Psychologie

Heb je het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Adviezen van een therapeut

Door Andrea Mathews
Heb je het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Adviezen van een therapeut

Anderen gaan vast ontdekken dat ik niet goed genoeg ben. Ik val vroeg of laat door de mand… Zijn dit herkenbare gedachten? Dan lijd je aan het imposter-syndroom, oftewel het bedriegerscomplex. Therapeut Andrea Mathews (Stop met pleasen) laat in dit artikel zien hoe jij jezelf ervan verlost. “Het gaat erom dat je steeds meer van je authentieke zelf terugvindt.”

Je straft jezelf voor elke kleine fout die je maakt en denkt: ze zullen eindelijk weten dat ik ze al die tijd voor de gek heb gehouden.

Enkele vragen voor jou

Ben je bang dat je in de problemen zit als je leidinggevende jou mailt of je wil spreken? Is het moeilijk om te geloven dat het jou echt gaat lukken? Push je jezelf om maar de goedkeuring van je baas of een ander autoriteitsfiguur te krijgen? Ben je pas tevreden als je alle dingen op je to-do-lijstje hebt gedaan? Dwing je jezelf om nog een bal in de lucht te gooien als je er al tien in de lucht houdt, alleen maar om te bewijzen dat je goed genoeg bent?

Je vraagt je af of je ooit goed genoeg zult zijn. Je zegt tegen jezelf dat het toch nooit lukt, maar dat je moet blijven proberen om het voor elkaar te krijgen. Je pusht jezelf tot je opgebrand, uitgeput en zelfs depressief bent. Misschien merk je niet eens dat je opgebrand bent, ook al zeg je elke ochtend bij het opstaan dat je zo moe bent. Je hoofd draait overuren om erachter te komen wat je overgeslagen, vergeten of verkeerd gedaan hebt.

Bang om door de mand te vallen

De rest van de wereld ziet jou misschien als extreem succesvol. Je baas heeft je meerdere keren geprezen. Of je hebt salarisverhogingen gekregen, net als aanzien en lof voor je werk. Maar je bent nog steeds de hele tijd bezorgd dat je een fout gaat maken. Je straft jezelf voor elke kleine fout die je maakt en denkt: deze keer komen ze er eindelijk achter dat ik niet goed genoeg ben en dat ook nooit ben geweest. In feite ben ik een bedrieger. Ze zullen uiteindelijk weten dat ik ze al die tijd voor de gek heb gehouden.

Last hebben van het imposter-syndroom

Je hebt last van het imposter-syndroom! Jouw identiteit is die van de bedrieger, de oplichter. Je identificeert je met het idee dat je nooit goed genoeg zal zijn. Misschien had je ouders die jou openlijk of heimelijk vertelden dat je nooit zou voldoen aan een onzichtbare norm, die door onzichtbare goden was vastgesteld. Of misschien heb je nog last van eerder falen. Of leefde je in een omgeving waar iedereen, zelfs gezaghebbende figuren, in het niet viel bij alle anderen in de wereld? Of had je ouders die jou vergeleken met anderen: waarom ben je niet meer zoals …? Het zijn enkele manieren waarop we een bedriegers-identiteit kunnen ontwikkelen.

Het bedriegerscomplex helen

Het goede nieuws is: een identiteit is niet werkelijk wie je bent! Het is een kostuum. Een masker dat je hebt opgezet om in het gezin te passen, ja zelfs te overleven, waar deze identiteit de enige was die geaccepteerd werd. Alleen zo kon jij bij je familie horen. En erbij horen is overleven, wanneer we jong zijn. Achter dat masker en onder dat kostuum zit een echt mens. In contact komen met en beginnen te leven als die echte persoon is een van de manieren waarop je de bedriegers-identiteit kunt helen.

Je authentieke zelf terugvinden

Een therapeut kan je helpen om jouw authentieke zelf te zien en steeds meer van jezelf terug te vinden. Misschien ontdek je verloren verlangens die op jou liggen te wachten. Of je realiseert je op welke momenten je deze bedriegers-identiteit hebt ontwikkeld, zodat dit bewustzijn je zelfbewustzijn kan voeden. Misschien raak je wel in gesprek met voorheen stille en verborgen delen van jezelf. Of je legt overtuigingen en gedachten bloot die je eerder niet kende. Je ziet emoties die je nooit eerder hebt opgemerkt onder ogen. Pas dan kan jouw authentieke zelf in actie komen. Dan leef je vanuit je authentieke identiteit, in plaats van vanuit je bedriegers-identiteit.

Stop met pleasen

Stop met pleasen

Je een bedrieger voelen en pleasen gaan hand in hand. Hoe kun je dit akelige impostergevoel stoppen? Door pleasende neigingen aan te passen! Dit nuchtere boek helpt je met helende inzichten, tips en technieken, zodat je leven weer van jou wordt. Je mag jezelf vanaf nu schaamteloos en zonder schuldgevoel op nummer 1 zetten!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over het imposter-syndroom:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Andrea Mathews
Andrea Mathews

Andrea Mathews werkt als therapeut, trainer en spreker op het gebied van authentiek leiderschap en relaties. Ze heeft haar eigen radioprogramma Authentic Living en interviewde vele grote spirituele auteurs.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?