Spiritualiteit

Tarotkaart de Keizer (4 t/m 18 april 2024): dit betekent deze kaart voor jou

Door Imke Verhaeren
Tarotkaart de Keizer (4 t/m 18 april 2024): dit betekent deze kaart voor jou

De tarotkaart de Keizer is een krachtige kaart die het vuur van de lente weergeeft. Net zoals april doet hij wat hij wil. “De kaart die vertelt over macht, jouw macht,” zegt tarotexpert Imke Verhaeren. In dit artikel vertelt ze wat deze kaart jou van 4 t/m 18 april 2024 wil vertellen.

Wat kun jij nu doen om het eigenaarschap van je leven weer terug te nemen of te tonen?

De periode van de Keizer

Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn dus twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.

De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel.

April doet wat ‘ie wil. Dat kan betekenen dat hij doet waar hij zin in heeft, ongeacht de gevolgen voor anderen. Het kan ook een statement zijn dat april zich niet laat voorschrijven door anderen wat te doen. Van 4 tot en met 18 april 2024 is het seizoen van Grote Arcana Keizer. De kaart die vertelt over macht, jouw macht. En de verantwoordelijkheid die daarbij om de hoek komt kijken.

• Wereld 1: wat zie je?

keizer tarot

Rechttoe Rechtaan

Ook in dit artikel bekijken we deze Grote Arcana via de vier-werelden-methode, waarbij de eerste wereld bestaat uit alleen maar waarnemen. Op de kaart zie je een keizer op zijn troon. Dat hij een keizer is, zie je aan de regalia. De rijksappel in de linkerhand en de scepter in de rechter. De scepter is in de vorm van het Egyptische Ankh-teken. De benen van de keizer zijn gehuld in harnas en maliënkolder. De mantel die hij over zijn harnas draagt, wordt bijeengehouden door een sieraad in de vorm van een ramskop. Soms siert dit dier ook zijn troon, die verder heel rechttoe rechtaan is. Op de achtergrond zie je hoge steile kliffen en er stroomt een klein water.

• Wereld 2: wat betekent het?

Een heerser

Voordat we uitpluizen wat dit voor ons persoonlijk kan betekenen, kijken we in de tweede wereld eerst naar de universele betekenis. Een keizer is een heerser, dus deze kaart gaat over macht en het uitoefenen van macht. De rijksappel toont dat de keizer de wereld in handen heeft. Wereld of aarde staat in tarot voor concrete talenten en vaardigheden. De scepter kan gezien worden als de staf in tarot die staat voor daadkracht en vuur, energie. Deze staf is tevens de vorm van het Ankh-teken dat leven of levenskracht betekent. De macht van de keizer wordt uitgeoefend door middel van zijn talenten en vaardigheden, zijn daadkracht en levenskracht.

Met deze kracht kan hij grote hoogtes bereiken, zoals de hoge kliffen tonen. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot. De steilheid en onherbergzame uitstraling van de kliffen tonen dat er hard gewerkt moet worden om de top te bereiken. Ook het harnas laat zien dat de keizer klaar moet zijn voor een gevecht. 

Dat de keizer rustig op zijn troon zit met de regalia in zijn handen, bewijst dat hij zich niet bang heeft laten maken door het vooruitzicht van hard werk of een gevecht. Hij is zijn emoties de baas gebleven. Hij heeft zijn gevoel echter niet weggedrukt, maar beheerst laten stromen, opdat het hem motiveerde om gedisciplineerd vol te houden en door te zetten.

De Ram, eerste van de sterrenbeelden, staat zowel symbool voor bovenaan staan, als het gevecht aan durven, als blijven klimmen tot je de top hebt bereikt.

• Wereld 3: wat spiegelt het?

Jij bent alles op de kaart

Tarot is een spiegel en in de derde wereld van de vier-werelden-methode kijk je in de spiegel om te zien wat de kaart jouw reflecteert. In dit geval ben jij die keizer. Jij houdt jouw wereld en jouw talenten in de hand en je hebt jouw daadkracht en leven stevig in de greep. De macht waarover deze kaart vertelt is jouw macht. Het is jouw invloed op jouw leven.

Hoewel dit van iedereen iets anders vraagt, betreft deze kaart de bewustwording van het eigenaarschap die je hebt over je eigen leven. Het is makkelijk de kliffen te steil te vinden en je door het water mee te laten stromen. Het is makkelijk om op te geven en geleefd te worden in plaats van zelf te leven. Maar als je dat niet wilt, als je wilt heersen over je leven dan is het aan jou om met vuur je talenten in te zetten en machtig te worden. Dan neem je de verantwoordelijkheid  voor het leven en de wereld die jij bezit en toon je de discipline en kracht om alles eruit te halen dat erin zit. Dan ben je altijd klaar om jouw leven te verdedigen mocht dat nodig zijn.

• Wereld 4: wat staat jou te doen?

Machtig

Macht vinden we een vies woord, omdat we het associëren met mensen die macht uitoefenen over anderen en hun eigen zin doordrijven. Maar macht is niet meer en niet minder dan weten dat jij iets kunt (iets machtig bent) en weten dat je met die kunde invloed kunt uitoefenen. Weten dat je zelf kunt bepalen welke richting je leven op gaat. Wereld vier betreft het voegen van de daad bij het woord. Wat kun jij nu doen om het eigenaarschap van je leven weer terug te nemen of te tonen? Met welk talent kun jij je leven beïnvloeden en laten stromen waar jij wilt dat het heen gaat?

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Hoe ga jij jouw leven in eigen handen nemen en er net zo krachtig over heersen als de Keizer doet over zijn leven? Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over tarot:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Imke Verhaeren
Imke Verhaeren

Ik ben Imke Gaiser Verhaeren (1980) tarotcoach, -schrijver, -docente, -creator en eigenaresse van coachingspraktijk IMYY (I am wise). Ik verdiep, vergroot en vul mijn Tarotkennis graag aan met diverse coachingsopleidingen en methodieken uit de narratieve en creatieve therapie. In mijn praktijk IMYY begeleid ik vrouwen en mannen in het zelf werken met de tarot en met de tarot werken aan zichzelf. Daarnaast schrijf ik boeken geïnspireerd door de Tarot om jou te helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Ontdek meer op mijn website.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?