Home Gezondheid Holistische betekenis van een keelontsteking: je keel is de poort naar je emotionele lichaam

Holistische betekenis van een keelontsteking: je keel is de poort naar je emotionele lichaam

Door Jacqueline Rietveld
keelontsteking

Keelontsteking komt vaak voor. Veel mensen vinden af en toe een keelontsteking ‘erbij horen’, maar dat hoeft niet zo te zijn. Keelontsteking is net als elke ziekte een teken van disbalans. Zeker als de R weer in de maand komt kan de keel een kwetsbare plek zijn in de weerstand. De keel is in wezen een poort naar je hart en een schakel in het wel of niet praten over je emoties. Bij een keelontsteking kan je je dus afvragen waar jouw lichaam aandacht voor wil vragen.

Hartenergie

Holistisch gezien heeft een ontsteking (alles wat in medische termen eindigt op -itis) altijd een relatie met de hartenergie. Het hart is het centrum van liefde en vreugde, zowel in positieve zin als bij het ontbreken van die gevoelens. Als die emoties te hevig zijn dan kan dat komen doordat ze niet vrij mogen stromen. Ze zoeken een weg naar buiten, maar jij wil er niet over praten, slikt je tranen weg en onderdrukt de roep van je hart. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot een depressie.

Of misschien overschreeuw je jezelf juist en wil je je zo graag goed voelen dat je de positieve gevoelens van je hart uitvergroot en eventuele tranen weg lacht. Als dit extreem wordt kan het zelfs leiden tot hysterie of manisch gedrag. Het wel of niet uiten van emoties heeft groot effect op de gezondheid van je keel.

Oefening bij keelontsteking

Neem dus als je keelontsteking hebt eens een moment om te voelen waarom je hart en je keel op deze manier om hulp vragen. Leg bijvoorbeeld je linkerhand op je hart en je rechter op je keel en vraag je af wat er speelt in de verbinding tussen deze twee plekken. Het antwoord valt je vanzelf in; je eerste gedachte is de juiste. Zoom dan verder in op dit antwoord en geef het gevoel dat daarbij de ruimte bij hoort. Dat zal opluchten. Je keel kan nu sneller herstellen.

Schakel tussen hoofd en hart

Je keel is een schakel tussen je hoofd en je hart. Moedig je keel aan om jouw gedachten en je gevoel op te laten samenwerken. Spreek je eigen waarheid en geef emoties (verdriet) de ruimte om er te zijn. Zeg wat gezegd moet worden voor jouw eigen waarde, zonder de ander moedwillig te kwetsen. Verklaar de liefde, huil, lach, geef je eerlijke mening over zaken die jou aangaan. Express yourself!

Aan de andere kant: praat niet onnodig. Alleen maar om mee te praten of geen stilte te laten vallen bijvoorbeeld. Dat kost je keel onnodig veel energie en doet je weerbaarheid en immuunsysteem geen goed. Blijf bij jezelf en leer ook om in stilte samen te kunnen zijn met anderen.

Erger voorkomen

Hopelijk kan je nu een volgende keer bij de eerste tekenen van keelpijn makkelijker bij je gevoel komen, waardoor het zich misschien niet meer hoeft te ontwikkelen tot een keelontsteking. Deze middelen ondersteunen je innerlijke helingsproces en helpen erger voorkomen:

• Thee: salie en tijm met een lepeltje honing.
• Acupressuur: geef zo’n 3 minuten flinke druk met je linker duim op het punt bij de buitenste nagelhoek aan de onderkant van je rechter duimnagel. Wissel dan om.

Jacqueline Rietveld heeft een praktijk voor energetisch lichaamswerk en is Reiki Master. Haar doel is mensen te leren hoe zij zo vitaal en vreugdevol mogelijk kunnen leven. Daartoe geeft zij individuele coaching, bewustwordingsworkshops en Reiki cursussen. Meer informatie vind je op haar website www.avaloncoaching.nl

Boekentip: De Tao van gezondheid

In het boek de ‘Tao van Gezondheid’ leer je hoe je je lichaam kunt lezen en begrijpen. Het is het instrument van je Ziel. Je Ziel tot expressie wil komen zo, zoals ze bedoeld is: als de unieke mens die jij bent, met jouw unieke kwaliteiten. Wees er zuinig op. Er is er maar één zoals jij dus ondersteun haar en zorg dat ze kan stromen. Veel geluk!

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,- met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen:

2 reacties

Dorien 24 september 2020 - 11:13

Helemaal mee eens, al wordt de energetische en holistische betekenis van de lichamelijke signalan helaas zo vaak genegeerd. Yoga houdingen helpen heel erg om hier meer balans in te brengen en om tijdig te leren luisteren.

Reply
Petra 31 december 2020 - 11:56

Ik heb in mijn puberteit en daarna in mijn jong volwassen leven frequent keelontstekingen gehad. Dit had ik gemiddeld zo’n vier keer per jaar. Mijn HA schreef dan ook iedere keer antibiotica voor, wat uiteindelijk de stollingsfunctie in mijn bloed heeft beschadigd (hetgeen later weer is hersteld). We zijn inmiddels 30 jaar verder en ik heb geen keelontstekingen meer. Dat deze hinderlijke aandoening in relatie staat tot onze emoties is iet wat als een paal boven water staat.

Reply

Laat een bericht achter