Home Doelen & Succes Wat surfen ons kan leren over het leven: 18 metaforen uit de zee

Wat surfen ons kan leren over het leven: 18 metaforen uit de zee

Door Mieke Lannoey
zee, surfen, leren

Deze blog is geïnspireerd op het boek ‘Everything I know about dating I learned through surfing’ van Nancy Spooner Bsharah en Tara Brouwer. 

18 metaforen uit de zee 

 1. Als je niet leert anticiperen op een golf, zal de golf je overdonderen (wipe-outen) of aan jou voorbijgaan. -> Leer kansen zien en grijpen in het leven, stuur jezelf tijdig bij en wees voorbereid op onverwachte gebeurtenissen.
 1. Als een golf helemaal ‘uit’ is gesurft, wordt het tijd om opnieuw in de line-up te gaan liggen. -> Als situaties in je leven niet meer stromen en vast komen te zitten, kan dit betekenen dat je er uit bent gegroeid. Las een rustpauze in en ga op zoek naar iets nieuws.
 1. Je voelt je oncomfortabel in de zee (bv. door te hoge golven, haaien in de buurt, rotsen onder water) maar je zal toch terug naar het strand moeten zien te geraken dus er zit maar één ding op: peddelen en je laten meenemen door een volgende golf. -> Ook al heb je niet voor een bepaalde situatie gekozen (bv. ziekte, scheiding, ontslag…), als je weer grond onder je voeten wilt kunnen voelen, zal je in beweging moeten komen.
 1. De bodem dient om je tegen af te zetten. -> ‘Your setback is the platform for your comeback’ (bron onbekend), soms is het in het leven nodig om je bodem te raken zodat je gelanceerd kan worden naar iets anders en er weer zuurstof in je leven kan komen.
 1. Timing is alles. Soms zijn de condities (nog) niet juist en is het niet verstandig om (al) in het water te gaan. -> Wees geduldig, let op de signalen en vertrouw op je intuïtie.
 1. Golven bestaan uit pieken en dalen. -> Het leven bestaat uit piek- en dalmomenten, dat is de natuurlijke gang van zaken. Ook emoties komen met pieken en dalen, geraak je een keertje overspoeld, weet dan dat de rust vanzelf weer terug keert.
 1. Als je wilt surfen moet je de zee in gaan. Op het strand blijven staan is dan wel veilig en vertrouwd, maar je wordt er niet uitgedaagd en het is lang niet zo plezant. -> Durf risico’s nemen, durf kiezen voor de onvoorspelbare weg.
 1. Als het niet wilt lukken, dan surf je misschien met het verkeerde board of op de verkeerde plaats. -> Durf te experimenteren en op zoek te gaan naar jouw stijl en plaats in het leven, sta voor wie je bent, durf veranderingen door te voeren.
 1. Morgen brengt nieuwe golven, de zee loopt niet weg. -> Leg de druk op jezelf niet te hoog, het is oké om eens een mindere dag te hebben.
 1. Van je board vallen is part of the fun. -> Falen mag en kan. Het is een leer- en groeimoment waar je achteraf om zult kunnen lachen. Neem jezelf en je leven niet te serieus en vergeet niet om een gezonde dosis humor aan de dag te leggen.
 1. Wees geduldig, ga niet voor de eerste de beste golf omdat je het beu bent om te wachten. -> Volg niet gewoon de massa en neem geen genoegen met minder dan je waard bent.
 1. Respecteer de ongeschreven regels in de zee. Het is niet respectvol om in te droppen op een golf en het is niet leuk als iemand anders jouw board tegen zijn hoofd krijgt. -> Doe een ander niet aan wat je zelf niet aangedaan wilt worden (ga er bijvoorbeeld niet met andermans partner vandoor), neem de verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag en voel je niet te beroerd om je verontschuldigingen aan te bieden.
 1. Als je te ver naar voor op je board ligt dan zal de neus van je board de zee in duiken en jij dus ook, wil je een nose dive voorkomen, verander dan de positie op je board. -> Stop met te denken dat het deze keer wel anders zal zijn. Zoals Einstein reeds zei: ‘Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results’.
 1. De voorspellingen zitten er soms naast. -> Vertrouw niet blindelings op het oordeel van een ander, ga zelf op onderzoek uit.
 1. Je weet dat je op de goede golf zit als het moeiteloos gaat. -> Je relatie, werk, vriendschappen, hobby’s zouden niet alleen energie moeten kosten maar vooral ook energie moeten geven.
 1. Surfen doe je alleen, het is tussen jou en de oceaan. Hoe leuk en motiverend het ook is om samen met vrienden in het water te liggen, het effectieve surfen moet je zelf doen. -> Niemand kan jouw leven voor jou leven.
 2. Je hoeft niet op elke golf te surfen, een goede golfkeuze is belangrijk.-> Ook gedachten zijn golven, je kunt er voor kiezen om te rijden op de positieve gedachten in plaats van op de negatieve. Zit je toch op een negatieve gedachtegolf, dan kan je op elk moment beslissen er weer af te gaan.
 3. Op het moment dat je denkt ‘er komen geen golven meer, ik stop er mee’, komt er net een geweldige golf binnenrollen die jou helemaal meevoert tot op het strand. -> Geef het niet te snel op, aan een grote doorbraak gaat vaak een periode van stilte vooraf.

Benieuwd geworden naar oceaantherapie als vorm van natuurcoaching? Neem dan een kijkje op www.surfyourwayout.com. Deze blog is geïnspireerd op het boek ‘Everything I know about dating I learned through surfing’ van Nancy Spooner Bsharah en Tara Brouwer.

Laat een bericht achter