Gezondheid

Migraine holistisch bekeken: een disbalans in de onderste chakra’s

Door Jacqueline Rietveld
Migraine holistisch bekeken: een disbalans in de onderste chakra’s

Veel mannen en nog meer vrouwen kampen met migraine. Misschien behoor jij tot deze grote groep en ben je al jaren op zoek naar een remedie. Jacqueline Rietveld, expert op het gebied van Chinese Geneeskunde, nodigt je in dit artikel uit om holistisch naar je klachten te kijken. ‘Het gaat om het herstellen van de energiebalans in de onderste chakra’s.’

Migraine holistisch bekeken

Tegen migraine worden veel middelen en medicijnen uitgeprobeerd. Helaas vaak zonder het gewenste resultaat. In het gunstigste geval verminderen ze de klachten, maar ze voorkomen nieuwe migraine-aanvallen niet. Kijken naar de holistische betekenis van migraine en het herstellen van de energiebalans in de chakra’s kan uitkomst bieden. Het verlicht niet alleen de pijn, misselijkheid en andere klachten, maar helpt ook tegen migraine op de lange termijn.

Hormonen in de hoofdrol

Wetenschappelijk gezien is migraine een aanval waarbij de samenwerking tussen de zenuwen en bloedvaten in de hersenen tijdelijk verstoord is. Bewezen is dat schommelingen in hormoonspiegels een rol spelen bij die verstoring. Het gaat met name om geslachtshormonen zoals oestrogeen, progesteron en testosteron. Niet toevallig komt migraine drie keer zoveel voor bij vrouwen en meisjes als bij mannen en jongens. Heel vaak treedt een aanval op rond de menstruatie en de eisprong. Mannen met migraine blijken relatief meer oestrogeen in hun lichaam te hebben dan mannen zonder migraine-aanvallen.

Onderste chakra’s

De duidelijke relatie tussen migraine en hormonen maakt dat energetisch lichaamswerk zeer effectief is. Een complete energetische behandeling van het lichaam raakt namelijk alle hormoon producerende organen. Bij migraine is behandeling van de hypofyse, bijnieren en geslachtsorganen essentieel. Energetisch lichaamswerk stimuleert en verbetert de natuurlijke werking van deze organen. Na verloop van tijd is het lichaam dan zelf in staat om een gezonde balans tussen de verschillende hormoonspiegels te bewaren.

De oosterse chakraleer verduidelijkt de energetische en holistische betekenis van migraine. Geslachtshormonen behoren tot de onderste chakra’s. Het eerste chakra, het wortelchakra, bepaalt de basis van het lichaam. De energie van dit chakra heeft grote invloed op genetische aanleg – migraine zit vaak in de familie – en het centrale zenuwstelsel. Maar ook het tweede chakra, het zogenaamde ‘sekschakra’, speelt een rol. Dit is het energetische wiel onder de navel waaruit seksualiteit en scheppingskracht stromen. De mate waarin geslachtshormonen worden geproduceerd en hoe het lichaam daarop reageert, worden bepaald door de energiestroom in dit chakra.

Seksualiteit en vruchtbaarheid

Holistisch gezien staat het lichaam nooit los van jouw mentaal-emotionele toestand. Lichaam, geest en ziel zijn onlosmakelijk verbonden. Een disbalans in de onderste chakra’s die leidt tot migraine, kan daarom ook verband houden met angst (wortelchakra) of negatieve associaties met seksualiteit en vruchtbaarheid (sekschakra). Energetisch lichaamsgerichte therapeuten die op alle lagen van de mens werken, onderzoeken dan ook altijd of op de mentale, emotionele en spirituele laag werk aan de winkel is. Zo kan de kracht van het bewustzijn worden ingezet als remedie tegen migraine.

Kijk voor meer informatie op: www.avaloncoaching.nl

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

 

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?