Spiritualiteit

Spiritueel ontwaken: lichamelijke klachten die je kunt ervaren

Door Mary Mueller Shutan
Spiritueel ontwaken: lichamelijke klachten die je kunt ervaren

Wanneer je begint met spiritueel ontwaken komen je levensproblemen aan de oppervlakte. Dat betekent dat alle onverwerkte emoties en ervaringen vanaf je geboorte tot waar je in het huidige moment bent naar boven komen om verwerkt en losgelaten te worden. Tot nu toe draag je de issues die niet geheeld zijn mee in je fysieke lichaam. In Gids voor spiritueel ontwaken legt Mary Muller Shutan je uit wat voor effect spiritueel ontwaken heeft op je lichaam en welke klachten je kunt ervaren. In dit artikel lees je een aantal van deze klachten.

Fysieke problemen

Tijdens een spirituele ontwaking gaan verwerkingsprocessen altijd gepaard met angst. We gaan naar de dokter om duidelijkheid te krijgen over de fysieke problemen die zich voordoen tijdens het ontwakingsproces en het opruimen van blokkades in ons lichaam en onze geest. Wanneer we fysieke symptomen ervaren die ons zorgen baren, kan een bezoekje aan een arts of holistisch genezer de beste stap op ons spirituele pad zijn. Veel mensen die spiritueel aan het ontwaken zijn hebben de neiging om fysieke symptomen als onbelangrijk te zien, of begrijpen niet dat het fysieke en spirituele hand in hand gaan. Er zijn fysieke, emotionele en spirituele oorzaken van ziekten. Als we op elk niveau voor onszelf zorgen, kunnen we veel gemakkelijker met fysieke problemen omgaan.

Oude pijn opruimen

In de beginfasen van het ontwakingsproces gaat het lichaam loslaten wat het vasthield. Wanneer dit gebeurt, is het natuurlijk dat je het proces wilt stoppen en weerstand wilt bieden aan wat je allemaal voelt. Het is begrijpelijk dat het verwerken van oude trauma’s en pijn soms overweldigend is, vooral als we er geen idee van hebben dat we oude verwondingen herbeleven. We leven in een cultuur waarin alles wat onprettig voelt wordt verafschuwd, en ons natuurlijke instinct wil meteen een einde maken aan elke vorm van fysiek, emotioneel en spiritueel ongemak. Maar ons lichaam is niet voor niets dingen aan het opruimen. We verwerken oude trauma’s zodat we ze kunnen overstijgen en niet meer door hen
beperkt worden. We maken de weg vrij, zodat de energie kan stromen.

Als ons lichaam vol zit met trauma’s, pijn, boosheid en angst, is de hoeveelheid positieve emoties en de stroom van de goddelijke energie beperkt. We hebben dan allerlei blokkades en zijn gedwongen om de wereld te zien door de ogen van een Zelf dat verwond en getraumatiseerd is. Wanneer de blokkades in het fysieke lichaam zijn opgeruimd, is de weg vrij voor de goddelijke stroom, de kracht van de kundalini-energie en onze spirituele energieën. Die kunnen zich dan in ons lichaam ontvouwen. Dan kunnen we gelukzaligheid ervaren, diepe inzichten verwerven en ons sterk met het leven verbonden voelen, en we kunnen ons verleden helen en een ontwaakte staat bereiken.

We zien het leven dan niet meer door de patronen en beperkingen van onze conditionering en trauma’s, maar met een heldere en vrije blik. Elk trauma, elke emotie of elke blokkade die wordt opgeruimd heeft tot gevolg dat de energie beter kan stromen.

Lichamelijke klachten tijdens het spiritueel ontwaken

Niet helder kunnen nadenken

Tijdens het ontwakingsproces is het normaal dat we periodes meemaken van hersenmist, waarin we niet helder kunnen denken of niet goed kunnen lezen of tv kijken. De hoeveelheid informatie waarvan we ons tijdens ons ontwakingsproces bewust worden is groter dan we met ons verstand aankunnen. Een deel van de energieën waarmee we in aanraking kunnen komen is krachtiger dan we met ons logische verstand kunnen bevatten, waardoor we dat deel niet goed in ons kunnen opnemen.

Empathische vermogens, zoals het overnemen van emoties, energieën en gedachtevormen die ons omringen, kunnen ervoor zorgen dat onze geest wordt vertroebeld en we informatie niet goed kunnen verwerken.

Chronische vermoeidheid en een wisselend energieniveau

Het is heel vermoeiend om tijdens een ontwakingsproces ook nog goed te blijven functioneren in het dagelijks leven. Als mensen heftige ervaringen verwerken, komt het heel vaak voor dat ze heen en weer gaan tussen vermoeidheid en zich energieker voelen doordat de energie beter stroomt. Dit heen en weer gaan tussen heftige herinneringen en het stromen van energie gaat gepaard met bepaalde symptomen, zoals een verruimd bewustzijn, een hoger energieniveau, gelukzaligheid, liefde, een gevoel van eenheid en diepgaande spirituele inzichten, waarna je weer terugvalt en de vermoeidheid ervaart die bij je normale bewustzijn hoort.

Als je dit proces begrijpt en eraan went, kun je het bewust doorlopen en accepteren. Door het proces te accepteren kun je dankbaar zijn wanneer je je energiek voelt, of je weet zelfs van tevoren al wanneer dit zal gebeuren, en als je moe bent of weinig energie hebt, kun je uitrusten van wat je allemaal hebt ervaren.

Spijsverteringsproblemen en je voedingspatroon

Spijsverteringsproblemen komen heel vaak voor doordat we binnen onze cultuur veel bewerkte, zware en moeilijk te verteren voedingsmiddelen eten, en doordat we elke dag veel chemicaliën en andere stoffen binnenkrijgen. Mensen die een ontwakingsproces doorlopen, zullen meer last hebben van spijsverteringsproblemen en problemen met wat ze eten
en drinken.

Voedsel verteren is niet de enige functie van ons spijsverteringssysteem. Het neemt ook emoties en ervaringen op en is verantwoordelijk voor het in stand houden van onze gemoedstoestand en ons energieniveau. Als we trauma’s hebben meegemaakt, zet deze energie zich meestal eerst in het spijsverteringssysteem vast. We kunnen dan letterlijk niet verteren wat er in ons leven is gebeurd en de energie blijft vastzitten tot we het trauma wel kunnen verwerken. Tijdens het ontwakingsproces probeert ons lichaam niet alleen onze eigen oude stukken te verwerken, zoals trauma’s, emoties en ervaringen die we voorheen niet konden verwerken, maar ook trauma’s en ervaringen van onze familie en voorouders.

Hoofdpijn

Hoofdpijn komt ook vaak voor tijdens het ontwakingsproces. Ontwakingen van bovenaf zijn berucht omdat ze vaak hoofdpijn tot gevolg hebben. Dat komt doordat de energie die via de kruin en het derde oog binnenkomt wordt geblokkeerd. Emotionele problemen en trauma’s uit het verleden kunnen hoofdpijn veroorzaken wanneer het lichaam ze probeert te verwerken, vooral als het gaat om woede en boosheid, die binnen de Chinese geneeskunde een opwaartse, vurige beweging hebben en aan de zijkant van het hoofd en in de ogen pijn veroorzaken.

Acupunctuur, lichaamswerk en meditatie die gericht is op aarding en inzicht in wat de migraine of hoofdpijn je wil vertellen (dus in wezen waarom ze er zijn) kunnen de hoofdpijn tot een minimum beperken, of de hoofdpijn zelfs helemaal laten verdwijnen.

Gids voor spiritueel ontwaken

Gids voor spiritueel ontwaken

Dit is een fragment uit Gids voor spiritueel ontwaken. Wie zich op het pad van spiritueel ontwaken begeeft, zal ontdekken dat deze toch lang niet altijd gemakkelijk is. Heb jij het gevoel dat je spiritueel aan het ontwaken bent en ben je op zoek naar handvatten?

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Mary Mueller Shutan
Mary Mueller Shutan

Mary Mueller Shutan is een Amerikaans spiritueel healer en auteur met een master in Chinese geneeswijzen en een brede spirituele oriëntatie. Die gebruikt ze om mensen te ondersteunen in hun spirituele groeiproces.

Reacties
 1. Merel 25 februari 2021 - 09:07
  Reply

  Hoe lang houden blokkades aan? Doe ik iets niet goed?

 2. Kelly 26 juli 2021 - 10:47
  Reply

  Op het moment dat ik ontwaakte en in de 5e dimensie begon te komen kreeg ik uitgezaaide borstkanker. Waarschijnlijk kwam zo alle troep van mijn verleden eruit. .. Alles tegelijk. .. Triple negatief, op 6 plaatsen uitgezaaid en nihil overlevingskans. Doordat ik in de 5e dimensie gekomen ben kan ik hier heel goed mee om gaan. Ik heb geen verdriet, onzekerheid of angst. Ik voel ook geen negativiteit meer. Omdat ik nu anders in mijn energie sta kan ik zelf mijn lichaam helen. Alle kanker is weg op 1 klein plekje na. Ik heb dit binnen 1.5 maand voor elkaar gekregen. De artsen staan voor een raadsel. De nieuwe kleine haard was de plek waar met meditatie de laatste negatieve bagage uit mijn rug kwam. Ik ben deze plek nu puur mentaal ( want klaar met chemo's op dit moment een ik zit nu in en tussenfase voor de operatie ). Mijn zoontje van 4 jaar ziet aura's en ziet dat het werkt en ik daadwerkelijk zelf de kanker mentaal weg aan het halen ben. Over een aantal weken krijg ik weer Scans. Dan zullen de artsen wederom met open mond staan te kijken, omdat het zonder medische hulp verdwenen is. Als ik nu mediteer komt er geen oude negatieve emoties meer uit mijn lichaam. Het is goed. De 5e dimensie is zo warm, liefdevol en fijn.

 3. Vera 30 september 2021 - 22:09
  Reply

  Hoi Kelly, dat klinkt heel mooi en bijzonder! heb je hier hulp bij gekregen of helemaal zelf gedaan/ uitgevonden en zo ja van wie? Groetjes Vera

 4. Dave 12 april 2023 - 08:18
  Reply

  Mooi en behulpzaam artikel, ik ervaar op het moment een behoorlijke spirituele terugval. Ik was beslist overtuigd dat ik spiritueel vergevorderd was/ben, een gezonde ego, maar heb sinds drie dagen een enorme terugval mental en fysiek. Weinig energie en veel hoofdpijn ect. Ontwaken is inderdaad niet een makkelijke opgave, er is weer veel werk aan de winkel! Dank voor de informatie!

 5. Yvette Kiès 21 mei 2023 - 11:49
  Reply

  Zoek Joe Dispenza op geweldig zelf genezing vind hem geweldig!!!! 🙏🏻💚

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?