Bewustzijn

Wijsheid van Louise Hay: 4 levenslessen over oude pijn en opgroeien

Door redacteur
Wijsheid van Louise Hay: 4 levenslessen over oude pijn en opgroeien

Louise Hay is een grote inspiratiebron voor velen. Ze heeft verschillende klassiekers geschreven, zoals Je kunt je leven helen en Krachtboek voor vrouwen waarin veel inspirerende levenslessen te vinden zijn. Haar levenslessen over oude pijn en opgroeien komen niet uit het niets. Ze had een zware jeugd met mishandeling en emotionele verwaarlozing. In dit artikel lees je vier levenslessen over oude pijn en opgroeien.

ALS WE KLEIN ZIJN, LEREN WE WAT WE VAN ONSZELF EN HET LEVEN MOETEN VINDEN DOOR DE REACTIES VAN DE VOLWASSENEN OM ONS HEEN

Zo leren we wat te denken over onszelf en de wereld. Als er om jou heen mensen ongelukkig, bang, vol schuldgevoelens of boos waren, heb je veel negatieve dingen over jezelf en jouw wereld geleerd. Ik doe ook nooit iets goed. Het is allemaal mijn schuld. Als ik boos word, ben ik slecht. Zulke overtuigingen creëren een leven vol frustraties.

ALS WE VOLWASSEN ZIJN, HEBBEN WE DE NEIGING HET EMOTIONELE KLIMAAT VAN VROEGER THUIS OPNIEUW TE CREËREN

Dit is niet goed of slecht, niet goed of verkeerd, het is gewoon wat we vanbinnen kennen als ‘thuis’. We hebben de neiging om in onze persoonlijke relaties de relatie die wij met onze ouders hadden of die zij met elkaar hadden opnieuw te creëren. Ga eens na hoe vaak je een vriend(in) of een baas hebt gehad die sterk leek op je moeder of vader.

We behandelen onszelf net zoals onze ouders ons behandelden. We vitten op onszelf en straffen onszelf op dezelfde manier. Als je goed luistert, kun je hun woorden zelfs bijna horen. Ook houden we van onszelf en moedigen we onszelf op dezelfde manier aan – als er als kind tenminste van ons gehouden werd en wij destijds aangemoedigd werden.

‘Jij doet ook nooit iets goed.’ ‘Het is allemaal jouw schuld.’ ‘Stommerd!’

Hoe vaak heb je zoiets tegen jezelf gezegd?

‘Je bent fantastisch.’ ‘lk houd van je.’

Hoe vaak zeg je dat tegen jezelf?

LATEN WE ONZE OUDERS HIER GEEN VERWIJTEN OVER MAKEN

We zijn allemaal slachtoffers van slachtoffers en zij konden ons onmogelijk iets leren wat ze zelf niet wisten. Als je moeder of je vader niet wist hoe ze van zichzelf konden houden, konden zij jou dat ook niet leren. Zij deden het zo goed als ze konden met wat zij als kind geleerd hadden. Als je je ouders beter wilt begrijpen, laat ze dan vertellen over hun eigen kindertijd.

Als je met medeleven luistert, zul je te weten komen waar hun angsten en starre patronen vandaan komen. Deze mensen ‘die jou dit allemaal aangedaan hebben’ waren net zo bang als jij.

WE KUNNEN ONZE HOUDING TEGENOVER HET VERLEDEN VERANDEREN

Het verleden is voorbij en we kunnen het nu niet meer veranderen. Wel kunnen we onze gedachten over het verleden veranderen. Hoe dwaas om onszelf in het heden te straffen omdat iemand ons lang geleden pijn deed!

Ik zeg vaak tegen mensen met ernstige patronen van wrok: ‘Begin alsjeblieft meteen met het oplossen van je wrok nu het nog betrekkelijk makkelijk is. Wacht niet tot er een chirurgische ingreep dreigt of tot je de dood in de ogen kijkt en je waarschijnlijk ook nog in paniek bent.’

Als we in paniek zijn, is het heel moeilijk om geconcentreerd bezig te zijn met onszelf te helen. Dan is het nodig eerst de tijd te nemen om angsten op te lossen.

Als we ervoor kiezen te geloven dat we hulpeloze slachtoffers zijn en alles hopeloos is, zal het Universum ons ook in deze overtuiging steunen en gaan we daaraan ten gronde. Het is van levensbelang om dwaze, verouderde, negatieve ideeën en overtuigingen die ons niet steunen en voeden los te laten.

Je kunt je leven helen

Je kunt je leven helen

In Je kunt je leven helen laat Louise Hay zien waarom het zo belangrijk is om jezelf op de eerste plaats te zetten. Je negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf zijn vaker dan je denkt de oorzaak van emotionele problemen en lichamelijke klachten. Als je jezelf waardeert en accepteert is dat de sleutel tot positieve verandering.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees meer van Louise Hay:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?