Psychologie

Zo kun je omgaan met onverwachte veranderingen (deze oefening helpt!)

Door Gastauteur
Zo kun je omgaan met onverwachte veranderingen (deze oefening helpt!)

Alles wat op je pad komt, is er ten gunste van jou. Ook de onverwachte gebeurtenissen die je leven op z’n kop zetten, zegt lifecoach Marike Vos. Ze laat in dit artikel zien hoe je gevoelens van verlies en onmacht kunt ombuigen naar kracht. “Voor alles is een tijd. Voor verandering, voor groei, zodat je nog steviger kunt staan en nog mooier kunt bloeien.”

Zwelg je in zelfmedelijden of kijk je alleen maar terug naar hoe gelukkig je ooit was? Dan kruist een zelfde storm jouw pad, net zolang tot jij de les wilt inzien.

Stormen doorstaan

In de ideale situatie kun jij je voorbereiden op het loslaten van je oude vertrouwde plek in het leven. Je gaat op kamers om te studeren, je beëindigt een relatie of je kiest bijvoorbeeld voor een nieuwe baan. Maar wat nou als er plots een storm opsteekt en die duwt jou hopla en ongevraagd van je sokkel? Dan is er weinig tijd om je voor te bereiden. Je hebt het er maar mee te doen!

Het lijkt misschien onmogelijk om in zo’n situatie iets positiefs te zien en om enige grip te ervaren. Maar het kan wel! Je kunt gevoelens van machteloosheid omzetten in kracht. Ik heb in mijn leven vele stormen nodig gehad om te ontdekken hoe ik snel weer vaste grond onder mijn voeten krijg, hoe ik weer kan aarden. Ik heb altijd nieuwe vruchtbare grond gevonden, dankzij mijn vermogen om het positieve te willen zien.

Het leven grijpt in

Stel je voor: je blijft te lang op de grond liggen, dan schiet je wel wortel, maar op de plek des onheils. En dat wil je niet. Je wilt toch verder gaan, iets leren van de situatie en groeien? Zwelg je in zelfmedelijden of kijk je alleen maar terug naar hoe gelukkig je ooit was, dan kruist een zelfde storm jouw pad – net zolang tot jij de les wilt inzien. Dat is de universele wet van aantrekking.

Het leven is ons echt genadig. Alles wat op je pad komt, is er ten gunste van jou. Niet ten nadele. Al voelt het vaak wel zo… Waarom ik? Waarom nu? We staan liever zelf aan het roer; wij willen bepalen wanneer we van koers veranderen. Maar wat nou als je steeds hetzelfde rondje vaart en helemaal niet verder komt? Dan grijpt het leven uiteindelijk in, omdat jij hier nog iets (anders) te doen hebt!

Tijd voor verandering en groei

Mijn vader overleed onlangs na een kort ziekbed. Iets waar ik me een beetje op kon voorbereiden, maar waardoor ik me flink ‘ontworteld’ voel. Ik ging dan wel al ruim dertig jaar geleden op kamers, opnieuw is er iets wezenlijks veranderd in mijn thuis-systeem. Er is amper tijd om te beseffen wat er is gebeurd, wat dit precies voor me betekent, omdat het dagelijks leven heel onwerkelijk gewoon doorgaat. Toch voel ik nu al: ik ben krachtig genoeg om de rest van mijn leven zonder mijn allerliefste vader aan te gaan.

Want voor alles is een tijd. Voor verandering (al zag je die zelf misschien nog niet aankomen), voor groei, voor nieuwe aarde. Voor een plek waar je nog steviger verankerd kunt staan, nog mooier kunt bloeien. Natuurlijk kun je net als in het bos, waar de boswachter een omgewaaide boomstam bewust laat liggen als voeding voor andere gewassen, op de grond blijven liggen en vergaan tot humus. Maar als jij voelt dat jouw tijd nog niet is gekomen, sta dan uiteindelijk weer op. Recht je rug en accepteer dat de groeicurve nooit een rechte lijn is, maar eentje met hobbels en kuilen.

Schrijfoefening: van onmacht naar kracht

Misschien sta jij op dit moment voor een uitdaging. Als je het gevoel hebt daar niet krachtig genoeg voor te zijn, kun je de volgende schrijfoefening doen. Hij helpt jou om gevoelens van onmacht om te buigen naar kracht.

• Pak pen en papier en schrijf jouw levensverhaal op een A4’tje op.
Noteer hoogtepunten, maar ook al die ervaringen, hobbels en diepe kuilen waardoor je onderuit ging.
• Lees je verhaal hardop voor, aan jezelf of een ander. Hierdoor verankert het verhaal zich in jouw bewustzijn.
• Pak daarna een nieuw vel papier, teken vier kolommen en schrijf de antwoorden op.
Kolom 1: Dit gebeurde er…
Kolom 2: Deze kracht had ik nodig…
Kolom 3: Dit inzicht kreeg ik…
Kolom 4: Daarna wist ik of kon ik beter…
• Je hebt jouw krachten verzameld! Beantwoord nu de vier volgende vragen:
1. Herken je het inzicht en wanneer heb je deze kracht tijdens jouw leven nog meer ervaren?
2. Wie doet/deed een beroep op jou voor deze kracht?
3. Wanneer en waarvoor kon je deze kracht inzetten?
4. Hoe voelde dat?
• Je hebt net in vogelvlucht een reis langs je leven gemaakt. Je weet nu weer dat je eerder situaties van onmacht hebt omgebogen naar kracht! Deze schrijfoefening helpt jou om je krachtstation op te laden, waardoor je vol vertrouwen de regie kunt pakken in de huidige situatie. Het zit allemaal al in jou!

Radicale transformatie

Radicale transformatie

Zou je dieper willen gaan in jouw transformatie? Dan is Radicale transformatie van Langston Kahn iets voor jou. Wanneer je diep durft te graven kun je emotioneel en spiritueel volwassen worden. Kahn is ervan overtuigd dat als wij onszelf bevrijden, van oude overtuigingen, verhalen, trauma’s en vastgeroeste patronen, radicale transformatie mogelijk is.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Deze prachtige artikelen kunnen je helpen in moeilijke tijden:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?