

De kleur die met deze chakra wordt geassocieerd, is rood. Dit is dan ook een kleur die we meteen associëren met passie, iets wat als typisch aards wordt gezien. Seks is wel degelijk sterk verbonden met deze chakra en niet alleen omdat deze zich dichtbij je geslachtsorganen bevindt. Bij seks is het net alsof jullie twee energieën zich om elkaar heen kronkelen, vanuit deze wortelchakra. Om deze echte intimiteit te ervaren, die staat of valt bij een gevoel van veiligheid, is het dan ook nodig om dit energiecentrum in een staat van harmonie te hebben. Het zal je niet verbazen dat bij (een verleden van) seksueel misbruik, er een heftige disbalans kan ontstaan ter hoogte van deze zogenaamde Muladhara. Het is immers niet altijd zo dat een blokkade zorgt voor een verstoorde ervaring. Het omgekeerde kan ook. Een heftige gebeurtenis kan de chakra van zijn stuk brengen, wat dan weer zorgt voor verdere problemen. Een vicieuze cirkel dus.

Lees verder: Seks en hooggevoeligheid: 10 adviezen voor hooggevoelige mensen

Hoe heel je jezelf?

Hoe het ook was, het kip of het ei, een gesloten chakra brengt heel wat onaangename gevolgen met zich mee. Ik heb er al een aantal opgesomd, maar wat ik niet genoeg kan benadrukken, is dat gevoel van onveiligheid. Misschien durf je wel helemaal niks meer. Alvorens meteen aan de angstremmers te gaan, kan je de volgende dingen proberen.

  • Zoals altijd is het fijn om edelstenen in te zetten. Zeker wanneer je fysieke klachten krijgt rondom de Muladhara, kunnen deze snel voor verlichting zorgen. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld pijn in hun rug of benen, uitstralend vanuit het stuitje. Dan kan het soms al verlichtend zijn om tijdens een chakramassage een Rode Jaspis op de pijnlijke plek te leggen. Deze steen wordt trouwens ook ingezet voor psychologische klachten gelinkt aan de wortelchakra. Wanneer je gevoel van onveiligheid echter problematisch wordt, is de obsidiaan een betere keuze..
  • Aangezien deze chakra echt onze spirituele wortels in de aarde doet schieten, kan het helpen om rond deze symboliek te werken. Knuffel eens een oude boom, al dan niet op blote voeten, en voel hoe hij zijn sappen uit de aarde haalt. Ook het eten van knolgroenten, al helemaal als je ze zelf oogst, kan ons doen stilstaan bij het belang van wortels De natuur is een constante wanneer men een blokkade in de wortelchakra wil opheffen. Door je bewust te verbinden hiermee, doet jouw energie dat ook. Zo wordt die onzichtbare navelstreng met Moeder Aarde weer intact.
  • Ook een van de basisposes uit de yoga kan je helpen: de Boom. Sta op één been en probeer stabiel te blijven vanuit je bekken. Je zult je geworteld voelen, bestand tegen alles als een oude beuk.
  • Met deze oefening kun je je wortelchakra openen om beter aanwezig te zijn in je lichaam

Chakrakracht voor vrouwen

Chakrakracht voor vrouwen

Leer hoe je chakra’s je in je vrouwelijke energie en lichaams- en levensfasen kunnen ondersteunen. Leer grenzen stellen, stress managen en je persoonlijke doelen bereiken met behulp van twaalf krachtige tools, speciaal voor vrouwen. Speciale aandacht gaat uit naar wanneer iemand over jouw grenzen is gegaan, en hoe je vanuit je chakra energie je opnieuw kunt versterken.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Reactie
  1. Susan Nijboer 16 november 2019 - 13:02
    Reply

    Beste Kim, Met veel plezier heb ik je artikel gelezen. Het onderwerp interesseert mij omdat ikzelf ook werk met chakra's die geblokkeerd zijn. Ik vind het heel mooi hoe jij de verbinding maakt van de energiestroom van de wortel-chakra, en de uitwerking daarvan op onze emotie, gedrag en fysiek lichaam wanneer de wortel-chakra geblokkeerd is. Ook de tips die aanreikt zijn heel bruikbaar. Zelf heb ik ook veel gehad aan energetische healing van het aura-veld. Hiermee worden als het ware de chakra's gereset. De schrijfster Barbara Ann Brennan legt dat in haar boek "Licht op de aura" stapsgewijs uit. Heb je nog meer geschreven over chakra's en hun blokkades? Warme groet, Susan Nijboer

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?