Spiritualiteit

Tarotkaart: de Maan (7 t/m 20 december 2023): wat betekent het voor jou?

Door Imke Verhaeren
Tarotkaart: de Maan (7 t/m 20 december 2023): wat betekent het voor jou?

In de mysterieuze wereld van de Maan uit tarot is niets wat het lijkt. “De wereld van de Maan is een wereld van dromen,” zegt tarot-expert Imke Verhaeren. De periode van 7 t/m 20 december is de periode van de Maan uit de Grote Arcana van tarot. Durf jij nu in het duister te vertrouwen op je eigen intuïtie?

In deze wereld waar niets is wat het lijkt en alles mogelijk is, bestaan geen labels of etiketten of concrete vormen.

De periode van de Maan 7 t/m 20 december 2023

Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.

De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel. Van 7 tot en met 20 december is het seizoen van de Maan uit de Grote Arcana. We zitten ook precies tussen Sint en Kerst in. Voor sommigen een saaie tijd. Voor anderen juist een rustmoment. Die stilte en je ‘in het midden bevinden’ zijn thema’s van Grote Arcana Maan. Laten we middels de vier-werelden-methode op onderzoek gaan.

Wat jij kunt leren van de Maan uit tarot

• Wereld 1: wat zie je?

Wanneer je in de eerste wereld kijkt naar deze kaart, zonder betekenis aan de beelden te hechten, kan het je opvallen hoe vreemd de afbeelding eigenlijk is. De achtergrond, gevormd door een woestijn en tegelijkertijd op de voorgrond een groot water waar een kreeft uit kruipt. De hond en de wolf die beide huilen en zich op de verkeerde plek lijken te bevinden.

De onherbergzaamheid van de getoonde wereld en tegelijkertijd de rust en stilte die de vrouwelijk maan uitstraalt. Er is niet heel veel te ontdekken in het beeld van deze Tarotkaart, maar wat je ziet is eigenlijk best gek.

• Wereld 2: wat betekent het?

Maar wat betekenen die vreemde beelden op deze kaart? In de tweede wereld pak je je tarotboek of symbolengids erbij en kijk je naar de universele betekenis van de beelden op de kaart.

Je leest dan wellicht over illusies en grilligheid. In de wereld van de Maan is niets wat het lijkt. En dat klopt, want de wereld van de Maan is een wereld van dromen. De beschrijvingen klinken best negatief, omdat het spannend is een wereld te betreden waar je niet kunt vertrouwen op je ogen of intellect. Een nader onderzoek naar de beelden helpt die spanning te verzachten.

Dromen en het onderbewuste komen samen

Om te beginnen met de wolf en de hond. In dromen komen het bewuste en onbewuste samen. De wolf kun je zien als je onbewuste, wilde aspect. Dat deel dat zich niet laat temmen door normen en waarden. Terwijl de hond juist het bewuste, aangepaste aspect is. Het deel in ons dat erbij wil horen en aardig gevonden wil worden.

Oordeel valt weg

Het schijnsel van de Maan is diffuus. Je kunt geen scherpe vormen zien of een onderscheid maken tussen wit en zwart. In het licht van de maan bestaan alleen alle tinten grijs. Dat betekent dat, waar in onze wereld een oordeel bestaat op of je je als een wolf of een hond gedraagt, in de maan dit oordeel wegvalt en beide delen van je Zelf naast elkaar kunnen bestaan.

Luister naar je intuïtie

Zoals hierboven beschreven kun je in de wereld van Maan niet vertrouwen op je ogen of intellect. In deze wereld waar niets is wat het lijkt en alles mogelijk is, bestaan geen labels of etiketten of concrete vormen. Alles is abstract en alleen via intuïtie waar te nemen. Dat is waarom je als een kreeft uit het grote water richting de woestijn mag kruipen. Kreeft is het meest intuïtieve teken. Intuïtief weten we dat de schaduw gevormd als een wolf eigenlijk een behulpzame kabouter is of dat het veld met mooie bloemen vol doorns zitten. Niets is wat het lijkt, maar intuïtief weet je wel wat goed is.

• Wereld 3: wat spiegelt het?

Wat betekent dit nu voor jou persoonlijk? In de derde wereld van de vier-werelden-methode gaan we ontdekken wat deze kaart naar ons spiegelt. De symboliek van de kreeft is een mooi uitgangspunt. 

In onze dromen zijn we niet het een of het ander. De ‘ik’ van gisteren bestaat niet meer. De ‘ik’ van morgen moet nog wakker worden. De kreeft is, naast intuïtief, ook een verzamelaar. En in de wereld van de Maan mag je intuïtief als de kreeft zijn wie jij werkelijk bent. Je hoeft hier niet te kiezen tussen een hond of een wolf zijn, maar mag het allebei zijn. Of misschien ben je wel een heel ander wezen. 

Eigenlijk zegt Grote Arcana Maan ‘Alles is illusie, dus wat is dan de mooiste droom over je Zelf?’

• Wereld 4: wat staat jou te doen?

De vraag ‘Wie ben jij wanneer alle labels en etiketten en vormen wegvallen?’ is vreemd, omdat we gewend zijn op die manier onszelf te omschrijven. Maar hoe omschrijf je jezelf in het licht van Grote Arcana Maan? 

In de vierde wereld stap je weg van de kaart en mag je jouw inzichten omvormen tot een ontwikkelingsstap. Dat die stap niet per se actief hoeft te zijn, bewijst Grote Arcana Maan. Want dromen kun je niet najagen. Dan verplaatsen ze zich alleen verder alsof je rook met je handen wilt pakken. Je kunt dromen ook niet bedenken, dromen ontstaan. Grote Arcana Maan vraagt je daarom ook maar om één ding, namelijk om te Zijn. Zijn, ademen, in je Zelf zakken en dan je gedachten, je dromen, te laten varen en alles wat wezenlijk voor je is als vlindertjes op je te laten landen.

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Duik dieper in jezelf en schijn je maanlicht op jouw schaduwkanten dankzij tarot. Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over tarot:

Deel dit artikel online
Imke Verhaeren
Imke Verhaeren

Ik ben Imke Gaiser Verhaeren (1980) tarotcoach, -schrijver, -docente, -creator en eigenaresse van coachingspraktijk IMYY (I am wise). Ik verdiep, vergroot en vul mijn Tarotkennis graag aan met diverse coachingsopleidingen en methodieken uit de narratieve en creatieve therapie. In mijn praktijk IMYY begeleid ik vrouwen en mannen in het zelf werken met de tarot en met de tarot werken aan zichzelf. Daarnaast schrijf ik boeken geïnspireerd door de Tarot om jou te helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Ontdek meer op mijn website.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?