Liefde & Relaties

Kun je verder na overspel of betekent het de einde van je relatie? + drie tips

Door Angèle Nederlof
Kun je verder na overspel of betekent het de einde van je relatie? + drie tips

Overspel leidt tot een diepgaande vertrouwensbreuk, juist omdat de ander zoveel betekent. Wie veel heeft ingezet kan ook veel verliezen. Hoe graag je ook met elkaar verder wilt, twijfel aan de betrouwbaarheid van de ander zal af en toe de kop op steken. De klap van het overspel klinkt nog wel even door.

Overspel verwerken kost tijd

Meestal kost het de partners een jaar of twee om over deze twijfels heen te groeien. Een affaire verwerken gaat niet vanzelf. De tijd heelt misschien de pijnlijke herinnering, maar zorgt niet voor een nieuwe verhouding. Het opbouwen van een nieuwe manier van omgaan met elkaar vraagt zorg en inzet. Wanneer beide partners meer betrokkenheid tonen en zorg dragen voor ieders ongerustheid, kan een nieuwe situatie ontstaan.

Openheid voorrang geven

Meer openheid geven over wat er in je omgaat, wil niet zeggen dat je doen en laten voortaan wordt gecontroleerd. Je geeft allebei meer openheid van zaken. Toezicht houden op het gedrag van de overspelige partner voedt alleen maar de angst dat het opnieuw mis zal gaan. Ga dus niet ongevraagd de mailbox van je partner checken. Speel niet voor rechercheur. Je zult het risico moeten nemen dat de ander je teleurstelt of opnieuw kwetst. De liefde is nu eenmaal niet zonder gevaar. De angst daarvoor kan echter gaandeweg afnemen. Iedere keer dat de ander attent op je reageert word je gerustgesteld. Door dergelijke ervaringen neemt je angst af. Dat neemt niet weg dat een tijdlang de angstfantasieën omhoog kunnen komen. Scheidt in die gevallen feiten en gedachten. Zorg dat je zelfbeeld positief blijft. En bedenk praktische oplossingen.

Een drietal tips om samen het wantrouwen de baas te blijven:

1. Vermijd situaties waarin de overspelige partner opnieuw in de verleiding zou kunnen komen. Zorg ervoor dat deze de voormalige minnaar of minnares niet tegenkomt. Verander van baan, vraag overplaatsing aan naar een ander filiaal of schrijf je in bij een nieuwe sportschool. En als dit zakelijk gezien niet mogelijk is, zorg er dan voor dat er anderen bij zijn als je je geheime liefde ontmoet.

2. Verbreek ieder Whatsapp- of mailcontact met de minnaar of minnares. Laat je partner het bericht lezen waarmee je dit contact hebt verbroken. En als dit niet mogelijk is: hou het dan zakelijk.

3. Laat je leven niet beheersen door de angst dat het opnieuw mis kan gaan. Breng in kaart in welke situaties deze vooral de kop opsteken. Is het op feestjes waarbij je partner aandacht besteedt aan anderen? Raak je in paniek als hij later thuiskomt dan afgesproken? Bedenk praktische oplossingen om met deze situaties om te gaan. Maak afspraken voordat je naar een feestje gaat en laat weten waar je bent, bijvoorbeeld.

Paul en Miranda

Paul is een jongen van weinig woorden. Totdat hij opbiecht al een jaar lang met een medewerkster op kantoor een relatie te hebben. Sinds die tijd hebben Miranda en Paul intensieve gesprekken gevoerd. Ze willen koste wat kost er voor zorgen dat hun relatie een nieuwe oppepper krijgt, juist nu er een crisis is. Paul: ’Nog nooit hebben wij zulke goeie gesprekken gevoerd en is het mij gelukt om onder woorden te brengen hoe ik me voel.’ Miranda: ‘Natuurlijk ben ik nog wel eens verdrietig en heb ik het er moeilijk mee dat Paul zijn collega nog steeds tegen komt. Maar ik heb Paul van een andere kant leren kennen en ik ben blij dat ik mijn schouders er onder heb gezet. Ik merk dat het verdriet langzaam slijt.’

Boekentip: Overspel draait niet alleen om seks

Voverspelreemdgaan is geen spelletje maar een ingrijpende vertrouwensbreuk. ‘Overspel draait niet alleen om seks‘ gaat verder dan het clichébeeld uit de media. Het beschrijft geen lijmpoging, maar geeft een genuanceerde kijk op deze relatiecrisis. Het boek gaat in op de meest urgente vragen die na een affaire worden gesteld. Je doet elkaar pijn en toch houd je van elkaar, hoe kan dat? Is scheiden onvermijdelijk of is een doorstart mogelijk? Waar ben je elkaar uit het oog verloren?

Bestel jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com.

 

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Angèle Nederlof
Angèle Nederlof

Ruim 30 jaar relatietherapeut. Auteur van diverse relatieboeken (www.relatie- boek.nl) Geeft kortdurende relatietherapie in weekendverband. Mogelijkheid tot telefonisch consult na afspraak.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?