Home Bewustzijn Een huisaltaar: je eigen plekje voor bezinning

Een huisaltaar: je eigen plekje voor bezinning

Door Sanne van Dort
huisaltaar een rustpunt in huis

Door de snelle tijd en gehaaste maatschappij waarin we we leven, is er steeds meer behoefte aan meer innerlijke rust en verdieping. Het maken van een altaar in je huis kan je daarbij houvast geven. Een huisaltaar is een persoonlijke krachtplek waar je op elk moment van de dag even bewust in jezelf kunt keren en kunt mediteren. Bij je huisaltaar geef je je intenties een fysieke vorm.  

Altaar

Een altaar hoeft er helemaal niet uit te zien als een echt ‘altaar’. Het kan heel simpel: een klein tafeltje of hoekje inrichten is al voldoende. Kies een plekje in huis waar jij je op je gemak voelt.

Er hoeven niet veel spullen op het altaar te staan. Het kan alleen een kaarsje zijn met een kaart of een bloem. Of bijvoorbeeld een beeldje of een souvenir. Wat voor jou goed voelt. Een altaar is ervoor bedoeld een rustpunt in je huis te creëren. Je kunt er mediteren, een intentie zetten, denken aan een overleden dierbare of gewoon even opladen.

Richt je altaar in op gevoel met spullen die jij mooi vindt. Maar zorg er wel voor dat je altaar niet te vol wordt gezet met foto’s of voorwerpen: alles tegelijk op het altaar plaatsen, kan de energie versnipperen. Wissel de spullen op je altaar gewoon af en toe af. Zo heb je alle aandacht voor datgene wat op dat moment op je altaar staat.  

De vier elementen bij je huisaltaar

Er zijn vier elementen die zorgen voor groei, bloei en ontwikkeling van al het leven op aarde. Dit zijn de elementen aarde, water, vuur en lucht. Zelf vind ik deze vier elementen een mooi uitgangspunt voor mijn huisaltaar. Verschillende meditatie-vormen maken gebruik van de lering van de vier elementen. Wellicht is dit ook een mooi uitgangspunt voor jouw huisaltaar.

Aarde

Aarde staat symbool voor stabiliteit, fundament en verbinding. Met kristallen en edelstenen voeg je aan je altaar de aardse energie toe. Zorg er wel voor dat je een steen op je altaar legt die op dit moment goed bij je past. Een juiste edelsteen kiezen is heel gemakkelijk: ga gewoon op je intuïtie af. Kijk welke edelsteen je het mooiste vindt of welk je het meeste aanspreekt. Dat is de steen die jou aantrekt en die op dit moment bij jou past en je kan helpen. Kijk daarna pas waar deze steen voor staat, je zult zien dat het klopt!

Water

Water staat symbool voor onze emoties en gevoelens. Het element water kun je toevoegen door een vaasje met een bloem of tak te plaatsen. Levende natuur bij je altaar maakt tevens de energie bij je krachtplek zuiver. Planten en bloemen zijn dus altijd een goed idee.

Lucht

Brand een stokje wierook bij je huisaltaar. De rook vertegenwoordigt het element lucht en wordt geassocieerd met de geest, en het (logisch) denken. Kies een fijne geur waar je bij kunt mediteren of ontspannen. Je kunt ook kiezen voor Zuiveringshout wierook of het branden van Palo Santo hout, deze rook reinigt meteen de ruimte van negatieve, ongewenste energieën. Ruik en ervaar vooral eerst wat je zelf prettig vindt.

Vuur

Het element vuur staat voor transformatie en (scheppende) kracht. Het element vuur wordt vertegenwoordigd door een kaarsje bij je altaar te branden.  

Een intentie kracht bij zetten

Werk je aan een bepaalde intentie? Wil je meer rust, liefde of harmonie in je leven? Formuleer je intentie, spreek hem uit of schrijf hem op bij je altaar.

Een altaar werkt het best voor je als je er regelmatig aandacht aan besteedt, want wat je aandacht geeft groeit. Kies elke dag een moment, al is het maar 5 minuten, om bij je altaar te zitten. Steek een kaarsje en/of een wierookstokje aan, doe je ogen dicht en keer even naar binnen. Spreek eventueel aan het begin van je meditatie je intentie uit. Hoe vaker je jouw huisaltaar bezoekt, hoe krachtiger deze plek wordt.  

Werken met inzichtkaarten

Bij je huisaltaar kun je ook elke dag een tarotkaart of orakelkaart trekken. Deze kaarten worden beiden gebruikt bij het contact leggen met je intuïtie en als hulpmiddel bij het mediteren. Er zijn een paar verschillen tussen tarotkaarten en orakelkaarten. Zo heeft een tarotdeck altijd 78 kaarten en een vaste structuur. Orakelkaarten hebben geen vaste structuur en de hoeveelheid kaarten verschilt per deck. Orakelkaarten hebben een duidelijk thema en de betekenis van elke kaart is duidelijker dan die van tarotkaarten. Voor orakelkaarten is daarom eigenlijk geen voorkennis nodig:je trekt een kaart en het berichtje op de kaart is jouw boodschap. Tarotkaarten hebben meer voorkennis en oefening nodig.  

Kristalgrid leggen

Wat ook mooi is om te doen bij je huisaltaar is een kristal grid leggen. Een kristal grid is een raster waarop kristallen op een geometrische manier kunnen worden neergelegd. Je legt deze kristallen bewust met aandacht en een intentie neer. De kristallen in deze grid geven nog meer kracht aan je intentie. Lijkt dit je interessant of wil je eens kijken of dit wat voor je is? Bij Blooming Home kun je nu gratis een mini e-book met uitleg en 3 kant-en-klare kristal grids downloaden.

Heb je behoefte aan nog meer tips voor je altaar? Neem dan eens een kijkje op de website van Blooming Home

Ik wens je een fijne krachtplek toe waar je even helemaal in jezelf kunt keren.

Lieve groet, Sanne van Dort

Boekentip: HausMagick

Met HausMagick breng je de verwondering van de natuur, de spanning van eeuwenoude rituelen en de schoonheid van geheimzinnige dimensies in huis. Je huis wordt een magische plek waar je je goed voelt, waardoor levensenergie voluit kan stromen. Je huis heeft helemaal geen nieuwe bank of een likje verf nodig. Met een beetje HausMagick verricht je al wonderen en geef je jezelf en je huis magische krachten.

Bestel hier jouw exemplaar in onze webshop voor € 22,50 met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen van Sanne van Dort:

Leave a Comment