Bewustzijn

Hoe de genezende kracht van Kintsugi je kan helpen om je leven weer op te pakken

Door redacteur
Hoe de genezende kracht van Kintsugi je kan helpen om je leven weer op te pakken

Kintsugi is de Japanse kunst om scherven van aardewerk met goud te lijmen. Om de littekens te laten zien in plaats van ze te verbergen. Dag na dag, week na week is de restaurateur bezig het object te reinigen, verzorgen, behandelen en uiteindelijk verbeteren zodat het gaat schitteren.

De weg van Kintsugi kun je zien als een vorm van kunsttherapie die je uitnodigt om je misère te overstijgen en van lood goud te maken. Het is een therapeutische metafoor om emotionele wonden te helen. Het herinnert je eraan dat je littekens, of ze nu zichtbaar of onzichtbaar zijn, het bewijs vormen dat je je moeilijkheden hebt overwonnen. Door gestalte te geven aan wat je is overkomen, zeggen ze: ‘Je hebt het doorstaan!’ en steken ze je een hart onder de riem. Of je nu fysiek wonden hebt opgelopen (door een auto-ongeluk, een borstoperatie, een amputatie, een handicap of door ziekte, brand of geweld), of emotioneel (door het verbreken van een vriendschaps-of liefdesrelatie, een scheiding, door rouw, depressie, verlies van werk, verwaarlozing, roddels of een moeilijke jeugd), de energie van kintsugi kan je ondersteunen en je vergezellen in je genezingsproces. Beschouw de wond als het startpunt van iets dat in ontwikkeling is, een alchemistisch proces waarin je die wond langzaam en geduldig in goud verandert.

Céline Santini: ‘De krachtige symboliek van kintsugi, gericht op veerkracht en optimisme, heeft me geholpen te genezen, sterker te worden, weer op adem te komen en mijn vitaliteit terug te vinden.’

Stap voor stap herstellen: stap 1 – breken

De kunst van kintsugi volgt een langzaam en minutieus protocol dat geduld en concentratie vraagt. Dag in dag uit, week in week uit, fase na fase wordt het voorwerp gereinigd, verzorgd en hersteld zodat het uiteindelijk nog mooier wordt. De verschillende herstelfases die kintsugi traditioneel volgt worden in ‘Kintsugi – de schoonheid van emotionele scherven’ uiteengezet. In dit artikel lees je stap 1 van fase 1: breken.

Iets onvoorziens, een verkeerde beweging, een botsing, en daar lig je…

En net als een voorwerp dat in scherven valt: je bent gebroken. Of dat nu lichamelijk of geestelijk is, het lijkt onoverkomelijk. Alsof je nooit meer zult herstellen, nooit meer de oude zult worden. En dat klopt: je wordt namelijk nooit meer de oude. Des te beter! Beschouw vandaag als het voorzichtige begin van een nieuw leven. Het herstelproces zal pijnlijk zijn, en moeilijk. En het zal lang duren. Dat is nu eenmaal zo. Maar ook daaraan komt een einde…

Enorme schok

Céline Santini: ‘Zelf heb ik verschillende keren zo’n moment meegemaakt waarop alles lijkt om te vallen. Zo stortte mijn wereld als een kaartenhuis in toen het tot me doordrong dat ik ging scheiden. Het was een enorme schok, ik had het niet zien aankomen, ook al waren er wel tekenen, zoals ik me achteraf realiseerde. Het huwelijk was voor mij een vaste waarde, een veilige haven, een verbintenis waar ik heilig in geloofde. Bijna alsof ik het lot wilde bezweren, want mijn ouders waren gescheiden toen ik vier was. En het is vast geen toeval dat ik van het huwelijk zelfs mijn beroep maakte: ik heb tien jaar lang gewerkt als wedding planner, net zolang als mijn eigen huwelijk duurde. De schok was dan ook immens. En dit in nog sterkere mate doordat er pijnlijke herinneringen aan mijn kinderjaren naar boven kwamen toen ik alleen achterbleef met een baby van negen maanden.

De aanhouder wint

Ik was ervan overtuigd dat ik deze ellende nooit te boven zou komen. En toch ben ik er nog, recht overeind. Sterker dan ooit. Ik heb het overleefd. Ook aan die nare tijd is een eind gekomen. Ik heb aan mezelf gewerkt en begrijp nu beter wat er misging. Ik heb er zelf ook een aandeel in gehad en ik zie hoe de familieverhoudingen diep in mijn onderbewustzijn doorwerken. Stap voor stap ben ik er bovenop gekomen, heb ik weer zin in het leven gekregen en vertrouwen in de toekomst. Ondanks wat ik heb meegemaakt ben ik hoopvol gebleven en vind ik zo’n verbintenis voor het leven nog steeds iets prachtigs. Ik ben daarna dan ook opnieuw getrouwd! En ook weer gescheiden, maar dat is een ander verhaal. Ondanks alles geloof ik er nog steeds in. Is drie keer geen scheepsrecht? Bovendien: de aanhouder wint.’

Nu is er dus ook in jou iets gebroken. Je bent tot in je ziel geraakt door wat er is gebeurd, als een open wond zijn je barsten en zwakke plekken blootgelegd. Maar je kunt er ook onverwachts kracht aan ontlenen en jezelf opnieuw uitvinden… als een betere versie van jezelf! Tenslotte ben je zelfs de moeilijkste periodes doorgekomen. Vat moed en zet de eerste stap in de ontwikkeling van je nieuwe ik. Dat gaat misschien nog wankel, onzeker: je bent bang om te struikelen en opnieuw te vallen. Maar de eerste stap is vaak het moeilijkst!

En jij?

Besef je wel dat de moeilijkheden uit het verleden je hebben gebracht waar je nu bent? Dat je nu je leven weer moet oppakken? En dat het beste nog moet komen?

Aan de slag! – Je levenspad

Ga zitten op een rustige plek, waar je niet gestoord of afgeleid kunt worden. Dit moment is voor jou alleen: zorg voor optimale omstandigheden zodat je ervan kunt genieten. Een muziekje, een kaars, een kop geurige thee, een gemakkelijke stoel – net waar je zin in hebt. Houd een pen bij de hand, doe je ogen dicht en ontspan. Stel je je levenspad voor, van jaar tot jaar, en herinner je alle moeilijke situaties die je in het verleden hebt meegemaakt. Schrijf ze een voor een op, en voel hoeveel veerkracht je hebt: al die moeilijkheden heb je overwonnen! Diep van binnen weet je: ook dit keer zul je je er weer doorheen slaan!

Nog een stap verder

Neem even afstand. Was het niet zo dat sommige pijnlijke ervaringen achteraf een buitenkans of cadeautje waren – ook al zag je dat op het moment zelf niet zo? Misschien kon je daardoor juist een nieuwe kwaliteit of vaardigheid ontwikkelen, of aan een gevaarlijke situatie ontkomen. Of gingen er nieuwe deuren open. Sta stil bij al die momenten waarop je breuklijnen hebt veranderd in krachtlijnen. Diezelfde alchemie kun je inzetten tegen de moeilijkheden die je nu ondervindt.

Begin hier en nu!

Waarom zou je deze oefening uitstellen? Begin gewoon, pak een pen en schrijf meteen het eerste punt op je lijstje.

Kintsugi

Kintsugi

Je hebt nu de eerste stap van fase 1 gelezen uit het boek ‘Kintsugi’ van Céline Santini. Kintsugi is een bekende therapeutische metafoor om emotionele wonden te helen. Je wordt hersteld en verrijkt door waardevolle levenslessen. De verschillende herstelfases die kintsugi traditioneel volgt worden in dit boek uiteengezet. Ontdek het plezier van de trage en precieze handelingen waardoor je je volledig kunt onderdompelen in het hier en nu. Het boek is schitterend vormgegeven, praktisch en biedt hulp. Het laat de schoonheid van emotionele scherven zien en maakt ons imperfecte leven mooier dan het ooit was. Een mooi cadeau voor jezelf of een dierbare vriendin.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Kijk voor meer informatie op: Céline Santini.

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?