Home Bewustzijn Japanse zelfhulp Kintsugi: De schoonheid van emotionele scherven

Japanse zelfhulp Kintsugi: De schoonheid van emotionele scherven

Door redacteur
kintsugi

Kintsugi is de Japanse kunst om scherven van aardewerk met goud te lijmen. Om de littekens te laten zien in plaats van ze te verbergen. Dag na dag, week na week is de restaurateur bezig het object te reinigen, verzorgen, behandelen en uiteindelijk verbeteren zodat het gaat schitteren. Het is een therapeutische metafoor om emotionele wonden te helen. Je wordt hersteld en verrijkt door waardevolle levenslessen. In dit artikel lees je meer over de filosofie en energie van kintsugi.

Het woord kintsugi komt van het Japanse kin (goud) en tsugi (verbinding), en betekent dus letterlijk goudverbinding. Kintsugi als kunstvorm wordt kintsukuroi genoemd wat ‘met goud herstellen’ betekent.

Filosofie van Kintsugi

Bij deze Japanse techniek uit de vijftiende eeuw, gaat het erom een gebroken voorwerp op zo’n manier te herstellen dat de breuklijnen duidelijk in het oog springen. Een kintsugimeester werkt de barsten niet weg, maar accentueert ze juist door ze met goud te bedekken. De filosofie achter deze techniek gaat verder dan een praktische artistieke vaardigheid: het raakt aan de symboliek van genezing en veerkracht. Het voorwerp wordt zorgvuldig in ere hersteld, het verzoent zich met zijn verleden en wordt daardoor paradoxaal genoeg sterker, mooier en dierbaarder dan voor de breuk. Deze metafoor biedt een leidraad om nieuw licht te werpen op elke fase in een genezingsproces, ongeacht of het om een fysieke of een emotionele kwetsuur gaat.

Zonder al je kostbare aardewerk kapot te gooien, kun je je door de filosofie van kintsugi laten inspireren tijdens je herstelproces; net zolang tot je jezelf weer hebt gevonden en weer vol in het leven staat. Net als bij kintsugi kun je door alles wat je hebt meegemaakt een ander en sterker mens worden.

De weg van Kintsugi

De weg van kintsugi kun je zien als een vorm van kunsttherapie. Het nodigt je uit om je misère te overstijgen en van lood goud te maken. Het herinnert je eraan dat je littekens, of ze nu zichtbaar of onzichtbaar zijn, het bewijs vormen dat je je moeilijkheden hebt overwonnen. Door gestalte te geven aan wat je is overkomen, zeggen ze: ‘Je hebt het doorstaan!’ en steken ze je een hart onder de riem.

Of je nu fysiek wonden hebt opgelopen (door een auto-ongeluk, een borstoperatie, een amputatie, een handicap of door ziekte, brand of geweld), of emotioneel (door het verbreken van een vriendschaps-of liefdesrelatie, een scheiding, door rouw, depressie, verlies van werk, verwaarlozing, roddels of een moeilijke jeugd), de energie van kintsugi kan je ondersteunen en je vergezellen in je genezingsproces. Beschouw de wond als het startpunt van iets dat in ontwikkeling is, een alchemistisch proces waarin je die wond langzaam en geduldig in goud verandert.

Lees ook dit artikel:

Hoe de genezende kracht van Kintsugi je kan helpen om je leven weer op te pakken

Bekijk en verzorg je wonden, zet je breuklijnen om in krachtlijnen
en de scherven van je leven in vreugdekreten!

Boekentip: Ga aan de slag met kintsugi!

KintsugiIn ‘Kintsugi’ biedt Céline Santini een prachtige kennismaking met Japanse zelfhulp. De verschillende herstelfases die kintsugi traditioneel volgt worden in dit boek uiteengezet. Misschien krijg je de smaak te pakken: ontdek het plezier van de trage en precieze handelingen waardoor je je volledig kunt onderdompelen in het hier en nu. Het boek is schitterend vormgegeven, praktisch en biedt hulp. Het laat de schoonheid van emotionele scherven zien en maakt ons imperfecte leven mooier dan het ooit was. Een mooi cadeau voor jezelf of een dierbare vriendin.

Ga aan de slag en bestel jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 15,00

Kijk voor meer informatie op: Céline Santini. 

Deze artikelen vind je vast ook leuk

0 reactie

L'actualité de Céline Santini - Céline Santini - Ecrivain, coach, blogueuse- Site officiel 16 oktober 2018 - 12:19

[…] vous annoncer la sortie du livre « Kintsugi, l’art de la résilience » aux Pays-Bas ! « De schoonheid van emotionele scherven » : « La beauté des fractures émotionnelles » : quelle jolie […]

Reply
Le livre "Kintsugi, l'art de la résilience", déjà un succès à l'international ! - Esprit Kintsugi 28 oktober 2018 - 16:22

[…] Kintsugi is de Japanse kunst om scherven van aardewerk met goud te lijmen. Om de littekens te laten zien in plaats van ze te verbergen. (…) […]

Reply

Laat een bericht achter