Gezondheid

Nazomer: hoe je je aarde-element weer in balans brengt vanuit je spijsvertering

Door Conny Coppen
Nazomer: hoe je je aarde-element weer in balans brengt vanuit je spijsvertering

De zomer beweegt naar de nazomer. De middag beweegt naar de namiddag. Yang beweegt naar Yin. Het aarde-element wordt geassocieerd met het seizoen ‘de nazomer’. Het wezen van de nazomer spiegelt de essentie van dit element. In dit artikel lees je meer over de energie van de nazomer en hoe je het aarde-element in balans kunt houden.

De nazomer

De nazomer is in de natuur de tijd waarin de meeste planten vrucht dragen. Het is de tijd van oogsten. In de leer van de vijf elementen uit de Chinese geneeskunde is dit het aarde-element. Aarde is de kracht van stabiliteit en evenwicht. Het is een dragende, harmoniserende en voedende kracht. Je kan op de aarde stampvoeten en slaan. Ze oordeelt niet. Ons afval vormt ze om tot voeding voor nieuw leven. Wat je ook doet, ze blijft wat ze is: voedend, dragend en leven gevend.

Het aarde-element en onze spijsvertering

Het aarde-element is vooral aanwezig in onze spijsvertering, die immers zorg draagt voor de voeding van het fysieke leven; ons lichaam. De Chinese geneeskunde verbindt maag en milt-pancreas aan het aarde element. Nu kun je de orgaanfuncties zoals die in de Chinese geneeskunde beschreven worden nooit precies vertalen naar de fysieke organen. En dat geldt met name voor dit element. Fysiek gezien is de milt bijvoorbeeld o.a. belangrijk voor het afweersysteem. Als de acupuncturist echter een zwakke miltenergie constateert, dan bedoelt hij daar waarschijnlijk mee dat er wat weinig energie voor de spijsvertering is.

Het voedende aarde-element

De aarde draagt en voedt alle leven. Ze is de moeder. De neutrale, voedende factor. De aarde voedt. Het voedsel wat ze voortbrengt, houdt jou in leven. Het aarde-element betreft niet alleen de fysieke voeding. Ook de dingen waar we van genieten, voeden ons. Bijvoorbeeld schoonheid, mooie muziek en kunst. Of een vriendelijk woord van iemand, de voldoening van iets wat je gedaan of gemaakt hebt en waar je met plezier op terug kijkt.

Genieten of gevoed worden vindt vooral plaats wanneer je open bent om te ontvangen; wanneer je hier en nu aanwezig bent en in contact met je omgeving. Als je loopt te piekeren en te denken, kun je niet werkelijk genieten van wat de aarde en je lichaam je te bieden hebben. Je leeft dan in je hoofd en/of in het verleden of de toekomst. Je loopt nog zaken uit het verleden te herkauwen en te verteren en je piekert over de toekomst. Je energie is dan niet beschikbaar voor je spijsvertering en je bent niet open om te genieten (= gevoed te worden) van wat er NU is.

Gevoed worden in het NU

Gevoed worden kan het beste in het NU, met al je zintuigen open om te ontvangen en te genieten (en dus niet in je veilige bunker, klaar om te vechten of gevlucht in je hoofd). Probeer het eens uit: neem jezelf voor om gedurende één dagdeel zo veel mogelijk jezelf steeds weer terug in het NU te brengen en te genieten van ieder klein dingetje waar je maar van genieten kunt (ongeacht wat er misschien ook aan narigheid in of om je heen is).

Telkens als je merkt dat je bezig bent met proberen iets goed te doen of te begrijpen en telkens als je merkt dat je denkt, adem je diep en open je al je zintuigen om te genieten van dat wat er NU is. Zoek dingen die jou voeden, waarover jij je kan verwonderen of waar je dankbaar voor kunt zijn.

Klachten en kwalen bij een zwak aarde-element

Iemand die een zwakke milt-energie heeft, lijdt vaak aan kwalen die gepaard gaan met slijm en ettervorming. Denk daarbij aan een zwaar, vol en moe gevoel (vooral na het eten), waardoor je graag wilt liggen of aan ontstekingen met veel pus, vage en zeurende pijnen. Andere typische kwalen bij een zwakte van het aarde-element zijn hypoglycaemie, gevoeligheid voor schimmels, candida, cystes, ontstekingen met slijmvorming zoals bronchitis, voorhoofdsholte-ontsteking, astma of colitis, snel blauwe plekken krijgen, makkelijk bloeden, veel te heftige en langdurige menstruatie, verhoogde afscheiding en slechte concentratie door het zware, vermoeide gevoel.

Maak je niet dik!

Soms worden mensen ook dik, niet omdat ze teveel eten, maar omdat het aarde-element belast is. Veel onverteerbare zaken, die vaak nog uit de vroege jeugd stammen, zijn als ballast die wordt opgeslagen in het lichaam. Vaak letterlijk, als vet of als te veel vast houden van vocht op bepaalde plaatsen. Als iemand de neiging heeft om veel te tobben en te piekeren, zeggen we dan ook: ‘maak je niet zo dik!’ Met andere woorden: ‘pieker niet zo, neem het allemaal niet zo zwaar!’, maar dat is nu net wat een milt-type niet zo gemakkelijk kan.

Eigenlijk willen deze mensen alsnog diep van binnen ervaren dat ze welkom zijn en bestaansrecht hebben op deze planeet en dat ze belangrijk zijn voor de mensen om hen heen. Dat er iemand is waar je van op aan kan en op wie je kan bouwen.Vaak is die iemand er niet en is het probleem er überhaupt mee begonnen dat zo iemand er niet was.

Als een moeder voor je innerlijk kind

Wanneer je kind bent, heb je een moeder nodig. Zij is als het ware jouw ‘aarde’; de stabiele, voedende factor in je bestaan, bij wie je kunt huilen, boos zijn, onhebbelijk zijn en die jou toch blijft dragen, steunen en voeden. Ben je eenmaal volwassen, dan kun je je er op toeleggen om als ‘een moeder’ te zijn voor jezelf. Zodat je veilig bent voor je zelf, hetgeen inhoudt dat je gevoelens er mogen zijn en dat je jezelf niet bekritiseert of afstraft als je iets ‘fout’ doet of wanneer er gevoelens zijn die je niet fijn vindt.

Het kan heel behulpzaam zijn om een goede masseur te vinden of een haptotherapeut die je helpt om vrienden te worden met je lichaam en alle gevoelens die het herbergt (die je er ooit uit nood in weggestopt hebt omdat je er geen raad mee wist). Als je het leven zwaar vindt en je geneigd bent om veel te tobben en te piekeren, probeer eens te zingen en te piekeren tegelijk. Ik ben benieuwd of dat je lukt! Zingen is als een medicijn voor mensen met een zwakke milt-energie.

Een gezond aarde-element

Mensen bij wie het aarde-element goed functioneert, zijn stabiel en rustig en vrij goed in staat om in het hier en nu te leven. Ze kunnen echt genieten van lekker eten, kunst, natuur, mooie muziek of van een welgemeend compliment.

Het zijn open en eerlijke mensen bij wie je je snel op je gemak voelt. Ze zijn gastvrij en stralen een vriendelijke rust uit. Je voelt je welkom zoals je bent. Het zijn praktisch ingestelde, authentieke mensen die niet moeilijk doen, maar wel duidelijk zijn. Vaak kunnen ze goed – empatisch – luisteren en relativeren. Ze maken zich niet snel dik en raken niet zo snel uit balans. Ze zijn er gewoon.

Fysiek gezien zijn dit vaak weldoorvoede mensen met een stevig lichaam, een gezonde eetlust en een goede kleur op de wangen. Ze zijn stabiel en in het algemeen gezond.

Ondersteuning

Wanneer het aarde-element verzwakt is, zal ondersteuning voor jou vooral daaruit bestaan, dat je gaat kijken naar wat jou werkelijk voedt. Het gaat dan primair om de fysieke voeding, maar ook de vragen ‘wat voedt jou?’ en ‘waar geniet je werkelijk van?’ zijn daar nauw mee verbonden. Daarnaast is er vaak sprake van te weinig energie voor de spijsvertering.

Voeding bij weinig verteringsenergie

Om te verteren is energie nodig. Of het nu gaat om fysieke vertering of om het verteren/verwerken van ervaringen, gevoelens, situaties of informatie. Wanneer er te weinig verteringsenergie is, heeft het lichaam moeite met de aanmaak van nieuwe levensenergie uit voedsel en lucht.

Adviezen bij weinig spijsverteringsenergie

  • Extra goed kauwen.
  • Met aandacht eten.
  • Niet te veel door elkaar eten.
  • Weinig rauwkost, melkproducten, ijs en ander koud of slijmvormend voedsel eten. Geen koude dranken, geen suiker.
  • Weinig, maar wel gezond en biologisch eten. Veel gekiemde zaden (Wel rauw eten. Ze bevatten veel levensenergie en fotonen en verteren daardoor gemakkelijk. Ze bevatten bovendien veel vitale stoffen zoals enzymen en vitamines).
  • Rust nemen na het eten.
  • Het lijkt misschien raar, maar je eten zegenen is een zegen voor je spijsvertering. Gevoelens van dankbaarheid en liefde hebben een duidelijk effect op de inwendige structuur van – in ieder geval – water. Het krijgt er een veel meer harmonische structuur door. Kijk maar eens in de boeken van Masaru Emoto. Bovendien is het zo dat dankbaarheid je lichaam opent om te ontvangen.
  • Drink regelmatig gemberthee. Dat is verwarmend en goed voor je maag, je spijsvertering en het verbranden van calorieën. Met gember haal je meer bouwstenen uit je voeding. Doe een cm verse, geschilde gember in een thermoskan en laat een poosje trekken. (Heerlijk met een zakje zoethoutthee !)
  • Vermijdt als het kan vochtige kou.
  • Ga na het eten even liggen of mediteren

Meer informatie: www.connycoppen.nl

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Conny Coppen
Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?