Bewustzijn

Adviezen van een therapeut: zo kun je trouw zijn aan jezelf (en stoppen met pleasen en aanpassen)

Door Nadine Carter
Adviezen van een therapeut: zo kun je trouw zijn aan jezelf (en stoppen met pleasen en aanpassen)

Pleasen. Geen grenzen stellen. Je steeds aanpassen. Herkenbaar? Het zijn duidelijke signalen dat je niet trouw bent aan jezelf. Zoals therapeut Nadine Carter het ziet: je bent verwijderd geraakt van de liefde voor jezelf. Maar je kunt haar terugvinden! Nadine wijst jou de weg: “Je hebt te overwinnen wat er allemaal tussen jou en de liefde zit: angsten, frustraties, verdriet…”

Elk moment dat de liefde voor jezelf groeit, kun je meer trouw zijn aan jezelf, eerlijk zijn, nee zeggen tegen de ander en verwachtingen naast je neerleggen.

Jij bent het belangrijkst

Wat is liefde? Deze vraag kent vele persoonlijke antwoorden. Een ervan is ‘trouw zijn aan jezelf’. Om een heel eenvoudige reden: jij bent de belangrijkste persoon die er is. Je hoeft alleen maar terug te gaan naar de liefde, want jij bent liefde.

Ooit zijn we hier op aarde begonnen, vanuit de bron van liefde. Ergens onderweg verlies je het vertrouwen in de liefde, dat er altijd liefde is voor jou, voor iedereen. Bij de een gebeurt dat helaas al tijdens de conceptie of in de baarmoeder, bij de ander na de geboorte door ervaringen die haaks op liefde staan.

Angst voor verlies

Trouw zijn aan jezelf is een verlangen van velen. En niet alleen een verlangen, ook een struikelblok, want het vraagt om nee zeggen tegen de ander. En dat is vaak eng. Eng, omdat trouw zijn aan jezelf betekent dat je op dat moment niet trouw kunt zijn aan de ander, denk je. De drempel is soms te hoog uit angst dat de ander jou afwijst wanneer je voor jezelf kiest, wanneer je doet wat voor jou goed is.

Trouw zijn aan jezelf kan ook voelen alsof je de ander in de steek laat. Wanneer jij je verantwoordelijk voelt voor het geluk van de ander, is trouw zijn aan jezelf dus een grote stap. Uiteindelijk komt het erop neer dat we bang zijn voor verlies. Door angst voor verlies, verlies je alles. Vooral de liefde voor jezelf – tenzij je besluit om van jezelf te gaan houden.

Houden van jezelf

De weg terug naar jouw eigen liefde begint bij het besluit om van jezelf te gaan houden. Het is genoeg. Je voelt vanzelf waar je absoluut klaar mee bent en wat je niet meer wilt in je leven, in jezelf of in de verbinding met jezelf en de ander.

Maar voordat je daar bent, voordat je werkelijk trouw kunt zijn aan jezelf, heb je te overwinnen wat er allemaal tussen jou en de liefde zit. Waar begin je? Moet je eerst stoppen met je aanpassen, zodat je trouw kunt zijn aan jezelf en er zo zelfliefde ontstaat? Of heb je eerst zelfliefde nodig, zodat je kunt stoppen met je aanpassen en je trouw aan jezelf kunt zijn?

De sleutel naar de liefde voor jezelf is de keuze om volmondig ja tegen jezelf te zeggen. Dan ben je al begonnen met het opbouwen van zelfliefde en ga je anders handelen, meer voor jezelf kiezen. En elke keer groeit de liefde voor jezelf. En elk moment dat de liefde voor jezelf groeit, kun je weer meer trouw zijn aan jezelf, grenzen stellen, eerlijk zijn, nee zeggen tegen de ander en verwachtingen naast je neerleggen. En daardoor groeit weer jouw zelfliefde. Totdat je voelt dat je bent thuisgekomen in jezelf, dat je terug bent bij de liefde.

De weg terug naar jouw liefde

Je bent ooit begonnen bij de liefde – dat is een gegeven. Voordat je ervaringen opdeed die haaks op de liefde stonden, was er onvoorwaardelijke liefde. Als kleintje maak je allerlei ervaringen mee die moeilijk zijn, te groot en onveilig. Daardoor bouw je patronen en belemmerende overtuigingen op, die je tot op de dag van vandaag inzet. Ze halen je steeds weer in, terwijl je zo anders verlangt.

Deze ervaringen, jouw opgebouwde patronen en overtuigingen, zorgen ervoor dat je steeds verder verwijderd raakt van de liefde voor jezelf. De enige weg terug naar de liefde, is langs al je ervaringen, door je pijn, verdriet, onmacht en verstilling heen. Durven zien wat er is gebeurd, durven voelen wat je voelde toen je klein was, hoe eng en pijnlijk ook. Hoe meer je dat doet, hoe minder alleen die kleine ik in jou is, hoe dichter je bij de liefde voor jezelf komt.

Frustraties en verdriet

Als je trouw wilt zijn aan jezelf, kom je onderweg van alles tegen: angsten, frustraties, verdriet… Een manier van gedragen die je opgebouwd hebt vanuit moeilijke ervaringen, oud zeer, belemmerende overtuigingen. Maar ook reacties van anderen, die het niet gewend zijn dat jij nee zegt en anders handelt dan eerst. Alles in jezelf wordt opgeschud. Angst voor verlies, angst voor afwijzing, niet weten wat je voelt of wilt, geen keuzes kunnen of durven maken, geen grenzen durven en kunnen stellen, een te groot verantwoordelijkheidsgevoel, slachtofferschap, jezelf steeds maar kleiner maken, niet alleen kunnen zijn, faalangst, verlatingsangst, jezelf steeds maar weer aanpassen. Je wilt erbij horen, je gaat pleasen. Of je gaat juist claimen om niet alleen te staan.

Omarm je oude ik

Onderweg terug naar de liefde kom jij je ik tegen die je niet meer wilt zijn. Neem hem of haar bij de hand, vanuit liefde en compassie. Bewandel deze weg samen. Jouw oude ik heeft je altijd gesteund en wilde je beschermen. Hij of zij was er in liefde voor jou; laat hem of haar in liefde los, stap voor stap onderweg.

Uiteindelijk bevrijd je jezelf van alles wat je niet meer dient, van wat op je schouders ligt en niet van jou is. De een kan dit zelf, de ander zoekt er een goede therapeut bij. Aan deze moeilijkheden liggen vaak hardnekkige en diepe patronen ten grondslag. Zeker wanneer ze ontstaan zijn bij de geboorte. Lichaamswerk kan hier heel effectief bij helpen.

Go with the flow

Vanaf het moment dat jouw zelfliefde groeit en je afscheid neemt van alles wat je in de weg zit om te leven vanuit liefde, je verlangen, je droom, ga je ervaren dat alles klopt. In de flow van liefde gaat alles zoals het de bedoeling is. Niet als vanzelf – je blijven ontwikkelen is een commitment aan jezelf. En hoe groter het commitment aan jezelf, hoe groter jouw zelfliefde!

Nadine Carter geeft een paar online trainingen gratis weg als cadeautje, je vindt ze hier.

Stop met pleasen

Stop met pleasen

Wil je meer weten over pleasen, pleaser zijn en wat je als pleaser kunt doen om jouw leven weer in eigen handen te nemen? Dit nuchtere boek helpt je met helende inzichten, tips en technieken, zodat je leven weer van jou wordt. Je mag jezelf vanaf nu schaamteloos en zonder schuldgevoel op nummer 1 zetten!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Nadine Carter
Nadine Carter

Ik ben Nadine Carter, schrijver, therapeut, theatermaker, een verbinder. Ik ga voor eerlijkheid en zuiverheid in alles wat ik doe. Wanneer voelen, denken en handelen gelijk zijn, ontstaat er zuiverheid en eerlijkheid. Van daaruit kun je jezelf zijn in elke verbinding, je mooiste leven leven. Ik schrijf over alles wat jou hierin tegenhoudt, wat je belemmert en deel met je hoe je tot die eerlijkheid en zuiverheid kunt komen, weer kunt worden zoals je bedoeld bent te zijn.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?