Burn-out

Transformatieproces burn-out: de weg naar binnen én naar buiten

Door Mieke Lannoey
Transformatieproces burn-out: de weg naar binnen én naar buiten

Op de cover van haar boek ‘Nooit meer de oude’ pronkt een spiraal. Dit beeld laat volgens Mieke Lannoey prachtig zien hoe een transformatieproces verloopt: er is een stroom naar binnen én naar buiten. “Deze twee stromen lopen gelijk en dienen een gezamenlijk doel: leren en groeien.”

Je zult onderweg worden uitgedaagd om te groeien, vaak door middel van pijnlijke levenslessen. Groei gaat nu eenmaal gepaard met groeipijn.

Wanneer er een cyclus in je leven rond is, waar een burn-out in mijn ogen een signaal van is, nodigt je ziel je uit om in een bredere versie van jezelf en je realiteit te stappen.

Spiraal: het symbool van groei

Het transformatieproces bestaat uit twee onderdelen of stromen die gelijk lopen en een gezamenlijk doel dienen. Hierbij gebruik ik graag het beeld van de spiraal, symbool van het evolutionaire proces van leren en groeien.

Enerzijds is er de stroom naar binnen. Een stroom die je steeds dichter bij je eigen kern brengt, die je naar je eigen essentie leidt door laagje voor laagje af te pellen. Anderzijds is er de stroom naar buiten. Die zorgt ervoor dat je door je levenscyclussen heen expressie geeft aan je ware natuur door middel van je talenten en de manier waarop je je leven leeft. Deze stroom laat je steeds hogere niveaus van authenticiteit, bewustzijn en persoonlijke vrijheid ervaren.

Stroom naar binnen: ontwikkelen en ontdekken

De stroom naar binnen zorgt voor innerlijke expansie en ontwikkeling. Deze stroom zorgt ervoor dat je potentieel wordt vrijgemaakt. Dat je dichter bij je eigen wijsheid komt en nieuwe mogelijkheden in jezelf ontdekt. Dat zowel je ontvangcapaciteit als je vermogen om te genieten van het leven toeneemt.

Waar de stroom naar buiten je naar nieuwe ervaringen en zielslessen leidt, zorgt de stroom naar binnen voor de verwerking van deze ervaringen, zodanig dat je de nieuwe inzichten die voorvloeien uit je ervaringen tot in je kern integreert en je ze vervolgens ook aan anderen kunt doorgeven.

Hoe dichter je bij je eigen essentie komt, hoe hoger de niveaus van zelfkennis, zelfliefde, zelfaanvaarding en zelfbewustzijn worden. Hoe nauwer je met je essentie in contact staat, hoe meer je leeft vanuit een gevoel van vrede en vertrouwen.

Stroom naar buiten: leren en loslaten

De stroom naar buiten ligt aan de basis van je persoonlijke evolutie. Deze stroom leidt jou naar die plaatsen, mensen en situaties die een rol te spelen hebben in de ontplooiing van jouw zielspotentieel. Zodra je daar hebt geleerd wat je diende te leren, word je opgeroepen om los te laten en weer verder te stromen. Afscheid dat soms zwaar valt.

De stroom naar buiten leidt je altijd in de richting van een ruimer leven, een grotere visie. Wat betekent dat je onderweg zult worden uitgedaagd om te groeien, vaak door middel van pijnlijke levenslessen. Groei gaat nu eenmaal gepaard met groeipijn. Ook in de natuur.

Burn-out: nieuwe omwenteling

Wanneer er een cyclus in je leven rond is, waar een burn-out in mijn ogen een signaal van is, nodigt je ziel je uit om in een bredere versie van jezelf en je realiteit te stappen. Net zoals een gezonde boom of plant elk jaar groter groeit. Je ziel doet dit door een grotere visie toegang tot jou te laten krijgen, vaak in de vorm van een nieuw verlangen. Of om het met een hippe term te zeggen: je wordt klaargestoomd voor de 2.0 versie van jezelf en je leven.

Het afronden van een levenscyclus is vergelijkbaar met een omwenteling in de spiraal die ten einde is en vanzelf overgaat in een meer expansieve omwenteling. Zoals het cliché luidt: een einde betekent tegelijkertijd een nieuw begin. Door in de grotere omwenteling te stappen komt er weer energie vrij en veel meer vrijheid en bewegingsruimte.

Nooit meer de oude

Nooit meer de oude

'Nooit meer de oude' van Mieke Lannoey is verplichte kost voor iedereen die in een burn-out zit of er al uit is. Pak de kans om je leven anders in te richten en je hart te volgen met beide handen aan!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Mieke Lannoey:

Deel dit artikel online
Mieke Lannoey
Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken, processen te duiden en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?