Bewustzijn

Het Finse Sisu: de sleutel tot innerlijke kracht in moeilijke tijden

Door Michèle Lippus
Het Finse Sisu: de sleutel tot innerlijke kracht in moeilijke tijden

Ken je dit gevoel: je gaat door een moeilijke periode. Om deze – op eerste zicht – onoverkomenlijke situatie te overwinnen, ga je heel diep. Verbaasd kijk je terug op deze ervaring en vraag je je af: waar heb ik die kracht vandaan gehaald? Deze bewuste kracht, dat is wat de Finnen Sisu noemen.

No matter what challenges you face – be they physical, mental or emotional – Sisu is a vital source of courage and positivity to help you survive anything – Justyn Barnes.

Heb je tips nodig om je veerkracht aan te sterken? De oplossing zou wel eens uit Finland kunnen komen!

Wat is Sisu?

Sisu (si-zoe uitgesproken) als term kan je niet echt vertalen of in één woord omschrijven. Het wordt vaak gekenmerkt als een vorm van weerbaarheid gecombineerd met dapperheid en volharding. Om dit beter te begrijpen, blikken we terug naar de geschiedenis van Finland. In een regio waar winters bijzonder lang zijn, weten de Finnen als geen ander hoe je barre en moeilijke omstandigheden overleeft. Een flinke dosis doorzettingsvermogen, wilskracht en een zekere bescheidenheid, typeert tot vandaag nog steeds het karakter van de Finnen.

Zo gelukkig als een Fin!

Volgens de 2017-2019 editie van het World of Happiness Report, is Finland het land waar de gelukkigste mensen van onze aardbol wonen. Een blik op de website VisitFinland en je begrijpt al snel dat ze op een gezonde manier, echte levensgenieters zijn. Maar wat maakt hen dan zo weerbaar? Het ligt allemaal in hun manier van leven. Hier alvast 5 tips die ze ons warm aanbevelen!

1. Beweging als medicijn

Net zoals de andere Scandinavische landen, geniet Finland van een adembenemende mooie natuur. Het nodigt uit tot tal van outdoor activiteiten zoals wandelen, fietsen, zwemmen, zeilen, kajakken en nog veel meer! Zon, regen, sneeuw of mist, voor hen maakt het niets uit. Finnen houden van beweging en liefst van al, in de frisse buitenlucht. Vrijwel al deze sporten kan je ook hier toepassen. Zoek een outdoor activiteit die je fijn vindt en ga ervoor!

2. Het natuur als therapie

Nature is the greatest place to heal and recharge

Blijkbaar is het niet ongewoon dat men in Scandinavië tijd in de natuur als medicijn voorschrijft. Inderdaad, er bestaat geen betere manier om te ontstressen. In Finland is de natuur nooit ver weg. Met landschappen die uitnodigen tot avontuur evenals verstilling, voel je hier de helende kracht van de natuur. Tijdens de zomermaanden lopen de steden leeg. Dit is wanneer de Finnen zich terugtrekken in de natuur, liefst aan de kant van het water. Voor hen is het een tijd om te herbronnen op alle vlakken.

Bij gebrek aan een vakantie in Finland, kunnen we in eigen land nog heel wat rustige en mooie plekjes vinden die ons de nodige rust geven, waar je uitgenodigd wordt om bewust te vertragen en af te stemmen op het ritme van de natuur.

3. Wildplukken

Finnen leven in harmonie met de natuur. Wildplukken, vooral bosbessen, is iets waar ze gehecht aan zijn. Geprezen als “superfood”, worden deze bessen verwerkt in heerlijke gebakjes, marmelades of ingevroren. Zo hebben ze een heel jaar door genot van allerlei heerlijke bessen. Sinds enkele jaren is het wildplukken in onze regionen terug van weggeweest. Wat voorheen iets was voor wie het niet breed had, is nu hip en trendy! Zelfs de meest gerenomeerde chefs trekken de natuur in om eetbare bloemen, kruiden, en bessen te plukken. Hier wederom vinden we terug die link met leven in én met de natuur. Voor Finnen is wildplukken een natuurlijk gegeven. Het is genieten van wat de natuur in overvloed voorziet.

4. Het ritueel van de Finse zweethut

Het meest bekende Finse woord is ongetwijfeld sauna. Deze type van zweethut is een eeuwenoude traditie afkomstig uit Finland. Na een dag hard labeur in het bos of op het veld, was de sauna de ideale manier om zich te reinigen en bracht het soelaas aan de zwaar belaste gewrichten en spieren. Ook was het gebruikelijk dat vrouwen bevielen in de sauna. In tegenstelling tot de meer erotisch getinte connotatie die wij aan een sauna geven, is het voor hen een traditie die van generatie op generatie doorgegeven wordt. Met meer dan 3.000.000 sauna’s heeft vrijwel elke Fin een sauna thuis of er makkelijk toegang toe. Hier kan je ontdekken wat een echte Finse sauna beleving is!

5. Een verkwikkend ijsbad

Bij een sauna hoort uiteraard een moment van afkoeling met ijskoud water. Voor een goede doorstroming van het bloed is er niets dat boven een verfrissende plons gaat! Let wel, we spreken hier van het korstondig onderdompelen in ijskoud water. Ook naast de sauna houden Finnen van een duik in het koude water. Bovendien is het niet ongewoon om in Helsinki mensen te ontmoeten die op weg zijn naar een steiger, om daar een frisse duik te nemen in de Baltische Zee. Het is een echte enerige- en immuniteitbooster. Zodra je uit het water komt, voel je een kick en het geeft je, zo zeggen de Finnen, een gelukzalig gevoel.

Omarm de Sisu-Spirit

Wat je in het algemeen in Scandinavië terugvindt is een zekere manier om mindful door het leven te gaan. Dit is iets dat we reeds ontdekt hebben met Hygge en Lagom. Naast gezellligheid en niet te veel, niet te weinig, zijn er nog andere skills die bijdragen tot een gelukkig leven. Een positieve mindset, jezelf uitnodigen om uit je comfortzone te komen en rustig blijven in de storm, het zijn allemaal aspecten die je helpen om veerkrachtig door het leven te gaan. Combineer dit met genieten van heerlijke en evenwichtige maaltijden, voldoende beweging en tijd doorbrengen in de natuur, en je knapt binnen de kortste tijden weer helemaal op!

Bron: Visitfinland.com en The Nordic Art of Sisu: find your resilence – Justyn Barnes

Het betoverende leven

Het betoverende leven

Wil je nog meer wegdromen in fijne culturen? Volgens Sharon Blackie is een betoverend leven mogelijk voor iedereen. Het betekent dat je een intuïtief leven leidt in verbinding met de natuur, jezelf en de mensen om je heen. Een leven waarin je verwondering kunt omarmen en je creatieve verbeelding de vrije loop durft te laten. In 'Het betoverende leven' vertelt ze hoe we ons leven steeds meer kunnen betoveren met de kracht van verhalen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Michèle Lippus
Michèle Lippus

Self-care expert, stress & burn-out coach en loopbaanbegeleider ✨ Jong van hart ✨ Ik ben dol op koffie ☕ en mijn 2 petekinderen (mijn oogappels). Host van de podcast "Rumbo norte". Te beluisteren via iTunes, Spotify en Google Podcasts. Favoriete affirmatie: I owe myself the love that I so freely give to other people.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?