Bewustzijn

Op welk bewustzijnsniveau bevind jij je?

Door Robert Bridgeman
Op welk bewustzijnsniveau bevind jij je?

Het is een van de grootste trends van dit moment: bewustwording. Steeds meer mensen houden zich bezig zaken als met yoga, meditatie, mindfulness, coaching, healing, manifestatie, lichter leven, mooier leven en spiritualiteit. Logisch? Er zijn nog nooit zoveel mensen geweest met stressklachten, burn-outs en depressieverschijnselen. En bewustwording is daar het antwoord op… toch? Veel mensen denken dat de vork zo in de steel zit. Maar de werkelijkheid is gecompliceerder. Laten we iets dieper inzoomen op wat bewustwording is.

Bewustzijn

Beginnend bij het begrip bewustZIJN. Bewustzijn impliceert het bestaan van het tegenovergestelde: Onbewustzijn. De psycho-analist Carl Gustav Jung schreef dat de gemiddelde mens 5% bewust en 95% onbewust door het leven gaat. Van alles wat een mens denkt, voelt, weet, ervaart, doet en zegt is men maar een heel klein deel bewust. Het grootste deel is er wel, maar gaat langs de mens heen. Het onderbewustzijn is de verzamelnaam voor alles wat er is, maar waar we ons niet bewust van zijn. Van de 30.000 tot 60.000 gedachten die een mens per dag heeft bijvoorbeeld, ervaart hij of zij dus maar een heel klein deel bewust.

Ervaringen

Maar belangrijker zijn de ervaringen van het hart en de ziel. Voor de meeste mensen geldt dat ze zich daar niet of nauwelijks bewust van zijn. De meeste mensen groeien op in die 5% bewustzijn. Ze leven in hun hoofd en willen hun leven beredeneren, verklaren en controleren. Wat ze niet kunnen waarnemen met hun zintuigen bestaat niet. Ze hebben immers geleerd zo verstandelijk te leven door hun opvoeders, omgeving en het maatschappelijk systeem. Ze leven als het ware in een kleine doos waarin ze zichzelf met hun hoofd gevangen houden.

Individu

Vaak is de intuïtie onderontwikkeld en het gevoelsleven beperkt zich tot een tiental emoties. Beslissingen worden gemaakt uit pijnvermijding en angst. Deze mensen leven in de illusie dat ze een afgescheiden individu zijn. Ze zijn meer aan het overleven dan aan het leven. De diepe pijn die het leven in deze illusie veroorzaakt wordt vaak weggedrukt met hard werken, sociaal geaccepteerd alcoholisme en andere genotsmiddelen en het vermijden van stilte.

Ze beperken zichzelf en voelen zich niet gelukkig, niet voldaan en onvrij. Ze willen best graag gelukkig zijn natuurlijk, dat wil ieder mens, maar daar waar het geluk te halen is durven ze niet te gaan.

Bewustwording en spiritualiteit zien ze als vaag en zweverig. Terwijl daar de antwoorden liggen op de problemen die ze hebben. Ze zitten gevangen in hun hoofd… Niet vreemd dat dat leidt tot stressklachten, burn-out en depressie. Diep vanbinnen weten ze dat er meer is. Dat ze meer kunnen, dat ze meer zijn en dat het leven veel meer in petto zou moeten hebben. Vaak zijn ze diep in hun hart teleurgesteld in het leven… Is dit nu alles?

De zoeker

Wij mensen zijn pijnvermijdende wezens. Dat heeft alles met het vergroten van overlevingskansen te maken. Tevens zijn we genotszoekers. We willen graag lekker en makkelijk en gaan moeilijk en pijnlijk het liefst uit de weg. De steeds zwaarder wordende pijn van de stress, de teleurstelling en de frustratie leidt hierdoor tot een zoektocht naar vrijheid en geluk. De zoeker is geboren. Middelen als yoga, meditatie, mindfulness voeding en transformatie worden aangewend om zich gelukkiger te voelen, meer rust en ontspanning te ervaren en minder last te hebben van angsten en negatieve emoties.

De zoeker begint met zelfhulpboeken, het volgen van spiritueel leraren, inspirators en coachtrajecten. Het deelnemen aan events, cursussen en workshops. Dan volgen de retraites en verdiepende opleidingen. Steeds meer kennis en ervaring wordt opgedaan. De doos-gevangenis opent zich en het bewustzijn van de zoeker groeit. De zoeker komt erachter dat hij of zij inderdaad gevangen heeft gezeten in een minuscuul deel van de werkelijkheid: Het verstandsbewustzijn.

Zielsbewustzijn

Door de bewustwording opent zich het hartsbewustzijn en uiteindelijk het Zielsbewustzijn. Er gaat letterlijk een wereld open voor de zoeker. Synchroniciteit valt de zoeker ten deel. Steeds vaker is er ogenschijnlijk toeval in het voordeel van de zoeker. Alsof een onzichtbare kracht hem of haar begeleidt en helpt. Door het hartsbewustzijn gaat de zoeker eindelijk voelen. De intuïtie activeert zich en er opent zich een breder scala aan emoties en gevoelens. Het zich ontluikende zielsbewustzijn brengt verhoogde wijsheid, compassie en misschien de eerste eenheidssensaties.

De zoeker verandert, de tv gaat de deur uit, het dieet wordt aangepast, het genotsmiddelen gebruik vermindert en de beoefening van bijvoorbeeld yoga en meditatie wordt intensiever.

Spiritueel ego

Door het onvermijdelijke transformatiewerk verdwijnen oude trauma’s, entiteiten, angsten en beperkende overtuigingssystemen en gaat de zoeker zich steeds vrijer en authentieker voelen. Oordelen nemen af, stress vermindert en de zoeker gaat meer en meer genieten van het leven. Langzaam maar zeker wordt de passie van de zoeker helder. De levensmissie ontvouwt zich.

Het ego van de zoeker gaat echter ook mee met de tocht. Algauw heeft het zich om het nieuwe zijn van de zoeker gewikkeld en er een identiteit van gemaakt: Het zogenaamde spiritueel ego. Daar is overigens absoluut niets mis mee, zolang de zoeker zich er maar van bewust is dat hij of zij een spiritueel ego heeft en er naar kan kijken en er niet in doorschiet. Zich er niet mee identificeert. Ook daar mag de zoeker zich bewust van zijn. Spiritueel ego is een flinke stap in de goede richting.

In het Boeddhisme wordt het proces van bewustwording omschreven als het transformeren van het ego van onheilzaam naar heilzaam, alvorens het te doorzien en te transcenderen. Het pad ontvouwt zich verder en de zoeker gaat de diepte in. Door bijvoorbeeld langere meditatieretraites, intensief psychedelica gebruik en/ of diepte studies als Kabbalah, Gnosis, Boeddhistische scholen of lering bij een gerealiseerde goeroe ontwikkeld hij of zij in een rap tempo.

Collectief spiritueel bewustzijn

De zoeker krijgt eenheidservaringen waardoor nog meer wijsheid, vrijgevigheid, oordeelvrijheid, universele liefde, compassie en geefbewustzijn zich ontvouwt. Het Universum openbaart zich steeds verder aan de zoeker. Perioden van helderheid en verwarring wisselen elkaar af. Maandenlange gelukservaringen kunnen door diepe dalen worden onderbroken. Het hoort er allemaal bij.

Langzaam maar zeker ontdekt de zoeker dat zijn of haar bewustzijn een deeltje is van een collectief spiritueel bewustzijn. Stap voor stap bereikt de zoeker een steeds hogere mate van Zelfrealisatie. De snelheid van de bewustwording is afhankelijk van de spirituele ervaring van de zoeker in vorige levens. Zelfrealisatie is het ultieme bewustzijn. De zoeker die zichzelf heeft gerealiseerd is één met alles wat is. Één met het Universeel scheppende, één met het Goddelijke, één met het collectief bewustzijn. Het gerealiseerde mens. Ervaart zich verbonden in plaats van afgescheiden.

Verlichting

De zoeker kijkt de Schepper als het ware recht in de ogen. De Boeddha noemde deze staat: Verlichting, eenheid met de Boeddhanatuur… Bewustwording is dus het pad naar verlichting. De weg naar totale eenheid met ‘Alles wat is’. Het is de weg van de illusie van afgescheidenheid naar eenheidsbewustzijn…

Van ik naar wij…
Van angst naar liefde…
Van gevangen naar vrijheid…
Van geconditioneerd naar authentiek…
Van hoofd naar Ziel…
Van nemen naar geven…
Van onwetendheid naar wijsheid.

Verlichting is niet het doel overigens. Het is de logische uitkomst van het bewustwordingsproces. De weg er naartoe maakt het leven lichter en lichter.

Als je bewustwording op deze manier bekijkt is het volslagen logisch dat het op oppervlakteniveau ingezet kan worden om burn-out en depressie te verhelpen. Het proces echter gaat veel verder dan dat zoals je hierboven gelezen hebt. Ik hoop op een wereld vol bewuste mensen. Bewuste mensen zorgen beter voor zichzelf, voor elkaar en voor de aarde. Als iedereen bewust leeft, bereiken we harmonie in de wereld. Stel je dat eens voor… Dat is de Nieuwe Aarde. De Terra Nova…

Ik wens je veel bewustzijn toe ❤

X Robert

Start vandaag met lichter leven

Start vandaag met lichter leven

Start vandaag met lichter leven van Robert Bruggeman is hét handboek voor iedereen die een weg zoekt in de wirwar van spiritualiteit, stromingen en tradities. Door zijn eigen zoektocht in kaart te brengen en met jou te delen, geeft Robert je een waardevolle leidraad, zodat je uit kunt vinden wat voor jou wel en niet werkt.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Robert Bridgeman
Robert Bridgeman

Robert Bridgeman is een integere lichtwerker en spiritueel leraar. Vanuit het retraitecentrum Terra Nova in Zuid Frankrijk geeft hij het liefdesbewustzijn (Christus bewustzijn) handen en voeten door het zelf voor te leven. Robert is een avontuurlijke bewustzijnsonderzoeker. Robert staat - na 10 jaar wereldwijd onderzoek en scholing - in verbinding met talloze spiritueel leraren, centra en (hersen)wetenschappers over de hele wereld die zich bezig houden met het nieuwe bewustzijn van liefde, wijsheid en compassie. Zijn missie Zijn missie, visie en purpose in dit leven is om zoveel mogelijk lichtwerkers te inspireren, te verbinden en wakker te schudden.

Reacties
  1. Trudy 14 juli 2019 - 09:03
    Reply

    Goedemorgen Robert, Wat heb je een mooi stuk geschrevenHeerlijk om te lezen op de zondagochtend, met op de achtergrond het gebeier van de kerkklokken. Alleen al door jouw woorden te lezen gaat mijn hart open, zie.....wat jouw woorden doen. Dankjewel Ik wens je een heel fijne dag en succes met je mooie werk, Hartegroet, Trudy

  2. Bastiaan 14 juli 2019 - 11:00
    Reply

    Als iedereen bewust is creëren we de hemel op aarde ✨❤️

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?