Liefde & Relaties

Bindingsangst en verlatingsangst gezien vanuit de Chinese Geneeskunde

Door Jacqueline Rietveld
Bindingsangst en verlatingsangst gezien vanuit de Chinese Geneeskunde

Bindingsangst en verlatingsangst hebben te maken met blokkades in respectievelijk de hart-energie en de buik-energie. Volgens de Chinese geneeskunde zijn dat de middelste en onderste van de drie warmers; de drie belangrijke energiecentra in je lichaam waar je levensenergie doorheen stroomt. Naast hart en buik is dat de energie van het hoofd, de bovenste warmer. Voor geluk in de liefde is het belangrijk dat de energie tussen alle drie de warmers vrij stroomt. Bindingsangst (in al zijn grote en kleine verschijningsvormen) vraagt dan ook aandacht voor het hart, zoals verlatingsangst duidt op een blokkade in de buik.

Hart: de verbinder

Het hart is als middelste warmer de energetische verbinder tussen het hoofd en de buik. Dat je hart-energie van belang is voor de liefde ligt voor de hand. Mensen bij wie de hart-energie goed doorstroomt, kunnen duidelijk en openhartig communiceren met hun partner(s). Ze kunnen zich inleven in de ander en luisteren naar diens verhaal, maar vragen ook aandacht voor hun eigen verlangens en behoeften. Ze kunnen zich volledig verbinden met de ander, zonder angst om zichzelf in de relatie te verliezen.

Bindingsangst

Wanneer iemand moeite heeft om zichzelf in alle kwetsbaarheid te laten zien aan de ander, is er sprake van bindingsangst. Dat kan zich uiten doordat iemand niet open staat voor een langdurige relatie met een ander. Maar ook binnen een vaste relatie kan er sprake zijn van een bepaalde mate van bindingsangst. Bijvoorbeeld als iemand structureel vermijdt om over zijn of haar gevoelens te praten. Of zich bij het vrijen vooral richt op het bereiken van een orgasme in plaats van op een liefdevolle verbinding van lichaam, geest en ziel.

Verlatingsangst

De onderste warmer, de energie van de buik, voelt zich prettig bij veiligheid en geborgenheid. Intimiteit is belangrijk voor de buik-energie. Wanneer de onderste warmer echter uit balans is, zal iemand de neiging hebben om door te slaan in de hang naar geborgenheid. Hij of zij zal de partner krampachtig proberen vast te houden, omdat het gevoel van een stevige basis in zichzelf ontbreekt.

Jaloezie

Diegene zal de ander zo hard nodig hebben voor een stevig fundament, dat de ander zich beklemd kan gaan voelen door de afhankelijkheid van zijn of haar partner. Jaloezie of slachtoffergedrag zijn uitingsvormen van verlatingsangst. Wanneer de persoon met verlatingsangst gaat werken aan de eigen energetische basis in de buik, zal het gevoel van afhankelijkheid verdwijnen. Dan ontstaat ruimte voor een gelijkwaardige liefdesrelatie.

Rol van de bovenste warmer

Als bovenste warmer speelt het hoofd zeker ook een belangrijke rol als het gaat om het vermogen om een gezonde liefdesrelatie aan te gaan. De hoofd-energie bepaalt de richting van de gedachten, de fantasieën en de overtuigingen. Wanneer het hoofd té dominant regeert, heeft iemand moeite om gevolg te geven aan de gevoelens van de buik en de wensen van het hart. Hij of zij zal zichzelf inperken en een eventuele relatie vooral aangaan ‘omdat het zo hoort’ of bijvoorbeeld meer neigen naar een broer-zus relatie.

Ook kan iemand die vooral in het hoofd zit een diepgaande liefdesrelatie juist (onbewust) vermijden omdat hij of zij de eigen gevoelens niet toe kan laten.

Andersom kan een hoofd waarvan de energie op een laag pitje staat ervoor zorgen dat relaties oppervlakkig blijven. Er is dan geen ruimte voor een bewuste verbinding waarbij ook inzichten en emoties met de partner worden gedeeld. Voor een liefdesrelatie waarin ook ruimte is voor gezamenlijke spirituele groei, is een goede doorstroming van de bovenste warmer essentieel.

Energiewerk voor de liefde

Herken jij jezelf of je partner in dit artikel? Overweeg dan eens om ook op energetisch niveau te werken aan je relatie of het gemis daaraan. Door een combinatie van

  • bewustwording,
  • oplossen van oude pijn (de oorzaak van de blokkade) en
  • het aanvullen van je energievoorraad met energetisch lichaamswerk,

zorg je ervoor dat je drie warmers weer voluit gaan stromen. En dat trekt altijd meer liefde aan.

Jacqueline Rietveld is energetisch lichaamsgericht therapeut en werkt onder andere met Reiki. Ze begeleidt individuen en geliefden bij het aangaan van een diepgaande verbinding met zichzelf en elkaar. Ook geeft ze Reiki cursussen, waarin mensen zelf kunnen leren om hun energiestroom vrij te maken en op te laden.

Liefdesbang

Liefdesbang

Wil je meer lezen over hoe je je verlatingsangst en bindingsangst kunt overwinnen? Dan is Hannah Cuppens Liefdesbang misschien wel iets voor jou.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?