Bewustzijn

Waarom bij hooggevoelige mensen de chakra’s vaak uit balans zijn (dit zijn de gevolgen…)

Door Gastauteur
Waarom bij hooggevoelige mensen de chakra’s vaak uit balans zijn (dit zijn de gevolgen…)

Als je hooggevoelig bent, zijn jouw chakra’s vaak uit balans. Dit kan grote gevolgen hebben: overprikkeling, burn-out, slaapproblemen maar ook fysieke kwalen. HSP-begeleider Immy Heijmans laat in dit artikel zien welke grote rol energetische blokkades uit je jeugd hierbij spelen. “Je trekt je terug in de bovenste, kosmische chakra’s, waar het veiliger aanvoelt. Zo verlies je het contact met de onderste chakra’s.”

Blokkades in het chakra-systeem zorgen ervoor dat je situaties blijft aantrekken waarin jouw oude herinneringen en overtuigingen worden gespiegeld.

Herken je deze signalen van disbalans?

Emotionele en mentale blokkades zitten in het chakra-systeem en zijn óók in het celgeheugen van jouw fysieke lichaam opgeslagen.

Voel je veel, maar heb je ook veel gedachten? Komen er steeds prikkels bij je binnen? En emoties van anderen? Heb je veel creativiteit en inspiratie, maar lukt het niet om je ideeën daadwerkelijk te manifesteren? Ervaar je spiritualiteit intens, maar raak je soms het contact met je lichaam kwijt? Het zijn allemaal tekenen van een disbalans in jouw chakra’s. Dit artikel beschrijft zeven chakra’s, maar er zijn méér chakra’s verbonden aan ons energetische veld.

De 7 energiepunten in jouw lichaam

In jouw chakra’s worden mentale energieën opgeslagen, maar ook emotionele energieën zoals herinneringen, trauma’s en onverwerkte emoties.

De Indiase leer over ons lichaam gaat uit van een holistisch mensbeeld. We hebben 4 lichamen: het fysieke, emotionele, mentale en energetische lichaam. De chakra’s zijn energetische punten in ons lijf. Ze vormen de basis van onze emotionele, mentale en fysieke gezondheid. In jouw chakra’s worden door de jaren heen mentale energieën zoals gedachten en overtuigingen opgeslagen, maar ook emotionele energieën: herinneringen, trauma’s, onverwerkte en niet-geuite emoties. Deze emotionele en mentale energieën slaan we op in onze cellen. Zo komen we bij het fysieke lichaam uit.
Er zijn 7 chakra’s, die verticaal door het lichaam lopen.

Dit zijn de energiecentra van onder naar boven:

1. Wortelchakra
2. Sacraalchakra
3. Zonnevlechtchakra
4. Hartchakra
5. Keelchakra
6. Derde oog chakra
7. Kruinchakra

Aardse chakra’s: ego, financiën en seks

Veel HSP’ers hebben moeite om de energie te laten doorstromen tot aan hun wortelchakra.

De eerste 3 chakra’s (wortel-, sacraal- en zonnevlechtchakra) zijn vooral verbonden met het aardse aspect van ons mens-zijn, met onze oudste hersengebieden en de ervaring van dualiteit. Ze gaan over angst, vertrouwen, overleven, voeding, seks, mannelijke en vrouwelijke energie, genot, persoonlijkheid, ego, gezondheid, financiën en materiële manifestaties. Het hartchakra vormt de brug tussen de aardse en kosmische chakra’s. Veel hooggevoelige mensen ervaren de wereld vanuit hun hartchakra.

Is een van deze chakra’s uit balans bij jou?
Welke gevolgen heeft een geblokkeerd wortelchakra op je leven?
Hoogsensitivteit & sacrale chakra: voorkom blokkades en blijf emotioneel in balans
Zonnevlechtchakra & grenzen stellen: kom in balans door je derde chakra te versterken

Kosmische chakra’s: emoties, intuïtie en engelen

Je houdt je als hooggevoelige bezig met de sferen van de kosmische chakra’s, omdat jij je nog sterk verbonden voelt met de energie van de Bron.

De kosmische chakra’s zijn de laatste 3 in het rijtje: het keel-, derde oog- en kruinchakra. Ze zijn verbonden met onze spiritualiteit. Ze zijn minder gericht op de zintuiglijke waarneming en keren de blik naar binnen. Ze geven uiting aan het ervaren van emoties, gedachten, inspiratie, visioenen en creativiteit en spelen een rol bij communicatie, helderheid en intuïtie. Ze gaan over verbinding met astrale energieën zoals lichtmeesters en engelen en de directe ervaring van het Goddelijke, de Bron, het Universum.

Is een van deze chakra’s uit balans bij jou?
Is jouw keelchakra geblokkeerd of verzwakt? Zo herken je een blokkade
Voorhoofdchakra: hoe een blokkade kan zorgen voor fysieke klachten
Is jouw kruinchakra uit balans? Dit zijn de tekenen + breng het in balans

Waarom je als HSP overprikkeld raakt

Als je hooggevoelig bent, heb je vaak een sterke verbinding met je kosmische chakra’s. Je bent geneigd om je bezig te houden met de sferen van deze energiecentra, omdat jij je nog sterk verbonden voelt met de energie van Thuis, van de Bron. Je leeft vanuit je hart. Voelt liefde stromen. Hebt behoefte aan zachtheid, vrede en harmonie. Hebt een sterk contact met dieren, de natuur of kinderen. Je ervaart je eigen gedachten en emoties vaak bewust. Zintuiglijke prikkels komen heftig bij je binnen.

Veel hooggevoelige mensen (HSP’ers) zijn empathisch, intuïtief, creatief en erg gevoelig. Er stroomt veel energie in de bovenste chakra’s en het hartchakra. Vaak gaat er minder energie naar de onderste chakra’s toe. Hierdoor raak je snel overprikkeld en vermoeid. Je kunt klachten krijgen als je jouw hartenergie niet goed kunt manifesteren op aarde. Je raakt uit balans, wat tot emotionele, mentale en fysieke kwalen kan leiden. Hoe komt het dat veel HSP’ers moeite hebben om de energie te laten doorstromen tot aan hun wortelchakra?

Overlevingsmechanismen uit je jeugd

Als je hooggevoelig bent, neem je al als baby veel waar. Je bent nauw verbonden met je spirituele thuis en zoekt naar aanknopingspunten, naar herkenning van jouw wezen in het aardse bestaan. Je zuigt vaak emoties en gedachten op die niet van jou zijn en wordt overladen met prikkels. Op school is er dikwijls weinig ruimte voor de kwaliteiten van het hooggevoelige kind: liefde, leven vanuit het hart, creativiteit, sterke verbinding met gevoel en emotie en het aanvoelen van mensen, dieren en de omgeving. Je voelt je niet thuis in de rationele, op prestatiegerichte wereld, die op heel andere waarden is gebaseerd. En dus ga jij je aanpassen…

Een verlangen naar veiligheid

Het intense voelen in het lichaam (sacraalchakra) wordt té overweldigend voor jou. Je kunt emoties van jezelf en anderen niet meer ventileren en ontwikkelt angst voor afwijzing. De valse overtuigingen die je aanneemt, leiden tot aanpassingsgedrag. Je leert jezelf overlevingsmechanismen aan om liefde, harmonie en warmte te kunnen ontvangen en verlangt ondertussen naar je spirituele thuis. Je trekt je terug in de kosmische chakra’s, waar het veiliger aanvoelt. Zo verlies je door de jaren heen het contact met de onderste chakra’s.

Je chakra-systeem weer in balans brengen

Nu je dit weet, is het belangrijk om zorg te dragen voor jouw innerlijke kind. De emotionele en mentale blokkades zitten in het chakra-systeem en zijn dus ook in het celgeheugen van jouw fysieke lichaam opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat je situaties blijft aantrekken waarin jouw oude herinneringen en overtuigingen worden gespiegeld. Vasthouden aan oude overtuigingen voelt veilig, omdat het je als kind hielp om te overleven in een wereld die niet bij jouw hartenergie paste. Maar het houdt je als hooggevoelige volwassene tegen om je vrij, gelukkig en gezond te voelen en stralend vanuit je hart te manifesteren.

Burn-out, slaapproblemen en depressie

Omdat je lichaam zich niet langer kan aanpassen, ontstaan er steeds meer klachten zoals burn-out, slaapproblemen, overprikkeling, depressie, somberheid en lichamelijke pijn. Het is een schreeuw van jouw lichaam: om de weg naar binnen te gaan en pas op de plaats te maken. Jouw innerlijke kind blijft bij je aankloppen, om gezien en gehoord te worden. En om de gekwetste delen van vroeger terug te brengen in het liefdevolle en warme bad van jouw volwassen bewustzijn.

Een belangrijke eerste stap

Om je chakra-systeem weer in balans te brengen is het zinvol om eerst te inventariseren op welk levensgebied je vastloopt. Bij hooggevoelige mensen gaat het vaak om relaties, gezondheid, loopbaan/levensmissie, financiën of manifesteren vanuit je hart. Wat je deed, werkt niet meer, brengt geen geluk en vervulling. Of je voelt sterk dat het niet is wat je hier op aarde komt doen. De bezieling, energie en levensvreugde ontbreken.

Wat wil je lichaam jou vertellen?

Waar in je lichaam ervaar jij regelmatig spanningen en pijn? Dit zijn de plekken waar je herinneringen, emoties, trauma en overtuigingen met je meedraagt die je lichaam nu wil loslaten.

Als je duidelijk hebt op welk gebied je disbalans ervaart, ga je op onderzoek uit in je lichaam: waar ervaar jij regelmatig spanningen en pijn? Daar zit de energie vast en kan het niet goed doorstromen. Dit zijn vaak de plekken waar je herinneringen, emoties, trauma en overtuigingen met je meedraagt die je lichaam nu wil loslaten. Vergeet niet: het leven is er altijd om jou ervan bewust te maken waar je nog geen liefde, overvloed en vrijheid ervaart. Het is nooit de bedoeling dat jouw klachten chronisch worden! Je mag leren luisteren naar de signalen van je lichaam.

Lees ook: Migraine holistisch bekeken: een disbalans in de onderste chakra’s

Zo kun je blokkades in chakra’s helen

Om de blokkades in de onderste 3 chakra’s (wortel-, sacraal- en zonnevlechtchakra) te helen, is regelmatig innerlijk werk nodig. Zo kun je een start hiermee maken: word je bewust van waar jij onrust ervaart in je lichaam en adem heel gericht daarnaartoe. Je intentie is altijd: liefdevol aanwezig zijn bij dat wat er is. Het was vroeger misschien te pijnlijk om bepaalde emoties en afwijzing te voelen, maar je hoeft hier als volwassene niet mee te blijven rondlopen. Je mag het oude achter je laten om volledig in jouw zelfliefde en authentieke kracht te stappen. Om jouw ziel te laten stralen en de energie van jouw liefdevolle hart op aarde te manifesteren.

Blijf aanwezig in je lichaam. Adem zo diep als mogelijk in je onderbuik. Zeg lieve woordjes tegen jezelf en voel hoe de liefde jouw blokkades heelt. De overtollige energie in je kruin-, derde oog-, keel- en hartchakra kan haar weg naar beneden vinden. Hemel en aarde kunnen zich zo met elkaar verbinden. En jij kunt jouw talenten en gaven vanuit een veilige en vertrouwde basis in jezelf manifesteren!

Deze gastblog is geschreven door Immy Heijmans.

Chakrakracht voor vrouwen

Chakrakracht voor vrouwen

Chakrakracht voor vrouwen van Lisa Erickson is een praktische doe-boek. Leer hoe je chakra’s je in je vrouwelijke energie en lichaams- en levensfasen kunnen ondersteunen. Leer grenzen stellen, stress managen en je persoonlijke doelen bereiken met behulp van twaalf krachtige tools, speciaal voor vrouwen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over de chakra’s:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reacties
 1. Mirjam 13 maart 2022 - 22:36
  Reply

  Ik ben zelf hooggevoelig en ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat sinds ik de chakra's heb verwijderd, ik veel meer rust ervaar. We hebben eigenlijk de chakra's (chakra/kundalini systeem) niet nodig.. het houdt namelijk onze energie gefragmenteerd.

 2. Immy Heijmans 14 maart 2022 - 16:38
  Reply

  Hoi Mirjam, dankjewel voor jouw reactie. Ik voel helemaal wat je zegt. Uiteindelijk groeien we naar het ZIJNS-perspectief van pure ervaring van energie in vorm, eenheid en werkt het denken in systemen niet meer. Tot die tijd, kan inzicht, bewustwording en heling van de chakra energiepunten enorm van waarde zijn is mijn ervaring, alsook bij mijn klanten. Heel veel liefs, Immy

 3. Malik 5 april 2022 - 04:10
  Reply

  Boeiend artikel dit! Dit artikel of site is misschien meer bedoelt voor vrouwen, dus hoop niet dat jullie dit erg vinden dat ik reageer als man, aangezien iedereen hier mee te maken heeft: gebeurtenissen , trauma's, indrukken enz. Ik herken zeker ook chakra problemen. Het is best pittig om ermee om te gaan als ik het al chakra's zou moeten noemen. Zelf houdt ik me niet zo zeer aan de chakra's heel strikt al geloof ik wel in die energie-punten. Maar bekijk waar ik dingen in mijn lichaam voel, en waar dat vandaan komt. Toch gebruik ik in mijn reactie wel de chakra's om plaatsen aan te geven. Zelf ben ik wel gevoelig in dingen aanvoelen en ook qua lichaam dat ik extreem op kleine signalen reageer met interacties met eigen gedachten of met de buitenwereld, ook met veel ophoping in de hoogste 3 chakra's tot gevolg in het verleden vooral. Wat die hooggevoeligheid betreft nog een tip waar wie dan ook misschien iets aan heeft, of niet dat is ook goed uiteraard. Inderdaad bijna alle hooggevoelige mensen (incl ikzelf tot een tijd terug) zitten in de bovenste chakra's vanaf de keelchakra en hoger. Al leven deze mensen vaak wel vanuit hun hart qua liefde, echt fysieke verbinding is er met het hart tot en met de lagere chakra's niet echt. Wat veel spirituele mensen doen en vaak leren, is gelijk met de onderste 2 chakra's contact te maken: De aardingschakra (1e) sowieso gelijk, en soms de onderbuikchakra (2e). Dit heb ik ook altijd geprobeerd gelijk in het begin, maar werkt bij velen, en bij mij ook, erg overweldigend, om gelijk van helemaal boven naar helemaal beneden te gaan, die overstap in 1 keer is voor velen ineens veel te groot. Ikzelf persoonlijk kreeg daardoor accuut en voor langere tijd best heftige hart-maag- en bovendarmklachten, vanuit energetische klachten naar lichamelijke klachten direct. En aarden lukte op deze manier echt totaal niet, want het verschil was veel te groot om vanuit boven ineens verbinding met beneden te kunnen krijgen, en er kwam dus geen verbinding tot stand. Wat enorm goed hiep, was dat ik rustig aan naar beneden ging in eigen tempo, vanuit de keelchakra naar beneden, ik focus me niet op het worod chakra, maar bekijk het vooral lichamelijk en energetisch, ik doe altijd deze 4 stappen, en neem de tijd daarin rustig aan, wat echt natuurlijk voelt qua tempo, dit werkt om rustig te aarden op manier om echt contact te maken met jezelf, en hier en nu: - Eérst hand leggen schuin, op de boven-borstbeen, en mijn andere hand op de bovenkant van de zonnevlecht, en focus op mijn vooral de hartchakra, en daarna dat de energie doorstroomt richting de zonnevlecht. Dit helpt eerst een kwartiertje om helemaal in het hier en nu te komen, hart en zonnevlecht voelen erg als "mindful in het hier en nu" te blijven. Dit werkt ook zeer aardend, en dus om rustig te worden en aanwezig in het hier te komen, dat is mijn persoonlijke definitie van aarden, en niet zo zeer met de vloer contact maken, maar voor iedereen is dat misschien anders. - Daarna een hand recht op de hartchakra (lager dan bovenborstbeen), en de andere hand net onder de navel, dus niet helemaal onderaan de onderbuik. Hier ben je nog steeds in hier en nu, maar je komt meer ook in jezelf terecht en je raakt je diepere gevoelens ook tegelijkertijd, werkt heel verzachtend. - Laatste stap als de vorige stappen natuurlijk en rustig zijn gegaan: Leg 1 hand op de onderkant van het hartchakra en de andere hand vanaf de midden buikchakra tot en met je onderbuik onderin (bekkenbodem). Hier kom je echt m meer in jezelf en raak je het contact met buiten juist iets meer kwijt, maar komt wel helemaal tot vrede en rust. Je kunt zo lang hier blijven als je zelf wilt en goed voelt. - Als laatste doe ik weer stap 1: Een hand op boven-borstbeen, en andere hand op de bovenkant van de zonnevlecht, om weer in het hier en nu te komen. Zelf ben ik er achter dat de energie zo goed doorstroomt van boven naar beneden, zonder dat eht stukken overslaat. Bij mij staan dus de middelste chakra's 3 (zonnevlecht) en 4 (hart) voor aarding in het hier en nu aanwezig zijn. De onderste chakra's staan voor mij voor naar binnen keren en rust in mezelf vinden, als laatste stap vanuit de middelste chakra's. De hoogste 3 chakra's staan voor mij voor contact met het spirituele, wat ik wel vaak gebruik, maar waar ik ook af en toe lekker afstand van doe. Ik ben benieuwd of jullie je ook in mijn reactie herkennen?, of de methode werkt bij jullie of juist niet?, en hoe jullie de chakra's bij jullie persoonlijk ervaren sensationeel en qua emotie in het lichaam en mentaal (dus hetzelfde of totaal anders)? Veel groetjes, liefde en licht gewenst voor iedereen Malik

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?