Bewustzijn

Waarom je je irriteert aan je kinderen (en wat je er aan kunt doen)

Door Robert Bridgeman
Waarom je je irriteert aan je kinderen (en wat je er aan kunt doen)

Als je kinderen hebt, ongeacht hoe jong of oud, dan heb je de beste spiegels van jezelf die je kunt hebben. Je kinderen kwamen als onbeschreven blaadjes ter wereld. Jij en je partner, je ouders en schoonouders, broers, zussen, zwagers, schoonzussen, buren, vriendjes en vriendinnetjes, de leraren op school, sportleraren, kinderjuffen, acteurs en ander televisievolk hebben samen je kind helpen vormen. Jij en je partner hebben verreweg de meeste impact gehad.

Vertellen versus gedragen

Niet wat je je kind vertelde was zo zwaarwegend, daar luisterde het vanaf een bepaalde leeftijd toch niet meer naar, maar hoe jij je gedroeg, wat je vond, hoe je je voelde, waar je bang voor was en wat je dacht nam je kind van je over. Jij, inclusief al je gedachten, emoties, angsten en overtuigingen, bestaat uit energie.

Dit is geen vaag gepraat maar wetenschappelijk te onderbouwen. Gedachten, emoties en dergelijke zijn empirisch te meten. Jouw energieveld en dat van je partner zijn de velden waar je kinderen het meest mee in aanraking gekomen zijn en waar ze onbewust (ook voor jou) het meeste uit overgenomen hebben. Dat begint al ver voor de geboorte.

Schaduwkanten gekopieerd

Een kind is al een tijd lang bewust voor het geboren werd en kopieerde al delen van jou ver voordat jij ook maar vermoedde dat dat al kon. Dat betekent dat je kind ook kanten van jou heeft overgenomen die je niet zo leuk vindt. Bepaalde blokkades, trauma’s en angsten. Belemmerende overtuigingen, storend gedrag, zwakheden en andere zaken die je moeilijk van jezelf accepteren kunt.

Over het algemeen ben je prima in staat deze onderdelen van jezelf weg te stoppen en lijkt het alsof ze er niet zijn. Misschien dat ze tijdens een dronken bui of in een stress situatie omhoog komen, maar daar blijft het bij. In je kind kun je deze weggestopte kanten van jezelf echter constant gespiegeld zien. Vervelend gedrag, belemmeringen, weerstand, luiheid, sociale problemen en gebrek aan zelfvertrouwen in je kind kunnen een allergische en zelfs geïrriteerde reactie in jou oproepen. Misschien wel zodanig dat je uitvalt tegen je kind. Wellicht kom je zelfs in situaties waarin je achteraf spijt krijgt van wat je deed of zei.

Als je je kind ziet als jouw spiegel, iemand die de leuke, maar ook de minder leuke onderdelen van jou heeft gekopieerd, dan is het misschien makkelijker om rustig te blijven. Het is geen pretje om met de delen van jezelf geconfronteerd te worden die je liever niet onder ogen ziet. Realiseer je dat je kind het niet expres doet en nog vol op in ontwikkeling is.

Compassie-oefening

De volgende oefening kan je helpen bij het ontwikkelen van compassie voor je kind. Het zal je meteen helpen compassie voor de niet geaccepteerde delen van jezelf te ontwikkelen. Pas haar toe als je de irritatie voelt opborrelen om te voorkomen dat deze tot een uitbarsting komt. Het is een oefening die van oorsprong boeddhistisch is, maar gebruikt wordt in moderne methoden als Search Inside Yourself (het meditatieprogramma van Google) en Avatar. In mijn boek: Start vandaag met lichter leven omschrijf ik deze oefening ook. Je zult merken dat je met meer liefde en compassie naar je kind kunt kijken en misschien zelfs rustiger reageert. Pas de oefening regelmatig toe en geef het de tijd.

De oefening

Richt je aandacht op je kind en herhaal in gedachten:
1. Net als ik, is (naam van je kind) op zoek naar geluk in het leven
2. Net als ik, probeert (naam van je kind) pijn en lijden te voorkomen
3. Net als ik, ervaart (naam van je kind) verdriet, eenzaamheid en wanhoop in het leven
4. Net als ik, probeert (naam van je kind) zijn of haar behoeften te vervullen
5. Net als ik, leert (naam van je kind) de lessen van het leven

Word een goede ouder

Word een goede ouder

‘Kinderen luisteren niet naar wat je zegt of wat je doet. Ze luisteren naar wie je bent.’ Een bemoedigend boek voor jong en oud, om te leven op basis van verantwoordelijkheid, vrijheid en onzelfzuchtig geluk.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Robert Bridgeman
Robert Bridgeman

Robert Bridgeman is een integere lichtwerker en spiritueel leraar. Vanuit het retraitecentrum Terra Nova in Zuid Frankrijk geeft hij het liefdesbewustzijn (Christus bewustzijn) handen en voeten door het zelf voor te leven. Robert is een avontuurlijke bewustzijnsonderzoeker. Robert staat - na 10 jaar wereldwijd onderzoek en scholing - in verbinding met talloze spiritueel leraren, centra en (hersen)wetenschappers over de hele wereld die zich bezig houden met het nieuwe bewustzijn van liefde, wijsheid en compassie. Zijn missie Zijn missie, visie en purpose in dit leven is om zoveel mogelijk lichtwerkers te inspireren, te verbinden en wakker te schudden.

Reactie
  1. Kiki 23 december 2018 - 22:36
    Reply

    Wat een mooie en bijzondere compassie oefening. Dank daarvoor. Het doet mij beseffen dat ik zelf deze worsteling voel en moeite heb met de spiegel die mijn kind daarin voorhoudt. Hij worstelt omdat ik worstel. En de worsteling die ik voel is het grote onvermogen dat ik kan voelen om mijn kinderen liefde en compassie te bieden, niet uit onwil... maar omdat ik er zelf kinderlijke behoefte aan heb....

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?