Home Bewustzijn Hygge in je huis – 4 tips

Hygge in je huis – 4 tips

Door Redactie
hygge

De Denen zouden verloren zijn zonder Hygge (spreek uit als ‘huuge’). Het woord stamt af van het Oudnoorse hyggja, wat betekent: je voldaan voelen. Het is verwant aan beschutting, rust en geborgenheid vinden, energie krijgen en moed vinden. Wat kunnen wij van het Hygge van de Denen leren? Hygge draait om samen zijn en tijd doorbrengen met dierbaren. Wanneer je je veilig en op je gemak voelt bij anderen, ontstaat er een hygge: een relaxte, authentieke hygge sfeer. Dus, wij moeten samen gaan hyggelen!

Hygge is een gemoedstoestand die je ervaart als je in harmonie bent met jezelf, je partner, de belastingdienst en je inwendige organen. – Tove Ditlevsen

Samen hyggelen

Hoe doe je dat, samen hyggelen? Er is geen specifieke activiteit waarbij je zegt, ‘ik ben aan het hyggelen’. Het gaat juist om de mensen, om het samenzijn en het gevoel en de sfeer je die creëert. Nodig een paar van je goede vrienden of familieleden uit, zorg voor een drankje en een een hapje en just be in the moment.

Juist thuis samenzijn is fijn, omdat je hier makkelijker de gezellige, hyggelige sfeer kunt creëren. Hoe je dit doet? Daarvoor geven we je inspiratie.

Hygge in je huis – 4 tips

Planten

More is more, less is less is het uitgangspunt. Het is goed om veel groen in je huis te hebben, maar zet de planten dan bij elkaar in plaats van verspreid over de ruimte. Zet bijvoorbeeld een aantal planten op een tafeltje neer, eentje ernaast en laat er nog een hangplant boven hangen. Ook leuk: een veldboeket of bloesemtak in het hoekje van de kamer.

Hoekjes

Over hoekjes gesproken: creëer in je huis genoeg oplaadstations. En nee, dan bedoel ik niet voor je telefoon of laptop, maar voor jezelf! Zet een grote comfortabele stoel (een aantal grote kussens zijn ook fijn!) in een hoekje, met een tafeltje ernaast en wat kussentjes en een gezellig dekentje. Perfect om een fijn boek te lezen of even naar een muziekje te luisteren. In dit gezellige hoekje voel je je geborgen en veilig, zo krijg je nieuwe energie.

Kaarsen

De Denen zijn dol op kaarsen. In geen enkel land worden er per persoon zoveel kaarsen gebruikt als in Denemarken. Kaarslicht geeft een huiselijk, warm en ontspannen gevoel. Zet ze in je huis, neem ze mee op reis en voel de warmte binnenstromen. Maak de ruimte hyggelig!

Recyclen

Potten, pannen, oude kisten of pallets: ideaal om de sfeer van hygge in je huis te brengen. Gebruik glazen potten als vazen of drinkglazen, oude kisten om spullen in op te bergen en pallets als bankje door er was kussens op te leggen. Dit geeft je interieur een doorleefde uitstraling.

Dit artikel is gebaseerd op het boek Hygge van Marie Søderberg.

Boekentip: Hygge lifestyle

Dit rijk geïllustreerde boek leert je hygge te vinden, te creëren en te beleven. Het laat je zien hoe belangrijk deze momenten zijn in het leven en waarom in ons drukke moderne bestaan het zo noodzakelijk is om even de uitknop in te drukken en tijd te maken voor hygge.

Bestel nu jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 17,50

Leave a Comment