Bewustzijn

Waarom je als pleaser moeite hebt met grenzen en hoe je ze leert aanvoelen

Door Gastauteur
Waarom je als pleaser moeite hebt met grenzen en hoe je ze leert aanvoelen

Als je een pleasend type bent, ervaar je waarschijnlijk een bepaalde grenzeloosheid in je leven. Je voelsprieten zijn onwijs naar buiten gericht en je bent gevoelig voor de energie, emoties en vibes van andere mensen. Hierdoor kun je het contact met jezelf en je lichaam verliezen en voelt het alsof je geleefd wordt. Het contact met je lichaam herstellen en leren waar jouw grenzen eigenlijk liggen op zowel fysiek, emotioneel, mentaal als energetisch vlak is key om weer in tune te komen met jezelf en te gaan leven in plaats van overleven.

Ben jij een pleaser? Dit zijn de kenmerken

Please gedrag heeft verschillende gezichten en uit zich op diverse manieren. Hieronder een greep uit de meest voorkomende uitingen van de pleaser-identiteit.

  • Je hebt een groot empathisch vermogen en kunt je goed inleven in andermans gevoelens. Als pleaser neem je deze gevoelens vaak over en voel je je (onbewust) geneigd of verplicht om ze te verzachten, fixen of op te lossen
  • Door je hoge mate van empathie ben je vaak de go-to person voor mensen met problemen of die zorg nodig hebben. Mensen “dumpen” regelmatig hun klaagzang op je en dit zuigt je energetisch leeg
  • Je draagt vaak de emotionele of psychische ballast van anderen met je mee en neemt de verantwoordelijkheid op je omdat de ander weigert hem zelf te nemen
  • Je hebt moeite met confrontaties aangaan en bewaart het liefste vrede en harmonie
  • Vaak neem je dingen op je bord waar je eigenlijk geen ruimte voor hebt uit (1) angst dat je anders niet betrouwbaar overkomt of (2) omdat je moeite hebt met controle loslaten en liever alles zelf doet
  • Je wil anderen niet teleurstellen of boos maken en zegt daarom vaak ‘ja’ terwijl je ‘nee’ bedoelt. Koste wat kost wil je ‘the good girl/boy’ blijven.
  • Je offert jezelf vaak op om er voor anderen te zijn en plaatst hun behoeftes meestal voor die van jezelf. Je vindt het belangrijk om er voor anderen te kunnen zijn als zij je nodig hebben.

De link met grenzeloosheid

Als pleaser kan het zijn dat je ook moeite hebt met grenzen. Kijk maar eens naar een aantal van bovenstaande voorbeelden. Je kunt er het onderscheid zien tussen grenzeloosheid bij jezelf en in relatie tot anderen.

De grenzeloosheid in relatie tot anderen heeft vooral te maken met het niet kunnen (of willen) onderscheiden van jouw behoeftes, energie, gevoelens, meningen, gedachtes etc. Je kan als het ware overvloeien met de ander en weet niet meer waar jij ophoudt en de ander begint. Je pikt alles op uit je omgeving en neemt dingen over die niet van jou zijn. Dat uit zich dan vervolgens in please gedrag. Zodra dit je automatische piloot wordt, is het een onwijze uitdaging om contact te maken met je eigen, authentieke emoties, gedachtes etc. Het is voor jou zo gewoon geworden dat je deze dingen van een ander draagt, “fixt” of je hiernaar aanpast.

De grenzeloosheid bij jezelf uit zich wanneer je teveel op je bord neemt of wanneer je jezelf en je behoeftes opoffert voor een ander. Misschien neem je te weinig pauze en rust of luister je niet naar je lichaam wanneer die je signalen geeft. Omdat je het als pleaser belangrijk vindt om er voor anderen te zijn, ook al gaat het ten koste van jezelf, is er een risico dat je hierdoor (structureel) over je grenzen heen gaat. Het kan ook zijn dat je het niet voor een ander doet, maar vanuit een overtuiging dat je nou eenmaal hard moet werken om een “goed” of “perfect” persoon te zijn.

Waarom voelen the key is voor een pleaser

Voordat je contact kunt maken met je authentieke kern en kunt onderzoeken wat van jou is en wat niet, is het belangrijk dat je uberhaupt WEET dat er sprake is van grenzeloosheid op bepaald niveau.

Die grenzeloosheid kan heel subtiel zijn en op abstract niveau (dus niet per se zichtbaar) plaatsvinden, waardoor je hem in eerste instantie niet kunt pinpointen. Gelukkig zijn de verschillende niveaus (emotioneel, mentaal, energetisch, fysiek) met elkaar verbonden. Dat is precies waarom voelen zo belangrijk is. Door te voelen leer je namelijk identificeren wat er bij je gebeurt in bepaalde situaties, kun je leren waar en wanneer je grenzeloos bent en welke reacties jij op auto-pilot hebt waardoor je geleefd wordt.

Het startpunt om te leren aanvoelen

Grenzen aanvoelen werkt volgens mij het best (maar onderzoek het vooral zelf ;)) op fysiek niveau, dus in je lichaam. Als je gewend bent om vooral uit je hoofd te leven en jouw energie naar buiten gericht is, kun je starten met de connectie met je lichaam herstellen. Om weer te leren voelen en daarmee in-tune te zijn.

Contact maken met je lichaam kun je op elk moment van de dag doen, want je hebt er continu toegang tot. Je lichaam is altijd bij je. De key, zoals met alles, is dat je dit bewust en met aandacht doet. Je kunt bijvoorbeeld even 3 keer diep ademhalen en pauzeren. Check echt even bij jezelf in; hoe voel ik me nu? Hoe gaat het met me? Waar heb ik behoefte aan?

Als het je niet lukt om dit voor jezelf te benoemen, kun je nog meer intunen op het tastbare niveau van je lichaam en fysieke sensaties benoemen. Welke fysieke sensaties ervaar je? Warmte/kou? Een druk of trekkend gevoel? Voel je iets bewegen? Kijk of je er zonder oordeel naar kunt kijken en het gewoon kunt benoemen.

Hoe vaker je dit oefent, hoe beter je in staat bent om voor jezelf te gaan zorgen en jouw behoeftes, gevoelens etc. ook te identificeren en hier naar te gaan luisteren.

Geschreven Carina Dusseldorp

Stop met pleasen

Stop met pleasen

Wil je meer weten over pleasen, pleaser zijn en wat je als pleaser kunt doen om jouw leven weer in eigen handen te nemen? Dit nuchtere boek helpt je met helende inzichten, tips en technieken, zodat je leven weer van jou wordt. Je mag jezelf vanaf nu schaamteloos en zonder schuldgevoel op nummer 1 zetten!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Breuklijnen in de familie
€ 20,00

Breuklijnen in de familie

Karl Pillemer

Ellende komt in de beste families voor: 'Breuklijnen in de familie' van dr. Karl Pillemer is het begin van herstel

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?