Home Hooggevoeligheid Meditatie om onrust en gepieker los te laten en jezelf weer op te laden

Meditatie om onrust en gepieker los te laten en jezelf weer op te laden

Door Jolanda Hoogkamer
meditatie

Heel veel van onze gedachten en gevoelens zijn onbewust. Dit kan je een heel sterk gevoel van onrust geven of je blijft maar piekeren. De hele dag gaat die stroom van gedachten maar door en door. Zelfs als je in bed ligt kan het zijn dat al die gedachten je zoveel onrust geven dat je er zelfs lang van wakker ligt. En jij weet dat deze gedachten en gevoelens je niet helpen, maar toch is het vaak lastig om ze te stoppen. In dit artikel lees je waar al die onrust en het gepieker nou vandaan komt en krijg je een meditatie om onrust en gepieker los te laten en jezelf weer op te laden.

Waar komt die onrust en het gepieker nou vandaan?

We hebben zo’n 40.000 tot 60.000 gedachten per dag. Maar weet je dat ongeveer 90% van die gedachten herhalende gedachten zijn volgens bepaalde patronen? Dit gebeurt gewoon helemaal onbewust. Die patronen ontstaan door alles wat we meemaken in ons leven. Je kunt het bijna vergelijken met een computerprogramma die jij in jouw systeem hebt zitten en waar je geen controle over lijkt te hebben. En al die onbewuste gedachten bepalen hoe jij je voelt en hoe je dag verloopt.

Grip krijgen op gedachten en gevoelens

En toch kun je grip krijgen op je gedachten en je gevoelens, ook op die onbewuste gedachten en het gepieker wat maar door lijkt te gaan. De eerste stap is je bewust te worden dat jij je gedachten niet bent. Als 90% van je gedachten onbewust zijn, dan is het duidelijk dat jij niet bent wat je denkt. Je bent zoveel meer dan je gedachten. Alleen dit kan al een zucht van verlichting geven als je veel piekert. Het helpt om dan hardop tegen jezelf te zeggen: ik ben niet mijn gedachten, ik ben niet wat ik denk.

De volgende stap is om je herhalende gedachten, het gepieker en het gevoel van onrust te onderbreken. Dit kun je trainen, door herhaaldelijk nieuwe en positieve gedachten te herhalen in jezelf en door ze hardop tegen jezelf te zeggen. Maar vaak is dit voor veel mensen net een strijd, door je gedachten met andere gedachten te bestrijden. Wat vaak eenvoudig werkt is je door een geleide meditatie te laten begeleiden in het loslaten van je onrust en gepieker. Hieronder kunt je een visualisatie luisteren die je hierbij helpt. Neem even een moment voor jezelf om alles los te laten en je weer op te laden.

Meditatie om onrust en gepieker los te laten en je weer op te laden

 

6 reacties

Avatar
Nelleke 2 mei 2019 - 08:21

Dank jevwel.. net wat ik nodig had.. voel me zo goed nu.. ik zal vast vaker terug komen

Reply
Avatar
Jolanda Hoogkamer 2 mei 2019 - 17:23

Wat fijn om te horen, dankjewel voor het delen Nelleke! Je bent welkom om de meditaties zo veel te doen als jij nodig hebt.

Lieve groet, Jolanda Hoogkamer
(Intuïtief coach & trainer voor HSP’s)

Reply
Avatar
Nancy Vancauwenberge 17 mei 2019 - 09:09

Prachtige en krachtige meditatie!Heb ervan genoten.❤️

Reply
Avatar
Jolanda Hoogkamer 20 mei 2019 - 12:46

Dankjewel voor het delen Nancy, fijn om te horen!

Ik wens je een mooie dag!

Reply
Avatar
Johanna 7 januari 2020 - 16:17

Hele mooie meditatie Jolanda. Dank je wel. Liefs

Reply
Avatar
Jolanda Hoogkamer 8 januari 2020 - 08:06

Graag gedaan Johanna! Ik wens je een mooie dag, Jolanda

Reply

Laat een bericht achter