Bewustzijn

Emotionele wonden uit je jeugd: zo kun je kindpijn helen (2 oefeningen!)

Door Miranda Mendes
Emotionele wonden uit je jeugd: zo kun je kindpijn helen (2 oefeningen!)

Reageer je heftig op kleine gebeurtenissen? Ervaar je emotionele pijn zonder dat er een directe aanleiding voor is? Heb je een traumatische ervaring in je jeugd meegemaakt? Als je op twee of meer van deze vragen Ja antwoordt, is het zeer waarschijnlijk dat je innerlijke kind gewond is. De oefeningen van mental health coach Miranda Mendes Da Costa werken helend!

Op het moment dat je niet van je ouders krijgt wat je nodig hebt, ontstaan er emotionele verwondingen.

Blind vertrouwen op je ouders

Tijdens onze kindertijd staan we open voor alles wat er om ons heen gebeurt. Via de zintuigen neem je als kind de wereld om je heen waar. Alle ervaringen en indrukken komen ongefilterd bij je binnen. Je vertrouwt volledig op je verzorgers; je reikt naar hen uit in het vertrouwen dat je krijgt wat je nodig hebt. Helaas kunnen niet alle ouders of verzorgers hun kinderen geven wat ze nodig hebben. Dit heeft vaak te maken met hun eigen verwondingen uit de kindertijd.

Niet-geheelde kindpijn

Op het moment dat je niet krijgt van je verzorgers wat je nodig hebt, ontstaan er emotionele verwondingen. Je ziet dit terug in het gedrag van kinderen. Een kind stopt bijvoorbeeld met uitreiken, want het weet ondertussen dat z’n ouders niet voorzien in zijn behoeften.

Een voorbeeld van niet-geheelde kindpijn kan zijn: je groeide op in een gezin waar beide ouders fulltime aan het werk waren. Je was een zogenaamd sleutelkind. Dag in dag uit kwam je thuis in een leeg huis, terwijl jij je ouders hard nodig had om je hart te luchten over de gebeurtenissen op school.

Elke situatie is uiteraard uniek – ook jouw situatie. Het is het onderzoeken waard wanneer en hoe jij als kind emotionele verwondingen hebt opgelopen.

Wat doet dit verhaal met jou?

Iemand vertelde eens een mooi metaforisch verhaal, dat me een nieuw inzicht gaf. Wie weet haal jij er ook iets uit voor jezelf. Lees het rustig door en laat het op je inwerken.

• Zie jezelf als kind voor je.
• Je staat stevig als je vader áchter je staat en je moeder vóór je staat. Je vader geeft jou solide ruggensteun, je moeder ondersteunt je liefdevol in je buik en hart. Zie voor je hoe de hand van je vader op je rug rust en de hand van je moeder op je buik. Je wordt liefdevol ondersteund. Dit is een symbolische manier om te laten zien dat je ouders er voor jou zijn. Je staat stabiel en ervaart steun.
• Maar stel je voor: je moeder is er niet voor je. Je voelt alleen de steunende hand van je vader in de rug. De balans is dan weg en je kiepert naar voren. Andersom is dat ook zo als je vader er niet voor je is. Dan krijg je wel de ondersteuning van je moeder die voor je staat, maar je wankelt naar achter.
• Het kan ook zo zijn dat beide ouders er niet voor jou zijn. In die situatie ervaar je helemaal geen balans en heb je geen grond onder je voeten.

Het helen van je innerlijke kind: 2 praktische oefeningen

Op het moment dat je niet-geheelde kindpijn ervaart, raad ik je aan om een brief of een stukje tekst aan jouw innerlijke kind te schrijven.

1. Schrijf liefdevolle brieven aan jezelf

Koop een mooi notitieboekje. Dit boekje is speciaal bedoeld voor jou en voor je innerlijke kind. Het is iets intiems tussen jullie. Je pakt het boekje erbij zodra je gevoelens als boosheid, verdriet, angst en wantrouwen ervaart. Nu mag je jezelf benaderen als een liefdevolle moeder. Je begint met schrijven. Probeer zoveel mogelijk je ratio hierbij uit te schakelen. Het is helend als jij je gevoel laat spreken.

Een voorbeeld:

Lieve …
Ik zie dat je pijn hebt. Ik zie je gebrek aan vertrouwen en ik zie je angst. Je bent volledig veilig bij mij. Ik zal er voor je zijn, je koesteren en naar je luisteren…

Soms werkt het om de situatie vooraf te visualiseren. Sluit je ogen een moment en zie je onschuldige innerlijke kind voor je: het zuivere kleine meisje of jongetje. Zie vervolgens ook jezelf als liefhebbende ouder in het beeld. Benader het meisje of jongetje met liefde en compassie.

Het kan zijn dat de woorden als vanzelf op papier komen nadat je de korte visualisatie hebt gedaan. Waar het om gaat, is dat jij je innerlijke kind liefdevol en met respect benadert. Alle emoties die het voelt, zijn welkom. Elke keer dat jij je geraakt voelt, pak je het notitieboekje erbij. Neem rustig de tijd om aan je innerlijke kind te schrijven. De ene keer zijn het misschien enkele zinnen, de volgende keer een hele pagina. Alles is goed. Het belangrijkste is dat jij op een liefdevolle manier contact maakt met jouw innerlijke kind.

2. Kijk naar een foto van jezelf als kind

Zoek een mooie foto van jezelf als kind uit en lijst deze in. Zet ’m op een zichtbare plek in je woon- of slaapkamer. Je kunt er een kaarsje bij zetten of helende kristallen zoals rozenkwarts. Neem elke dag even de tijd om naar jezelf als kind te kijken. Je kunt hem of haar ook zachtjes toespreken. Je zegt bijvoorbeeld: ‘Vandaag zal ik goed voor je zorgen.’ Voel wat voor jou goed voelt.

Door liefdevolle woorden tegen jouw innerlijke kind te zeggen, zorg je emotioneel goed voor jezelf. Als je dit structureel doet, heel je automatisch je innerlijke kind. Je laat namelijk op deze manier zien dat je er voor hem of haar bent.

Boekentip: Patronen van ongekende gevoelens doorbreken

Herken je een gemis in de emotionele opvoeding die je hebt gekregen? In Patronen van ongekende gevoelens doorbreken leer je jouw patronen te herkennen en te doorbreken. Je krijgt van Jonice Webb praktische tips en adviezen om dat wat zo zwaar op je drukt voor eens en voor altijd achter je te laten.

Bestel jouw exemplaar met gratis verzending.

bestel nu

Lees meer over je innerlijke kind:

Deel dit artikel online
Miranda Mendes
Miranda Mendes

Liefde is het mooiste wat er is. Toch, kan liefde pijnlijk zijn. 
Pijn ervaren in de liefde is geen gemakkelijk levensthema. 
Daarom heb ik mij als coach gespecialiseerd in bindings- en verlatingsangst. 
Ik heb vele mensen mogen begeleiden tijdens het bewandelen van het pad naar het vinden van oprechte liefde. Daar ben ik dankbaar voor. 
Vanuit mijn professionele achtergrond werk ik tijdens de coaching sessies met krachtige helende oefeningen. 
 Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van bindings- en verlatingsangst. Verschillende pijnlijke liefdeservaringen hebben mij op het pad gebracht van persoonlijke ontwikkeling. Ik heb mijn diepere (innerlijk kind) pijn aangekeken en geheeld. 
Dit heeft mij onder andere gezonde zelfwaardering, balans en zelfrespect gebracht. 
 Toen de basis in mezelf stevig was kwam daar geheel onverwachts de juiste partner in mijn leven. 
Door mijn ervaringsdeskundigheid ben ik gemakkelijk in staat om me in te leven in jouw situatie. 
In mijn coaching sessies komen mijn professionaliteit en ervaringsdeskundigheid feilloos samen. Loop je vast in de liefde? Ben je toe aan echte verbinding? Mogelijk kan ik jouw ondersteunen in jouw zoektocht naar integere en oprechte liefde. Je bent van harte welkom! www.moeiteloosleven.com

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?