Spiritualiteit

Is jouw hartchakra uit balans? Dit zijn de tekenen (+ open je hartchakra)

Door Sari van der Spaan
Is jouw hartchakra uit balans? Dit zijn de tekenen (+ open je hartchakra)

Chakra’s kun je zien als bloemen, ze komen tot bloei onder de juiste omstandigheden. Je kunt de bloei niet forceren of afdwingen. Je kunt wel het zaadje planten op een mooie plek en er goed voor zorgen. Je geeft haar voldoende water, voeding, zonlicht en mest. Zie hoe ze groeit en op een mooie dag is daar opeens de knop die prachtig is geopend en onder de juiste omstandigheden kan ze zich vermeerderen en keer op keer opnieuw stralen. Omarm jouw groeiproces en kom tot volle bloei.

Het Hartchakra staat voor: liefde, ontwarren, vernieuwing, minder oordelen, meer accepteren, vertrouwen, beminnen en stromen. De kleur is lente groen.

Hartchakra: Ik heb lief!

Van alle woorden die we kennen is het woord ‘liefde’ wellicht het meest beladen. Een ongrijpbare kracht. Hoe kunnen we haar vinden? Hoe kunnen we haar vasthouden of juist loslaten? Delen en laten stromen? Wat is Liefde?

‘Liefde is als water in je handen, als je het vast wilt houden en gaat knijpen raak je het kwijt, maak kommetjes van je zachte handen en je kunt het water dragen.’

De zoektocht naar liefde begint bij jou. Niet buiten jezelf en niet bij een partner (al zou je het wel zo denken en heb je het ook vaak zo geleerd). Als je liefde hebt voor jezelf en oké bent zoals je bent met al je mooie en minder mooie kanten, dan pas ben je klaar voor de liefde. Je kunt dan liefde geven vanuit een pure verbinding met jezelf. Oprecht liefhebben in plaats van nodig hebben. Er zal in eerste instantie verwarring zijn, je hoofd begrijpt niets van deze vorm van liefhebben. Weet dan dat verwarring vernieuwing betekent en zuivering nodig is om op de juiste frequentie afgestemd te blijven. Dat is zeker niet altijd gemakkelijk, wel zeer de moeite waard op je pad naar een gelukkig leven in liefde.

Hartchakra in balans:

Je bent zelfverzekerd en liefdevol, je houdt van jezelf en daardoor kun je ook van de ander houden. Je blijft trouw aan je eigen behoeften binnen een relatie met respect voor de ander. Je bent goed verankert in jezelf, flexibel en vrij in het uiten van je emoties en behoeften. Je hebt humor en neemt het leven niet te serieus. Lachen is goed voor je lichaam en geest.

Hartchakra uit balans:

Je bent onzeker en afhankelijk van goedkeuring, snel gekwetst, onverschillig, niet in verbinding met jezelf en de ander, angstig om alleen te zijn, bang om je hart te volgen. Uit angst om gekwetst te worden, pas jij je aan de behoefte en goedkeuring van de ander.

‘Liefde is net als geld en kracht, we willen het allemaal en hebben het nodig, verlangen ernaar en zoeken haar.’

Hartchakra in balans brengen

Het vierde chakra is gelegen onder het borstbeen (tussen de borsten) de kleur is heldergroen. De beste manier om liefde aan te trekken is door eerst te geven, belangeloos, zo maak je het veld van liefde steeds groter. Complimentjes, begrip, koestering, waardering voor onszelf en anderen. Wellicht heb ook jij in je leven meegemaakt dat de stroom van liefde kan stoppen of ernstig belemmerd kan raken, door te weinig liefde en aandacht als kind en het niet gezien zijn in je behoefte. Door gehechtheid aan één bepaalde persoon die je niet kon geven wat je nodig had, jaloezie, discriminatie of liefdesverdriet. Als het verdriet te groot is, kan het hartchakra sluiten en deze is moeilijk weer te openen.

Alleen met liefde voor onszelf kunnen we de obstakels die de stroom van liefde verhinderen weghalen en opnieuw op een pure manier liefhebben. Begin met je hart en ziel helen, vergeef jezelf en de ander zo maak jij jezelf vrij en kun jij je hart opschonen. Het is een prachtig, maar ook pittig transformatieproces. Vraag hulp en heb geduld met jezelf om deze weg in te gaan. Spiegel je aan anderen die ook dit pad bewandelen. Je hebt het nodig om jouw behoefte en leerproces te begrijpen. Stel jezelf open om te voelen en geef ruimte aan je emoties zonder mee te gaan in het drama. Emoties zijn als golven, ze komen en gaan.

Oefening

Aandacht voor je fundering is de basis, werk aan de balans van je eerste drie chakra’s, van daaruit kun je met je aandacht omhoog naar je hartchakra.

Hartmeditatie

Hoe ziet jouw hart eruit? Welke vorm en kleur heeft jouw spirituele hart? Is het licht of zijn er donkere plekjes? Zie jij bloemen en planten, mooie kleurrijke stoffen en een zachte bank? Wat laat jouw hart zien? Kijk ook even in de hoekjes. Zonder oordeel naar jezelf, alles is goed.

Observeer. Adem in via je hart en adem uit via je hart. Je hart kan meer en meer gaan stromen en openen. Je bent veilig en geliefd. Vergeef jezelf en maak ruimte vrij in je hart. Onderzoek je pijnplekken, wie of wat heeft vergeving nodig? Vergeven van de ander doe je niet voor de ander maar voor jezelf. Alleen jij kunt jezelf bevrijden van de rugzak gevuld met pijn en teleurstelling die je dagelijks met je meedraagt.

Een sterk hart kan pijn uit het verleden vergeven, vreugde vinden in het moment en de wereld ingaan om er een betere plek van te maken.

Wat kun je doen om jezelf te helpen?

Ga de natuur in en breng tijd door met jezelf. Ervaar wat deze (on)rust met je doet. Ontmoet positief denkende mensen, volg inspirerende workshops en ga op ontdekking. Vertrouw op de helende kracht van je Hart. Eet heerlijke verse groenten, draag groene sokken of ga op je blote voeten dauwtrappen in het groene gras.

Oefening

Open je Hart, open je armen, borst vooruit, armen naar achteren, adem diep in door je neus en rustig uit door je mond. Hoe meer je hart vrij is, hoe meer vitaliteit en energie je hebt. Je stopt dan het energielek doordat je jouw gevoelens niet langer onderdrukt en energievretende emoties kunnen zo worden opgeruimd.

Affirmaties: Ik heb mezelf onvoorwaardelijk lief. Ik ontvang en geef gemakkelijk. Mijn hart is open en onbevangen. Ik verdien het om onvoorwaardelijke liefde te ontvangen en om deze te geven.

Chakra’s filteren energie uit de omgeving. Ze laten alleen overeenkomstige energie en vibraties door van dezelfde golflengte, tot het centrum bewustwording door. De rest verdwijnt naar de achtergrond. Bij overprikkeling of teveel storende energie sluiten de chakra’s gedeeltelijk. Door te gronden en goed diep en rustig te ademen of te ontspannen kun je de overmatige prikkels afvoeren en de chakra’s beschermen tegen een teveel aan prikkels.

Chakrakracht voor vrouwen

Chakrakracht voor vrouwen

Leer hoe je je vrouwelijke chakrakrachten kunt inzetten zodat je je op alle fronten in je leven beter gaat voelen! 'Chakrakracht voor vrouwen' van Lisa Erickson geeft je twaalf krachtige tools.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Reacties
 1. Astrif 4 juni 2019 - 07:11
  Reply

  Wat kost het

 2. Sari van der Spaan 7 juni 2019 - 13:56
  Reply

  Hallo Astrif, Het kost ons liefde, aandacht , geduld, compassie en vergeving om ons Hartchakra healen. Je kunt kiezen voor een energetische massage om je chakra's op te schonen en meer in balans te krijgen. De kosten hiervoor zijn in mijn praktijk €57,50 voor 60 minuten. Ik wens je een ontspannen dag :) Groet Sari

 3. Seva 25 juni 2020 - 05:56
  Reply

  Graag kiezen voor deze energetische massage

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?