Home Spiritualiteit Chakra’s: wat doen ze en wat kun je ermee?

Chakra’s: wat doen ze en wat kun je ermee?

Door Anne-Lies
chakra's

Wiel of rad, dat betekent ‘chakra’ in het Sanskriet. Wiel of rad van energie. Ook wel energiecirkels of energiecentra genoemd. In je lijf huizen in ieder geval zeven chakra’s. En wat doen die dan? Hoe werken ze? En wat kun je ermee?

Heel simpel: Chakra’s zijn dus energiegebieden in je lichaam. Stroomt de energie goed door in een gebied, dan voelt het warm en doorstromend en voelen de kenmerken op dat gebied gezond en stevig aan. Is dat niet het geval, dan kan de energie in die gebieden blokkeren en koel aanvoelen. Belangrijk genoeg om te onderzoeken. Een hele heldere en aardse manier is om naar de chakra’s te kijken zoals je kijkt naar de regering, deze energiecentra regeren immers ons lijf.

Het Ministerie van Aardse Zaken

Zo is er het eerste chakra, laten we zeggen het Ministerie van Aardse Zaken. Hier gaat het over jouw basis. Op dit departement regel je onze behoeften op het gebied wonen, werken en financiën. Hier voel je je gezond en veilig. De kleur die hier over het algemeen huist is rood. De kleur van energiek de mouwen opstropen en de boel regelen. Rood is de regelneef onder de kleuren.

Het Ministerie van Emotionele en Sociale Zaken

Het tweede chakra is het Ministerie van Emotionele en Sociale Zaken en zit net onder je navel. Op dit departement staan jouw gevoelens centraal. Het gaat over jouw verlangens, begeertes en over jouw allerdiepste gevoelens. Gevoelens van jou maar ook die van een ander. De plek van levenslust, enthousiasme en seksualiteit. Oranje is de kleur en is het gezelligheidsdier onder de kleuren.

Het Ministerie van Innerlijke Kracht

Het derde chakra is het Ministerie van Innerlijke Kracht, het ik en zit onder je middenrif. Op deze afdeling gaat het over jou en dan ook alleen over jou. Hoe is het met je gesteld? Ben je bewust van je mogelijkheden, durf je te kiezen en je richting te bepalen? Durf jij je podium te nemen? Geel is de kleur van je zonnevlechtchakra, je krachtcentrale of centrum van positieve energie.

Het Ministerie van de Liefde

Het vierde chakra is het Ministerie van de Liefde en is gevestigd in je hartgebied. De functie van deze staatsman/-vrouw is zeer geliefd en prachtig, want wie wil nu niet minister van de liefde zijn? Dit is het gebied van liefde voor jezelf en de ander, van groei en ontwikkeling en van je hart achterna. Van respect, geven en nemen en van evenwichtig zijn. Voelen wat je wilt en daar vorm aan geven. Groen is de kleur van dit duurzame ministerie.

Het Ministerie van Kunst & Communicatie

Het vijfde chakra is het Ministerie van Kunst en Communicatie. Niet gevestigd in Den Haag maar in het keelgebied. De plek waar het gaat over je vrij kunnen uiten, spreken, schilderen of welke vorm van zelfexpressie je dan ook gebruikt om je binnenste buiten te brengen. Het gaat bij het keelchakra om het beschikbaar stellen van jouw informatie. Tevens is het de plek waar jij de informatie weer opvangt en verwerkt naar jouw waarheid. Jouw stem. Blauw is de kleur van deze plek van vrijheid van meningsuiting.

Het Ministerie van Serieuze Zaken

Het zesde chakra is het Ministerie van Serieuze Zaken en zit tussen onze wenkbrauwen en dan een beetje naar boven. Op deze plek maken we onze eigen beleidsstukken. Denken we na, maken we uitvoerbare plannen nadat we te rade zijn gegaan bij de wijze mannen en ons hebben teruggetrokken voor zelfreflectie in het torenkamertje. Het ministerie van inzicht en intuïtie in de volksmond genoemd. Indigo, de kleur van de nacht, is de kleur die extra steun geeft bij belangrijke zaken en zich niet laat leiden door emoties.

Het Ministerie van Buitenaardse Zaken

Het zevende chakra is het Ministerie van Buitenaardse Zaken en zit op je kruin. Vanaf hier kijken we naar het grote geheel, hier gaat het over visie, fantasie en veel verder zien dan je kunt kijken. Zingeving, er toe doen, levensdoelen en downloaden van je lijntje naar boven. Violet is de kleur van visionair, artistiek zijn en weten wat je missie is.

1 comment

Avatar
Anselmo 12 maart 2019 - 18:49

Hoe kan je de zonnevlechtchakra optimaal stimuleren, zodat er opnieuw energie door stroomt? Heeft er iemand tips? Bij mij zit hij helemaal vast en dat drukt benauwend onder mijn plexus. Zijn er praktische en eenvoudige fysieke oefeningen die je kan uitvoeren met groots resultaat?

Reply

Leave a Comment