Bewustzijn

Het misverstand over acceptatie en loslaten

Door Redactie
Het misverstand over acceptatie en loslaten

Zodra je iets wilt loslaten, houd je het juist vast.

De controlezucht van de menselijke geest is onverbeterlijk. Zelfs het loslaten van controle wil hij onder controle krijgen. Zelfs acceptatie, overgave en ‘niets doen’ probeert hij toe te passen, alsof het om vaardigheden gaat die je zou kunnen leren en beoefenen. Het verstand heeft de neiging om van alles wat het ontdekt direct een strategie of techniek te maken om iets te bereiken (of om ergens van af te komen). Zodra je echter van iets als acceptatie een strategie maakt, is non-acceptatie alweer via de achterdeur naar binnen geslopen. Wat is anders je motivatie om iets te accepteren? Acceptatie kan nooit een vaardigheid of oefening zijn. Het woord ‘accepteren’ als werkwoord is eigenlijk absurd, want een werkwoord suggereert dat je het kunt ‘doen’. Het begrip heeft alleen maar betekenis als zelfstandig naamwoord, want acceptatie is niet een doen, het is de afwezigheid van een doen, het is de afwezigheid van verzet. Zodra er geen verzet is, is er acceptatie. Acceptatie is de essentie van wat je al bent, het is je allereerste gegeven: het stille bewustzijn dat onpartijdig en zonder oordeel ruimte geeft aan álles wat er in je opkomt. Zelfs je verzet is welkom.

Acceptatie

Vaardigheden behoren tot het terrein van het ego, de doener, en als ego kun je niet accepteren, het ego is per definitie verzet. Het wil iets of het wil iets niet. Er is altijd een belang, een agenda. Ego maakt altijd de beweging van grijpen of wegduwen. Als er sprake is van werkelijke acceptatie, dan komt dat altijd vanuit een diepere plek. Daar verliest zelfs het woord acceptatie zijn betekenis omdat wel of niet accepteren helemaal niet aan de orde is. De dingen zijn gewoon zoals ze zijn en er is simpelweg geen oordeel. Het begrip acceptatie suggereert ergens nog een subtiel oordeel: oké, ik wil dit eigenlijk niet, maar goed, ik accepteer het. Dat is geen acceptatie, maar berusting.

Loslaten

Ook over de begrippen ‘loslaten’ en ‘overgave’ is veel onbegrip. Het zijn prachtige begrippen, maar als je ermee aan de slag gaat zonder een helder besef te hebben van waar deze woorden naar verwijzen, dan leidt het onvermijdelijk tot een hoop frustratie en teleurstelling. Je hoort het zo vaak: laat het gewoon los! Er wordt weer verondersteld dat je loslaten en overgeven kunt beoefenen, dat je het kunt doen. Hoe meer je iets probeert los te laten, hoe meer het aan je vast lijkt te zitten! Loslaten is net zoals acceptatie geen vaardigheid, maar het logische gevolg van een realisatie, van inzicht; loslaten gebeurt vanzelf, op het moment dat je ontdekt dat je nooit ergens aan vast hebt gezeten. Alleen het ego zou iets willen loslaten, want alleen het ego hecht zich aan dingen. Maar het ego wil alleen maar iets loslaten omdat het de hoop heeft dat het daarmee iets kan bereiken, dat het zich daarmee kan bevrijden van een ongewenst iets.

Bewustzijn

Bewustzijn houdt nergens aan vast. Bewustzijn is als het ware een permanente staat van loslaten. Het gaat erom te zien dat loslaten dus al het geval is. Met overgave idem; zodra jij je als persoon ‘probeert’ ergens aan over te geven dan is er al sprake van niet-overgave, want je zet overgave in, in de hoop dat dit ergens toe leidt, je hoopt er iets mee te bereiken. Dat is geen overgave, maar controlezucht. Ook overgave verwijst naar een afwezigheid, de afwezigheid van bemoeienis en manipulatie. Die afwezigheid is waar we het diepst naar verlangen, omdat deze afwezigheid het einde betekent van psychisch lijden. Het is de afwezigheid van het valse zelf, de uitslover in ons hoofd. Realiseer je wat je werkelijk bent, en zie dat er alleen maar overgave is. Zelfs je niet-overgave werd altijd al volledig geaccepteerd door bewustzijn dat je bent. *Fragment uit: De ontdekking van het Nu – het antwoord op al je vragen is dit moment, zoals het is van Erik van Zuydam.

De ontdekking van het NU

De ontdekking van het NU

'De ontdekking van het NU' van Erik Zuydam is een bevrijding uit de greep van het denken, voor de liefhebbers van Eckhart Tolle.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Reactie
  1. Het misverstand over acceptatie en loslaten - Melissa Laisnez 2 oktober 2019 - 13:33
    Reply

    […] Het misverstand over acceptatie en loslaten. […]

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?