Bewustzijn

Louise Hay: dit is wat je moet weten over je onderbewuste

Door Lisa Ensing
Louise Hay: dit is wat je moet weten over je onderbewuste

Wanneer je je onderbewustzijn met negatieve informatie voedt, kan dit grote gevolgen hebben voor je leven. In je onderbewustzijn worden al je herinneringen, kennis, uitgesproken woorden en meer opgeslagen. Het gebruikt deze kennis om situaties snel te beoordelen. In dit artikel lees je vijf tips van Louise Hay om je onderbewustzijn te voeden met de juiste informatie om een fijn leven te leven.

Alles wat je zegt, wordt opgeslagen in je onderbewustzijn.

Het onderbewustzijn

Vanaf de tijd dat we klein waren is elke boodschap die we kregen, alles wat we hebben gedaan, alles wat we hebben ervaren en alles wat we hebben gezegd, opgeslagen in de archiefkast in het onderbewustzijn. Je onderbewustzijn gebruikt deze informatie om snel toekomstige situaties te beoordelen. Op die manier kun je je efficiënt door het leven bewegen. Als je alle informatie met je rationele brein zou moeten beoordelen en verwerken, dan zou je veel meer energie verbruiken en de dag niet doorkomen. Alles waarmee je je onderbewustzijn voedt, heeft dus invloed op je leven.

Je kunt dit op een positieve manier gebruiken. Je kunt je onderbewustzijn bijvoorbeeld opdrachten of wensen geven. Of het positieve informatie te voeden. Als jij bijvoorbeeld vaak (onbewust) tegen jezelf zegt dat je niks waard bent, dan zal je onderbewustzijn zijn best doen om dit zo vaak mogelijk aan je te bevestigen. Dat is natuurlijk niet wenselijk! Deze vijf bewustmakende tips laten je zien hoe je bewust met je onderbewustzijn kunt omgaan zodat je het op een positieve manier programmeert:

1. Het onderbewustzijn kan niet oordelen.

Het onderbewustzijn houdt zoveel van ons dat het ons geeft wat we verkondigen.

Het onderbewustzijn kan niet oordelen. Het accepteert alles wat we zeggen en creëert in overeenstemming met onze overtuigingen. Het zegt altijd ‘ja’ tegen onze gedachten. Het onderbewustzijn houdt zoveel van ons dat het ons geeft wat we verkondigen. Gelukkig kunnen we kiezen. Als we kiezen voor armoede-denken, gaat ons onderbewustzijn ervan uit dat we dat willen. Het blijft ons meer van hetzelfde geven tot we bereid zijn om onze gedachten, overtuigingen en woorden in positieve zin te veranderen. We hoeven niet geblokkeerd te blijven, want we kunnen altijd opnieuw kiezen. Er zijn oneindig veel gedachten om uit te kiezen.

2. Het onderbewustzijn kent geen verschil tussen waar en onwaar

Als je iets vaak genoeg herhaalt, wordt het een overtuiging in je onderbewustzijn.

Ons onderbewustzijn kent het verschil niet tussen waarheid en onwaarheid, en ook niet tussen goed en slecht. Laten we onszelf op geen enkele manier kleineren. Laten we geen dingen zeggen als: ‘Wat ben ik toch stom’, want het onderbewustzijn neemt deze binnenpraat over en na enige tijd voel je je inderdaad stom. Als je iets vaak genoeg herhaalt, wordt het een overtuiging in je onderbewustzijn.

3. Het onderbewustzijn heeft geen humor

Als je jezelf kleineert, accepteert je onderbewustzijn dit als waarheid, ook als iedereen je grappig vindt.

Het onderbewustzijn heeft geen gevoel voor humor. Het is belangrijk dat je dit weet en begrijpt. Je kunt dus geen grapjes over jezelf maken en ervan uitgaan dat het niets te betekenen heeft. Als je jezelf kleineert, accepteert je onderbewustzijn dit als waarheid, ook als iedereen je grappig vindt. Grappen mogen best schuin zijn, maar nooit betrekking hebben op ras, religie of sekse, of gericht zijn tegen mensen die ‘anders’ zijn. Maak dus geen kleinerende grapjes of opmerkingen over jezelf, want die leveren je geen goede ervaringen op.

4. Het onderbewustzijn kent het verschil niet tussen jou en een ander

Wat je in een ander ziet, zie je ook in jezelf.

Ook kun je andere mensen maar beter niet kleineren. Het onderbewustzijn kent het verschil niet tussen jou en een ander. Het hoort je woorden en denkt dat je het over jezelf hebt. Vraag je af waarom je zo over jezelf denkt, de volgende keer dat je iemand wilt bekritiseren. Wat je in een ander ziet, zie je ook in jezelf. Zeg positieve dingen over mensen in plaats van ze te bekritiseren en binnen een maand merk je dat je grondig bent veranderd.

5. Let op de woorden die je gebruikt

De kleinste verandering in je taalgebruik zorgt al voor andere ervaringen.

Onze woorden geven onze levenshouding weer. Luister eens naar de uitspraken van eenzame, arme en zieke mensen. Welke woorden gebruiken zij? Wat zien zij als de waarheid over zichzelf? Hoe beschrijven ze zichzelf? Hoe beschrijven ze hun werk, hun leven en hun relaties? Waar kijken ze naar uit?

Let goed op hun uitspraken, maar zeg alsjeblieft niet tegen mensen die je niet kent dat ze hun leven verpesten met de taal die ze gebruiken. Ook tegen je familie en vrienden kun je dit beter niet zeggen, want de boodschap wordt meestal niet op prijs gesteld. Gebruik deze informatie liever om te zien hoe de vork in de steel zit en hoe jij je leven kunt veranderen. De kleinste verandering in je taalgebruik zorgt al voor andere ervaringen.

Als je een ziekte hebt en denkt dat die ongeneeslijk is en dat het leven vreselijk is, omdat alles fout gaat – wat denk je dat er dan zal gebeuren? Je kunt ervoor kiezen om je negatieve denkbeeld over het leven te veranderen. Begin te affirmeren dat je een liefdevol mens bent die het verdient om genezen te worden en dat je alles aantrekt wat bijdraagt aan je genezing. Besef dat je bereid bent om beter te worden en ook dat het veilig voor je is om beter te worden.

Als we denken dat we vastgelopen zijn en we accepteren dit, komen we niet verder. We zitten ‘vast’ omdat onze negatieve overtuigingen in vervulling zijn gegaan. Laten we ons in plaats hiervan richten op onze sterke kanten. De enige persoon die verandering in je leven kan brengen ben jij. Dus welke boodschappen wil je horen?

Hou van jezelf

Van jezelf houden is het belangrijkste dat je kunt doen, want als je van jezelf houdt, doe je jezelf en andere mensen geen pijn. Dit is het recept voor wereldvrede.

Als ik mezelf geen pijn doe en jou ook niet, hoe kan er dan oorlog zijn? Hoe meer mensen dit overnemen, hoe beter het voor de wereld is. Laten we ons er eerst van bewust worden wat er aan de hand is door te luisteren naar onze uitspraken en die van andere mensen. Daarna kunnen we veranderingen aanbrengen die ons helpen om onszelf en de rest van de wereld te helen.

Een deel van de informatie uit dit artikel komt uit ‘Gebruik je innerlijke kracht’ van Louise Hay.

Gebruik je innerlijke kracht

Gebruik je innerlijke kracht

In dit boek verdiept Louise haar filosofie van jezelf liefhebben. Ze neemt je op een liefdevolle manier mee op ontdekkingsreis naar je innerlijke kracht. Je leert van jezelf te houden door naar je innerlijke stem te luisteren. Maar ook door je innerlijke kind lief te hebben, je ware gevoelens te uiten, je creativiteit te uiten en nog veel meer.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over het onderbewuste en hoe je ermee kunt werken:

Deel dit artikel online
Lisa Ensing
Lisa Ensing

Als freelance redacteur, beeldredacteur en contentspecialist help ik de redactie van Inspirerend Leven met het plaatsen van de mooiste content. Verder ben ik freelance marketeer, levensgenieter en (Vinyasa) yogadocent. Ik hou enorm van de magische wereld van spiritualiteit en ik lees vaak meerdere spirituele boeken tegelijkertijd. Verder hou ik veel van moestuinieren, de natuur, mijn plantjes, lachen, gezond leven, fotograferen, filosoferen en fantaseren.

Reactie
  1. Ruth 26 januari 2022 - 09:06
    Reply

    Louise Hay ben ik 30 jaar geleden tegen gekomen...ik gebruik uitspraken als ik ben...altijd positief.Het geeft zoveel kracht en liefde zoals bestaasrecht.Ik ben...dankbaar

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?