Spiritualiteit

Ontwaken in de 5e dimensie: wat betekent ascentie?

Door Maureen St. Germain
Ontwaken in de 5e dimensie: wat betekent ascentie?

Op dit punt in de geschiedenis van de mensheid wordt iedereen opgeroepen om te ontwaken. Sommige mensen voelen zich geroepen om alles wat ze tot nu toe waardevol vonden, waaronder hun eigen keuzes, op de proef te stellen. Dit spiritueel ontwaken is onderdeel van de grote overgang die al eeuwenlang wordt voorspeld. In werkelijkheid is dit het begin van een geweldige, krachtige energie en van frequenties die ons losmaken van oude patronen en die het eenvoudiger maken om te transformeren. Velen van ons hebben hier heel lang op gewacht! Deze grote overgang is de transformatie van een tijdperk.

Waarop zit jij te wachten? Meer inzicht, helderheid, zekerheid? Vergis je niet: je zult tot inzicht komen. Dit inzicht helpt je om door de geweldige, verheffende energie die jou en iedereen om je heen doordringt, te navigeren. Dit is dé gelegenheid om jezelf verder te ontwikkelen, om meesterschap te verwerven en onderdeel te worden van de transformatie van de mensheid. Wat een ongelooflijke kans!

Wat is ascentie?

Ascentie is de ingrijpende fysieke, emotionele en spirituele transformatie in mensen, waardoor je anders gaat voelen, denken en zijn dan voorheen. Vroeger kenden we de Paasvariant van ascentie, waarbij Christus moest sterven om ‘op te kunnen stijgen’. Dat is niet langer nodig! Daarom is dit ook zo’n mysterieus proces. Hoe kan iemand zich verheffen zonder te sterven? Los van de avatars en mystici zijn er geen mensen die zich hebben weten te verheffen terwijl ze in hun fysieke lichaam bleven. Dit is nagenoeg onbekend.

Betekent ascentie dat je moest sterven om verlichting te bereiken of om opnieuw geboren te worden? Nee, zeker niet! Betekent dit het einde van je 3D-ervaringen en een overgang naar de vierde dimensie? Nee, en wel hierom niet: momenteel bewegen wij ons heen en weer tussen de vierde en de vijfde dimensie als we de derde dimensie verlaten. Soms ben je in 5D zonder dat je het weet. Daarom is het belangrijk dat je in 5D ontwaakt. Maar waarom noemen we het dan toch ascentie terwijl je niet doodgaat? Omdat je ‘oude’ zelf bij deze transformatie letterlijk onherkenbaar wordt.

Transformatie

Je kunt dit vergelijken met de metamorfose van insecten – bijen, libellen en vlinders – bij wie de transformatie ze helemaal verandert terwijl ze wel in leven blijven. De ascentie van de mensheid op aarde is de volmaakte menselijke ontpopping uit onze huidige toestand als larve in zijn pop. Dit is een vanzelfsprekende en onvermijdelijke verandering. We zijn al op weg, maar kunnen de nodige hulp gebruiken. Net als bij een rups die vlinder wordt, is ook deze transformatie een mysterie, maar daarom niet minder werkelijk.

Misschien heb je weleens gehoord van een wetenschappelijk experiment waarbij een vlinderdeskundige te veel ingreep: hij hielp de rups om uit zijn cocon te komen, en als gevolg had hij misvormde vleugels. Daarom is zelfontwikkeling zo belangrijk. Dit is jouw transformatie en voor je zelfontwikkeling is het van cruciaal belang dat je je eigen tempo bepaalt. Om deze redenen dien je je eigen proces te ondersteunen met je eigen inspanningen en wilshandelingen, en dit kún je ook. Zo stap je in je eigen goddelijkheid en ook in je vijfdimensionale zelf.

Ontwaken

Veel vaardigheden die in 3D onbereikbaar leken, komen in 5D als vanzelf. Wanneer je steeds meer vijfdimensionaal wordt, word je zelf een meester in de ascentie. Je eigen unieke proces verloopt niet sneller dan je toelaat. Bij sommigen zal de verschuiving in bewustzijn radicaal overkomen in de ogen van de mensen om je heen. Bij anderen is het een geleidelijk, maar duidelijk ‘ontwaken’, waardoor de overgang heel soepel lijkt te verlopen. Zeker is in ieder geval dat iedereen die een meester in de ascentie wil worden, dit ook daadwerkelijk wordt.

Als de unieke expressie van jezelf als meester in de ascentie – dit is tevens je vijfdimensionale uitdrukkingsvorm – zich verder ontwikkelt, zal je ascentie een verandering op aarde teweegbrengen. Moeder Aarde zal niet ‘ten hemel varen zonder jou’. Daarom wacht en kijkt de hele hemel (en de aarde) toe en zal de wereld één zijn; live as one, zoals John Lennon zingt in zijn lied Imagine.

Fysiek

Het opgestegen lichaam is je vijfdimensionale lichaam, dat meer gevuld zal zijn met licht: enigszins doorschijnend en mogelijk ook stralend. Velen van jullie kennen die versie van jezelf of van andere wezens uit de meditatie en beseften toen dat dit is waar iedereen naartoe gaat. Natuurlijk zullen er mensen zijn die hun hakken in het zand zetten en zeggen: ‘Geef mij deze [oude] versie van de werkelijkheid maar.’ Ze zullen alle mogelijkheden krijgen om in te zien dat de wereld zoals zij die kennen ten einde loopt. Ze zullen hem niet kunnen redden en de keuze is óf aansluiten bij de nieuwe aarde óf vergaan met de oude.

Dus wat doe jij met deze informatie? Hoe word jij vijfdimensionaal? Omdat de ascentie nu voor het eerst fysiek is, is er nog veel te leren en te ontdekken. Veel mensen zullen lichamelijke ongemakken ervaren. Hoe meer je je verzet, hoe uitdagender deze veranderingen zullen worden. Mogelijk heb je al tal van artsen afgelopen en kan geen van hen een oorzaak vinden voor je lichamelijke pijn en klachten. Wat waarschijnlijk nog meer stress oplevert. Als je dit herkent, kun je nadat je alle traditionele vormen van gezondheidszorg hebt geprobeerd, onderzoeken welke alternatieve geneeswijzen mogelijk zijn. Misschien ontdek je dat craniosacraaltherapie, acupunctuur, natuurgeneeswijze, meditatie en veel andere hulpmiddelen je kunnen helpen bij het maken van je eigen fysieke transformatie. Misschien dat een verandering van dieet ook helpt.

Er kunnen zich ervaringen voordoen die wonden uit vorige levens opruimen. Stel dat sommige zaken waarvan je lichamelijk aan het genezen bent uit vorige levens of andere tijdlijnen afkomstig zijn? Of stel dat je andere, gekwetste versies aan de huidige versie van jezelf toevoegt? Het is belangrijk dat je deze mogelijkheden overweegt, omdat de energieën veel gemakkelijker kunnen versmelten met wie je bent wanneer je openstaat voor deze mogelijkheden. Als je eenmaal een heldere intentie voor ogen hebt, zullen de mensen die je hierbij kunnen helpen als vanzelf op je pad komen. Bovendien zal de verbinding met je Hogere Zelf zich hierdoor versterken.

Emotioneel

De emoties vormen een van de toegangspoorten. Zorg voor vrede en rust in jezelf en blijf emotioneel in balans. Maar ook als je dit bent, kan het gebeuren dat je emoties alle kanten op schieten. Een emotioneel trauma kan een bron van ontwaken zijn; bij veel mensen is dit zo. Emoties zijn eigen aan de mens. Dankzij de emoties kunnen we ons doelbewust met chi (energie die geen lading heeft) laten doordringen. Ze hebben als doel: uitdrukking geven aan een gevoel. Gevoelens willen tot uitdrukking komen. Gevoelens zijn net zo belangrijk als ervaringen, ze sturen onze ervaringen en geven er meer diepgang aan. De meeste vrouwen ontwikkelen een gewaarzijn voor gevoelens, terwijl de meeste mannen zich richten op ervaringen. Een evenwichtig mens ervaart beide in gelijke mate. Als je je bewuster wordt van wie je bent – dit geldt voor mannen en vrouwen – zul je ontdekken op welke van de twee jij gericht bent en ontstaat de behoefte om de andere pool te ontwikkelen.

De wisselwerking tussen gedachten, gevoelens en handelingen in 5D:

 • Blijf in het moment, maar blijf gevoelig voor ieder zuchtje wind.
 • Verdiep je in je omgeving, maar laat je er niet door beheersen.
 • Leer je gevoelens begrijpen en vertrouwen.
 • ‘Denk voor je doet’ verandert nu in ‘denk en voel voor je doet’.
 • ‘Denk voor je doet’ verandert nu in ‘kijk naar beide kanten en vervolgens omhoog naar je 5D-zelf voor je doet’.
 • Wees onbevreesd (niet roekeloos). Dit kun je worden door een lijst te maken van je angsten en deze vervolgens te vragen waarmee ze te maken hebben.
 • In de vijfde dimensie word je niet langer door je angsten beheerst.

Mentaal

Het denken heeft lange tijd geregeerd. Hier zijn veel goede redenen voor. De westerse maatschappij heeft heel lang gevonden dat logisch denken de enige juiste manier is om tot een conclusie te komen. Dit geldt vooral voor de wetenschap. Langzaam zijn we dit bolwerk van het verstand en zijn greep op gedachteprocessen aan het ontmantelen. Logica is gebaseerd op repeterende, verifieerbare systemen. Wordt het hierdoor niet een vorm van voorspellen? Vind je het niet interessant dat de meeste belangrijke, wiskundige en wetenschappelijke doorbraken voortkwamen uit meditatie en intuïtie en niet uit een puur mentale gerichtheid?

De meeste doorbraken waren het resultaat van een mystieke ervaring! Het ego houdt graag vast aan oude patronen, omdat het de taak van het ego is om je te beschermen. Angst voor het onbekende is vaak de oorzaak van mentale en emotionele drama’s. Waar komt dit vastklampen van het ego aan alles wat voor jou veilig voelt vandaan? De oorzaak vind je in je persoonlijke verleden. Daarom is breken met oude patronen en je afvragen wat er nu precies aan de hand is zo ontzettend belangrijk. Dit opent de weg naar leren, accepteren en aannemen van dingen die je niet kent of begrijpt vanuit je persoonlijke ervaringen of gevoelens.

Spiritueel

De spirituele verandering zorgt voor een verheffing van de hele mensheid. Tijdens de ascentie – of het ontwaken in 5D – zullen je innerlijke motieven veranderen. Veel individuen zijn al opgestegen en functioneren nu als wegwijzers. Deze wegwijzers hoeven helemaal niets te bewijzen. Hun doelstellingen komen van binnenuit en zijn gebaseerd op hun diepe gevoel van dienstbaarheid aan de mensheid en diepe liefde voor alles wat leeft. Veel van de dingen die je zullen overkomen zijn transcendent. Mogelijk ga je aura’s zien of krijg je dieper inzicht in anderen. Misschien voel je een sterke drang om meer te gaan doen dan alleen op kantoor werken. Omdat het licht je nieuwe expressievorm activeert, zal alles wat niet in overeenstemming is met deze nieuwe energieën ongemakkelijk aanvoelen. Misschien denk je dat je deze dingen nodig hebt, maar hoe langer je eraan vasthoudt, hoe dramatischer je overgang zal zijn.

Klamp je eraan vast als je dit nodig vindt, maar laat ze los zodra je hiertoe in staat bent. Je welzijn hangt ervan af. Je hele bewustzijn duwt je richting de expressie van je Hogere Zelf.

Wil je meer lezen over de vijfde dimensie?

Wil je meer lezen over de vijfde dimensie?

In Ontwaken in 5D van Maureen St. Germain helpt zij je de weg door de eerste, tweede, derde en vierde dimensie te vinden om uiteindelijk toegang te krijgen tot 5D. Daarmee krijg je een instrument in handen waarmee je uit oude rollen en patronen kunt stappen. Met oefeningen voor energetische bescherming en speciale meditaties die je bij je hogere zelf brengen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Maureen St. Germain
Maureen St. Germain

Maureen J. St. Germain is een internationaal erkend leraar, intuïtieve gids en expert op het gebied van de mystieke en heilige tradities. Ze maakt diepe spirituele wijsheid toegankelijk en ze helpt mensen over de hele wereld bij hun spiritueel ontwaken.

Reacties
 1. Maria 15 december 2022 - 10:46
  Reply

  Fijn Om te lezen

 2. Els Romijn 15 mei 2023 - 20:06
  Reply

  Dank voor je uitleg , zie ernaar om dit tranendal te verlaten . We hebben het steeds over mensen , maar hoe zit het met de dieren ? Gaan die dezelfde ascentie in en komen we samen er weer uit ? Liefs Els

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?