Spiritualiteit

Zo breng je je chakra’s met edelstenen in balans

Door Sanne van Dort
Zo breng je je chakra’s met edelstenen in balans

Als één van je chakra’s niet goed in balans is en je levensenergie niet goed kan doorstromen, kun je diversen klachten krijgen. Het is daarom belangrijk dat de energie in ons lichaam bij elk chakra punt goed blijft stromen. Volgens de kristallenleer kunnen chakra’s gestimuleerd worden door bepaalde edelstenen die op dezelfde frequentie resoneren, hierdoor kun je met edelstenen blokkades oplossen en je chakra’s in balans brengen.

Wat zijn chakra’s precies?

Chakra is een woord uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’. Chakra’s zijn de energiecentra in je lichaam die je kunt voorstellen als een ‘draaiende wielen’. Deze wielen laten de levensenergie door je lichaam stromen. Er zijn in totaal 7 chakra ‘wielen’ in je lichaam, van onderaan je wervelkolom tot aan je kruin. Al deze 7 chakra’s hebben allemaal hun eigen functie. Elke chakra wordt geassocieerd met een bepaalde kleur, geur en met een aantal lichamelijke en geestelijke functies. Bij elk chakra horen ook bepaalde edelstenen die op dezelfde frequentie resoneren en je je chakra’s in balans kunt brengen.

chakra's met edelstenen in balans brengen

Chakra’s & edelstenen

Chakra 1: Wortelchakra (rood)

Onderaan je ruggengraat, bij je stuitje ligt je wortelchakra. Bij dit chakra punt hoort de kleur rood. Dit wortelchakra is verbonden met de aarde. Dit chakra staat voor stabiliteit, maar ook voor gezondheid. Op lichamelijk gebied hoort dit chakra bij problemen met de onderrug, dikke darm, billen, heupen en botten. Wanneer de energie in je wortelchakra stagneert kun je Rode Jaspis gebruiken. Rode Jaspis werkt aardend, beschermend en voorziet het lichaam van energie. Andere edelstenen die je bij dit chakra kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld Rookkwarts, Agaat of Hematiet.

Het sacraalchakra ligt net onder de navel ter hoogte van je heiligbeen. Bij dit chakra punt hoort de kleur oranje. Het tweede chakra gaat over seksualiteit, lust en emoties. Op lichamelijk gebied is dit chakra verbonden met je geslachtsorganen, je baarmoeder, je blaas en je nieren. Om goed in je vel te zitten is het belangrijk dat er balans is in je emoties en je seksuele gevoelens. Staat het sacraalchakra bijvoorbeeld te veel open, dan kun je last hebben van het continue oppikken van emoties van anderen. Carneool past bij het tweede chakra en werkt aardend, activerend en vitaliserend. Andere edelstenen die je bij dit chakra kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld Barnsteen of Maansteen.

De zonnevlechtchakra is net boven de navel gesitueerd. Bij dit chakrapunt hoort de kleur geel. Je zonnevlechtchakra wordt gezien als de belangrijkste plek voor het opslaan van levensenergie en regelt hierdoor je energiehuishouding. Ook staat de derde chakra voor de ontwikkeling van je identiteit, je denken en je wilskracht. Op lichamelijk gebied is dit chakra verbonden met de alvleesklier, maag, galblaas, lever, milt, dunne darm, buikholte, vegetatief zenuwstelsel en je spijsvertering. Wanneer je zonnevlechtchakra uit balans is, kun je je bijvoorbeeld chronisch oververmoeid voelen. Oranje Calciet past goed bij het derde chakra, deze steen werkt stimulerend, reinigend en vitaliserend. Andere edelstenen die je bij dit chakra kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld Gele Jaspis of Citrien.

Het hartchakra bevindt zich ter hoogte van je hart. Bij dit chakra punt hoort de kleur groen. Dit chakra verbindt de onderste drie chakra’s van instincten met de bovenste drie chakra’s van het hogere bewustzijn. Het hartchakra staat voor compassie, accepteren, vertrouwen en liefde. Het hartchakra laat liefde stromen voor onszelf en anderen waardoor je je kunt verbinden met anderen. Op lichamelijk gebied is dit chakra verbonden met het hart, de longen en de ademhaling. Wanneer je hartchakra uit balans is, ben je bijvoorbeeld bang om je hart te volgen of staat je niet goed in verbinding met anderen. Groene Aventurijn hoort bij het hartchakra, deze steen maakt geduldig en helpt je je dromen waar te maken. Andere edelstenen die je bij dit chakra kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld Rozenkwarts of Amazoniet.

Het keelchakra bevindt zich bij de keel. Dit chakra vormt in het lichaam het klank- en spraakcentrum. Het vijfde chakra verbindt het hartcentrum met het voorhoofdchakra en kun je zien als bemiddelaar tussen voelen en denken. Het keelchakra staat voor communicatie, zelfexpressie, zelfrespect, je innerlijke stem en creativiteit. Op lichamelijk gebied is dit chakra verbonden met mond, tanden, tandvlees, stembanden, nekwervels en schildklier. Wanneer je keelchakra uit balans is, vindt je het bijvoorbeeld moeilijk je te uiten of voor jezelf op te komen. Lapis Lazuli hoort bij het keelchakra, deze steen stimuleert het uiten van je mening en het uiten van je emoties. Andere edelstenen die je bij dit chakra kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld Blauwe Calciet of Aquamarijn.

Dit chakra bevindt zich op je voorhoofd en wordt ook wel derde oog chakra genoemd. Het zesde chakra staat voor intuïtie, hoger spiritueel bewustzijn, oplettendheid en verbindt je met de geestelijke wereld. Op lichamelijk gebied is het voorhoofdchakra verbonden je ogen, holten en slaapkwabben. Het heeft ook invloed op de vele hormonen die door de hypofyse aangemaakt worden. Op het moment dat het derde oog niet optimaal functioneert, kan dit bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, concentratieproblemen, problemen met het geheugen en geestelijke problemen zoals een depressie. Amethist hoort bij het derde oog chakra en zorgt voor rust in het hoofd, ontspanning en heeft een beschermende werking. Andere edelstenen die je bij dit chakra kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld Lapis Lazuli of Bergkristal.

Het kruinchakra ligt bij je kruin en straalt naar boven richting de kosmos. Je kruinchakra staat voor spiritualiteit en verlichting en is ook het centrum van toewijding en inspiratie. Vanuit dit chakra leggen we een diepe verbinding me onszelf en met een grotere universele energie. Een geopend zevende chakra zorgt voor een gevoel van diepe vrede en harmonie.

Om dit chakra volledig te laten open, moet je veel (durven) loslaten. Het is het laatste chakra dat je ontwikkeld, vaak met name van je 42ste tot 48ste levensjaar. In je midlife wordt je vaak wakkergeschud en voel je je meer tot het spirituele aangetrokken. Wanneer je kruinchakra uit balans is, kun je je bijvoorbeeld niet goed verbinden met de kosmische energie. Hierdoor kun je moeilijk innerlijke rust vinden en heb je geen vertrouwen in het grotere geheel. Bergkristal is een steen die hoort bij het kruinchakra. Deze steen reguleert energie en brengt energie en zorgt dat je je krachtiger voelt. Andere edelstenen die je bij dit chakra kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld Amethist of Fluoriet.

Je chakra’s met edelstenen in balans brengen

Wanneer je bovengenoemde beschrijvingen van de chakra’s hebt gelezen, zal je intuïtie je wel ingegeven hebben aan welke chakra(‘s) jij het beste kunt gaan werken. Luister hiernaar. Om een chakra (weer) te openen en de energie beter te laten stromen, zijn edelstenen een fantastisch hulpmiddel. Een chakra edelstenen set biedt hierbij uitkomst. Je kunt met een chakra edelstenen makkelijk de steen erbij pakken die op dat moment van toepassing voor je is.

Gebruik de edelsteen die staat voor het chakra gebied die bij jou uit balans is. Ga vervolgens ontspannen liggen met je armen naast je lichaam en je benen naast elkaar. Probeer je hoofd leeg te maken. Met de edelsteen (of edelstenen) op je lichaam blijf je ongeveer een half uurtje liggen. Na afloop is het verstandig om de edelstenen te reinigen. Ook is het belangrijk dat je na afloop zelf veel water drinkt om je lichaam van de afvalstoffen die zijn vrij gekomen te ontdoen.

Een andere manier om je chakra’s in balans te brengen met edelstenen is een meditatie doen met de betreffende edelsteen. Hierbij kun je ook de edelsteen op je lichaam leggen maar je kunt de steen ook gewoon in je hand houden. Spreek voor de meditatie je intentie uit.

Heb je behoefte aan nog informatie over edelstenen of chakra edelstenen? Neem dan eens een kijkje op de website van Blooming Home.

Lieve groet, Sanne van Dort

Rock Your Crystals

Rock Your Crystals

In ‘Rock your crystals’ laat Hanneke Peeters van Rock Your World zien dat kristallen meer zijn dan juwelen; je ervaart er meer rust en tevredenheid door. Kristallen kunnen helpen om je energie in balans te brengen en/of je levensstijl aan te passen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Sanne van Dort:

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?