Bewustzijn

Vergeven doe je voor jezelf

Door Giovanna
Vergeven doe je voor jezelf

Vergeven, misschien wel een van de moeilijkste dingen in het leven. Maar ook een van de belangrijkste dingen voor een gelukkig leven. Vaak wordt er gedacht dat vergeving met de jaren komt, dat je op een gegeven moment wel voelt dat het tijd is om de ander te vergeven. Niets is minder waar. Vergeven is geen gevoel, maar een keuze.

Ommekeer

Dat ene zinnetje maakte voor mij de ommekeer. Tot iemand dat zinnetje tegen mij zei, had ik altijd gedacht dat vergeven een gevoel was en dat ik ineens zou voelen dat het tijd was om te vergeven. En, dacht ik, dat ik tot die tijd gerechtvaardigd boos mocht zijn. Maar hoe lang ik ook wachtte, het gevoel om te willen vergeven kwam niet. In plaats daarvan groeide de boosheid in mij en veranderde zelfs in bitterheid. Pas toen ik bewust de keuze maakte om te vergeven kwam langzaamaan het gevoel van te willen vergeven. Je gevoel is net als een aanhanger, die komt alleen opgang als je hem achter de keuze (auto) hangt.

Vergeven werkt bevrijdend

Je kiest ervoor om degene die jou pijn gedaan heeft te vergeven, om jezelf van de boosheid en wrok te bevrijden. Daar hoef je niet voor naar die persoon toe en je hoeft het ook niet persoonlijk tegen die persoon te zeggen. Uit ervaring weet ik dat het in sommige gevallen ook zeker niet wenselijk is, omdat diegene niet inziet wat die jou heeft aangedaan en wellicht door zou gaan met jou te kwetsen. Zeg het gewoon hardop als je alleen thuis bent. Soms is één keer zeggen ‘Ik vergeef je ….’ genoeg, soms zal je het vaker moeten zeggen.

Soms kan het ook voelen of het nooit gaat lukken om diegene echt te vergeven. Blijf er desondanks toch voor kiezen om die ander te vergeven. Je hart zal verzachten en de wrok zal afnemen. Hoe dieper geworteld de boosheid en wrok zit, hoe vaker je de vergeving uit zal moeten spreken. Het heeft bij mij in totaal ongeveer twee jaar geduurd voor dat de vergeving echt een feit was, na jaren van boos geweest te zijn. Hoe sneller je vergeeft, hoe minder je haat de kans geeft om wortel te schieten. Hoe langer je gekwetstheid met je mee draagt, hoe zwaarder en groter het ook wordt.

“Bitterness is a poison you’re drinking hoping it will kill the other person.” – Unknown

Vergeven doe je voor jezelf, niet voor de ander. Je kan niet verder als je blijft leven in wrok. Zoals de quote hierboven beschrijft is bitterheid een gif dat je tot je neemt, in de hoop dat de ander er aan zal sterven. Het spreekt voor zich dat dat niet zal werken. Integendeel. Boosheid, wrok en haatgevoelens, die voortkomen uit het niet vergeven van mensen, werken als gif in jouw lichaam. Uiteindelijk kan dit leiden tot stress en zelfs tot lichamelijke klachten en ziekte.

Toen ik eindelijk de keuze van vergeving gemaakt had, kwam ik tot het besef dat het eigenlijk zo zonde van mijn tijd en energie was geweest om alsmaar vol boosheid terug te denken aan het onrecht dat mij voor mijn gevoel aangedaan is. Onbedoeld ben je er toch veel mee bezig.

“Je zal niet gestraft worden voor je woede. Je zal gestraft worden door je woede.” – Unknown

Daar komt nog bij dat als je iemand niet vergeeft, je relatie met die persoon problemen ondervind, of dat je juist ongewild verbonden blijft met die persoon. Indien het een relatie is, bijvoorbeeld met je partner of je ouders, die je wilt herstellen, vergeef dan zodat je samen verder kunt. En indien het een verbroken relatie is die niet hersteld moet worden, vergeef en knip de lijn door. Laat die ander los.

Pas dan kan je echt verder met je eigen leven. Je laat namelijk niet alleen die persoon los, maar ook dat wat er gebeurd is. Laat het los. Het hoort niet meer bij jou. Nadat ik dat gedaan had voelde ik dat er een zwaarte, die al die jaren op mij gelegen had, verdwenen was. Er kwam een vrij en licht gevoel voor in de plaats.

Je hoeft het niet alleen te doen

Vraag hulp bij het leren vergeven als je alleen niet uitkomt. Je kunt iemand niet haten en tegelijkertijd zegenen. Blijf diegene die jou gekwetst heeft het beste toe wensen en je hart zal verzachten. En bedenk dat diegene jou waarschijnlijk zo gekwetst heeft vanuit een gekwetst hart, omdat hij/zij eerder zelf erg gekwetst geraakt is. Wanneer je vergeeft kan je hart genezen zodat je verder kan gaan met je leven.

Giovanna Jansen

Ho’oponopono

Ho’oponopono

Ulrich E. Duprée legt op een eenvoudige manier uit hoe dit sjamanistische ritueel werkt. De basis: iedereen is met elkaar verbonden, ondanks gevoelens van onthechting of eenzaamheid. En er zijn maar vier zinnen nodig om tot jezelf en tot elkaar te komen: het spijt me, vergeef me, ik hou van je, dank je. Met behulp van Ho'oponopono leer je moeilijke relaties en gebeurtenissen uit het verleden, maar óók onvoorwaardelijke liefde te accepteren. Zo kun je nare situaties ombuigen in leerzame ervaringen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Giovanna
Giovanna

Naast het schrijven van boeken, verhalen en columns, schrijf ik ook graag blogs. Voor mijn eigen website, www.overschrijvengesproken.nl en natuurlijk ook voor Inspirerend Leven. Daarnaast werk ik freelance als corrector, redacteur, tekstschrijver en content creator. Ik prikkel mijn geest graag door het lezen van goede boeken en mijn lichaam door fanatiek te wielrennen of hard te lopen. Verder hou ik ook van koken & bakken en van het leven te genieten samen met mijn man. Wil je meer over mij weten, kijk dan eens op mijn website of volg mij op Instagram of Twitter.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?